Türk savunma sanayii kendini ispatlamaya devam ediyor. Yerli üretim Silah Taşıyıcı Araçlar, yerli üretim Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi ile donatılıyor.
ROKETSAN tarafından geliştirilen OMTAS füzesi taşıyıcılı FNSS Savunma üretimi KAPLAN ve PARS STA’ların teslimatlarına devam ediliyor.
Konu ile ilgili açıklama Savunma Sanayii Başkanı’ndan geldi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Silah Taşıyıcı Araçlar Projemiz kapsamında ROKETSAN tarafından geliştirilen OMTAS füzesi taşıyıcılı FNSS Savunma üretimi KAPLAN ve PARS STA’ların teslimatlarına devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Silah Taşıyıcı Araçlar Projemiz kapsamında @roketsan tarafından geliştirilen #OMTAS füzesi taşıyıcılı @FNSS_Savunma üretimi KAPLAN ve PARS STA’ların teslimatlarına devam ediyoruz.#İstiklâlveİstikbâlimizİçin pic.twitter.com/Wt3nxiU1hX
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) February 2, 2021
Yerli üretim mühimmat taşıyan yerli üretim zırhlı araçların teslimatının devam ediyor olması, savunma sanayii ilgilileri tarafından takdir gördü.
OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi
OMTAS, muharebe alanındaki zırhlı tehditlere karşı etkili orta menzilli bir tanksavar silah sistemi olarak biliniyor. Füze, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık sayesinde gece/gündüz ve her türlü hava koşulunda görev yapabiliyor. OMTAS Silah Sistemi; fırlatma sistemi (Füze, atış platformu, atış kontrol ünitesi), taşıma sandıkları ve eğitim simülatöründen oluşuyor.
Lançer ve füze arasındaki RF veri bağı, kullanıcısına esnek operasyonel yetenek kazandırıyor. Füze, atış öncesi veya sonrası hedefe kilitlenebilmekte ve at-unut veya hedef/vuruş noktası seçimine olanak sağlayan at-güncelle uçuş modlarına sahip.
Hassas güdüm-kontrol yeteneği ve zırh delici tandem harp başlığı OMTAS füzesinin zırhlı hedeflere karşı etkin bir silah sistemi olmasını sağlıyor.
KAPLAN STA
KAPLAN STA; muhabere ağırlığına bağlı olarak 21 Bg/ton güç ağırlık oranında, otomatik şanzımanlı, ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip yeni nesil zırhlı muharebe aracı olarak biliniyor. Araç farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahip.
KAPLAN STA; paletli, 5 yol tekerlekli, düşük siluetli, soğuk ve sıcak iklim koşullarında, çamurlu/engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahip ve gelişmiş süspansiyon palet sistemi araçta oluşan titreşimi azaltmaya ve yol tutuşunu artırmaya yönelik olarak tasarlandı. Araca giriş ve çıkışlar, arkasında yer alan hidrolik rampa veya rampa üzerindeki personel kapısı ile sağlanıyor. Güç grubunun bakım ve onarımı, kabine erişim sağlayan araç içerisindeki ve ön kısımdaki kapaklar aracılığı ile yapılıyor. Araç içerisinden izole edilmiş ve zırh plakasıyla ayrılmış iki adet zırhlı yakıt tankı, ağırlık dengesi ve personel güvenliği açısından aracın arka tarafında yer alıyor.
KAPLAN STA, amfibi özelliğine sahip sınıfındaki az sayıdaki araçlardan biri olarak öne çıkıyor. Araç arkasında yer alan iki adet su itki sistemi sayesinde derin ve akıntılı sularda operasyon yapmaya izin veriyor. Bununla birlikte kullanıcıya su kenarında hiçbir hazırlık yapmadan suya girebilme imkânı da veriyor. KAPLAN STA aracının gövdesi, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal ediliyor. Gövde; su sızdırmaz olup, kapaklar ve tapalar su sızdırmaz contalı olarak göze çarpıyor. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesi aracın ön kısmında yer alırken nişancı ve komutan mahalleri aracın orta kısımda bulunuyor. Geriye kalan arka kısımda ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor.
Sürücüye, araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkanı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcut. Sürücünün karanlıkta araç kullanımına imkan sağlayan sürücü termal kamera sistemi de bulunuyor.
PARS STA
PARS 4X4; 25 Bg/ton gücündeki araç, düşük bir siluete ve amfibi özelliğe sahip. 4 kişilik mürettebatı bulunan araç hiçbir ön hazırlık gerektirmeden derin ve akıntılı suda operasyon yapabiliyor. Aracın sudaki artırılmış manevra kabiliyeti ise arkasında konumlandırılan iki adet pervane/uskur ile sağlanıyor.
Yere yakın ağırlık merkezi, tam bağımsız süspansiyon sistemi, ABS destekli hidrolik disk frenleri, düşük yer basıncı, artırılmış yaklaşma ve uzaklaşma açıları, azaltılmış kırılma açısı ile her türlü zorlu arazide hareket edebiliyor. Yüzde 70 dik eğim tırmanabilen, yüzde 40 yan eğimde tutunabilen PARS 4X4, 40 cm dik engelleri de kolaylıkla geçebiliyor. Aracın önünde yer alan hidrolik kurtarma vinci sayesinde, ihtiyaç halinde kendini kurtarma özelliğine sahip.
PARS 4X4’ün hareket kabiliyeti, merkezi lastik şişirme sistemi ile arttırılmış olup, lastik içi katı disk sistemi sayesinde “Patlak Gider” (Run Flat) özelliğine de sahip. PARS 4X4 asfaltta 110 km/s azami hız ve 700 km menzile sahip. Gevşek ve kaygan zeminde aks kilidi bulunan PARS 4X4 otomatik bir şanzımana sahip.
Balistik gereksinimlere uygun olarak tasarlanan balistik korumalı camlar aynı zamanda sürücü ve araç içeresindeki tüm personele çok geniş bir görüş açısı sağlıyor. PARS 4X4, entegre gece ve gündüz kameraları sayesinde karanlık ortamlarda dahi sürücü ve komutana kullanım kolaylığı sağlıyor. Sürücü, komutan ve nişancı için özel olarak geliştirilen kumanda ve ikaz panelleri ile yükseklik ayarlı mayın koruma koltukları; farklı ölçü ve donanımlardaki askeri personelin ihtiyaçlarına göre tasarlandı.
Mayınlara ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalı olan aracın gövdesi, balistik malzemeden üretildi.
Farklı görev ve kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik ekipmanların araç içerisinde kullanılması veya taşınması göz önünde tutularak tasarlanan araç, yük taşıma kapasitesi ve açık mimari özellikleri ile de dikkat çekiyor.
PARS 4X4, CH-47 Chinook ağır yük helikopteri dahil her türlü askeri kargo uçağı ile taşınabiliyor.
İşletme maliyetini düşürmek için birçok parça tasarımı araç ömrü ile aynı tutuldu. Araç arazide hızlı sökülüp takılabilen bir güç grubu sayesinde bakım ve lojistik destek kolaylığı sağlıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi