[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/3wjzCz9nCeqIzAIJu9Iyu0″ width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Savunma sanayiinde merdivenleri hızla tırmanan Türkiye’nin lokomotif şirketlerinden biri olan TUSAŞ’tan ihracat müjdesi geldi.
SavunmaTR’nin edindiği bilgilere göre TUSAŞ, 3 adet ANKA-S İHA’yı YKİ, eğitim ve bakım da dahil olmak üzere Tunus’a satışını gerçekleştirdi.
TUSAŞ gerçekleştirdiği bu ihracattan 80 milyon dolar elde edecek.
İlk ihracat başarısını gösteren ANKA için başka iki ülke ile de görüşmelerin devam ettiği gelen bilgiler arasında yer alıyor.
ANKA-S
30 Aralık 2010 tarihinden bu yana uçuş testlerine devam edilen “ANKA” İnsansız Hava Aracı Sistemi için Ekim 2013’de 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi (ANKA-S) imzalanmıştır. ANKA-S Projesi’nde çalışmalar başarı ile devam ettirilmekte olup, Şubat 2014 tarihinde Sistem İhtiyaçları Gözden Geçirme toplantısı başarı ile tamamlanmış, tasarım aktivitelerine hız verildi.
Paralel olarak yürütülmekte olan Blok B konfigürasyonu kapsamında SAR/ISAR/GMTI radarı entegrasyon faaliyetlerine devam edilmektedir. 2014 ikinci yarısından itibaren bu sistemle testler gerçekleştirildi.
ANKA İnsansız Hava Aracı, 2014 yılında ILA Berlin Airshow’da ve Farnborough Airshow’da statik alanda sergilendi.
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyor:
- Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),
- SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü
Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmasıyla öne çıkıyor.
Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer alıyor. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile güçlendirilen platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almasıyla dikkat çekiyor.
Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunuyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi