400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip ve gelişmiş kompozit malzemeden üretilen SİDA; Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya uçak gemisi, fırkateyn gibi yüzer platformlardan kullanılabilecek.
Tasarım çalışmaları ağustos ayında sona eren ve yapısal üretimi tamamlanan prototip botun donatım faaliyetleri sonrasında 2020 yılının aralık ayında denize indirilmesi planlanıyor. İlk SİDA’nın, milli füze sistemleri üreticisi Roketsan tarafından sağlanan 4 adet Cirit ve 2 adet L-UMTAS füze sistemleri ile 2021 yılının ilk çeyreğinde atış testleri yapılacak.
SİDA; farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde füze sistemlerinin yanı sıra, elektronik harp, “jamming” yani karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleri ile donatılabilecek. Bununla birlikte, kendisi ile eş veya farklı yapıya sahip diğer SİDA’larla operasyon yapma, İHA, SİHA, TİHA’lar ve insanlı hava araçları ile müşterek harekat kabiliyetlerine sahip olabilecek. Diğer yandan SİDA sadece uzaktan kontrol edilen bir insansız deniz aracı olmanın haricinde, yapay zeka ve otonom davranış özellikleri ile üstün ve çağın ilerisinde yeteneklerle donatılacak.
İnsansız deniz araçları alanında ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından başlatılan projenin ilk fazı olan ve üretim hattındaki prototip SİDA’nın ardından; istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi, yangın söndürme ve insani yardım/tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının da üretime hazır olacağı belirtildi.
28 Ekim 2020 tarihinde yapılan ortak basın açıklamasında, ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç: “Birkaç yıl önce kurduğumuz bu hayali gerçekleştirmek üzere yaptığımız emek, yoğun çalışmalar ve yatırımlar neticesinde, İnsansız Deniz Araçları (İDA) alanında; ilk insansız milli muharip deniz aracı çözümünü hayata geçirmekten duyduğumuz gurur ve mutluluk tarifsizdir. Bu başarı ve gurura, her zaman olduğu gibi milli menfaatlerimizi ön planda tutarak, tamamıyla öz sermaye yatırımlarımızla ulaştık. Üretimi aralık ayında tamamlanacak olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) projesini, “ULAQ” serisinin ilk platformu olarak yüce Türk milletinin bilgilerine sunuyoruz. Kadim Türk kültürümüzde, Orta Asya’dan itibaren devleti her alanda temsil eden ve sahip olduğu tüm özelliklerle kendilerine hayran bırakan devlet görevlisi elçilere verilen isimdir ULAQ. ULAQ’lar zeka ve tecrübelerinin yanında savaşçılıkları ile de ön plana çıkmışlardır. Geliştirdiğimiz İnsansız Deniz Araçları da bu anlamda ismi ile müsemmadır.” şeklinde konuştu.
Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan ise: “3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin Mavi Vatan savunmasının, deniz kıta sahanlığımızın ve münhasır ekonomik bölge korunmasının ne kadar elzem olduğunu, son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler ile bir kez daha anlıyoruz. Meteksan Savunma olarak uzun yıllardır haberleşme ve sensör sistemleri alanında elde ettiğimiz teknolojik bilgi birikimini insansız deniz araçları için değerlendirmekten, ARES Tersanesi ile birlikte bugün sizlere Türkiye’nin İlk Muharip İnsansız Deniz Aracı’nı sunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu platformun üzerinde yer alacak kritik elektronik sistemleri tasarlarken, maksimum yerli katkı oranını gözettiğimizi ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin harekat ihtiyaçlarını bütünüyle dikkate aldığımızı belirtmek isterim. ULAQ; ülkemize, Mavi Vatan’a, silahlı kuvvetlerimize hayırlı olsun.” şeklinde demeç verdi.
Ares Tersanesi
Antalya Serbest Bölgesinde konuşlu 5 (beş) üretim tesisinde, çeşitli sınıf ve boylarda, 100’ün üzerinde gemi inşa etmiş olan ve yüzde 100 milli sermaye ile teşkilli ARES Tersanesi; sahip olduğu genç ve dinamik personel kadrosu, müşteri odaklı tasarım çözümleri, son kullanıcı memnuniyeti ve ömür boyu destek prensibiyle her türlü askeri ve ticari deniz platformu ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
ARES’in başarısının temelinde, ihracat odaklı çalışması, dünyanın önde gelen tasarım ve donanım tedarikçileri ile iş birliği içinde olması, son teknoloji ekipman ve yüksek vasıflı insan gücüne yatırım yapması, üstün tasarım ve kaliteye sahip olan sınıfının en iyi deniz platformlarını inşa etmesi ve bunun yanında müşterilerin her kademedeki talep ve beklentilerini karşılayabilmek için son kullanıcılarla daima açık iletişim halinde olması bulunmaktadır.
Bu prensiplerle ARES Tersanesi, Avrupa’nın en büyük kompozit ve alüminyum gemi inşa firmalarından biri olmuş, Dünyanın En İyi Karakol Gemisi Üreticisi, Türkiye’nin sektörden bağımsız en hızlı büyüyen şirketi ve en büyük gemi ihracatçısı unvanlarına sahip olmaya hak kazanmıştır.
Meteksan Savunma
Meteksan Savunma, 2006 yılında, Bilkent Holding bünyesinde faaliyet gösteren yüksek teknoloji şirketlerinin; savunma ve havacılık sanayisine yönelik proje ve aktivitelerini, tek bir çatı altında birleştirmek ve koordine etmek amacıyla kurulmuştur. Savunma ve havacılık sektöründe, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın da ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne; yüksek teknolojili, milli, bağımsız ve özgün ürünler ve alt sistemler geliştirmek üzere çalışmalarına devam etmektedir.
Radar sistemleri, çevre gözetleme sistemleri, lazer ve elektro-optik sistemler, haberleşme sistemleri, su altı akustik sistemler ve platform simülatörleri olmak üzere, 6 ana alanda faaliyet gösteren Meteksan Savunma; Türkiye’nin milli gemi, helikopter, insansız hava aracı gibi platform projelerinde ve tanksavar ve hava savunma füze sistemleri geliştirilmesi gibi birçok kritik projede görev almaktadır. Helikopterler ve İHA’lar için radar sistemleri, çevre gözetleme radarları, altimetreler, taktik ve stratejik füze sistemlerinin veri bağları, sonar sistemleri, su altı erken uyarı ve haberleşme sistemleri ve eğitim simülatörleri, Meteksan Savunma’nın geliştirdiği başlıca özgün ve milli ürünlerdir.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi