Azerbaycan son dönemde, Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde işgalci Ermenistan ordusuyla ciddi çatışmalar yaşıyor. Türkiye yaşanan çatışmalar karşısında, birçok ağızdan Ermenistan’a karşı Azerbaycan’a olan desteğini dile getirdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın destek mesajları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Türkiye siyasi anlamda ortaya koymuş olduğu desteğin yanı sıra, sahada da Azerbaycan’a büyük bir destekte bulunuyor. Yerli ve milli savunma sanayii ürünleri Azerbaycan’a ihraç ediliyor.
Özellikle, Azerbaycan tarafından satın alınan Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) sahada ortaya koyduğu başarı dikkatleri üzerine çekti. Azerbaycan kamuoyunda da büyük ilgi uyandıran SİHA’ların Ermeni güçlerine verdiği zayiat takdirle karşılandı. SİHA’ların yanı sıra Azerbaycan birçok diğer Türk savunma sanayii ürününü de envanterine ekledi.
Azerbaycan’ın envanterine eklediği Türk savunma sanayii ürünleri şu şekilde:
Bayraktar TB2 SİHA
Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB 2 Taktik S/İHA Sistemi, kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisidir. Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur. Baykar’ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretiliyor.
Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahip. 200.000 saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak görev yapıyor. Şu anda 110 adet Bayraktar S/İHA Platformu envanterde Türkiye’ye hizmet ediyor. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (27 bin 30 feet) rekorunu kırdı. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı ünvanını da taşıyor.
Temel uçuş performans kriterleri
18,000 Feet Operasyonel İrtifa
27.000 Feet Maksimum İrtifa
27 Saat Maksimum Havada Kalış Süresi
Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
Gelişmiş Özellikler
Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
Dahili Sensör Fizyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
Stand-Off Mühimmatı (SOM)
Muharebe sahası derinliklerinde yoğun bir şekilde korunan kara ve hareketli deniz hedeflerine karşı, hava savunma füze sistemlerinin menzili dışında, havadan karaya/satha kullanılan seyir füzesidir.
Kasırga Roketi
Roketsan tarafından milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanan, geliştirilen ve üretilen 302 mm Füze ve Silah Sistemi, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 30 km’den 120 km mesafeye kadar kritik nokta hedeflerini yoğun ve etkili biçimde ateş altına alabilme yeteneğine sahiptir. Bu üstün özellikleri ile zamanında, doğru ve yüksek ateş gücü sağlayarak manevra birliklerine mükemmel ateş desteği verecektir.
T-122 Sakarya Roketi
T-122, 122 mm Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi; gece/gündüz her türlü hava ve arazi şartında, yüksek öncelikli hedeflere karşı manevra birliklerine yoğun ve etkili ateş desteği sağlayan bir silah sistemidir.
T-122 ÇNRA Sistemi, 16 – 40 km menzil aralığındaki hedeflere görmeyerek ateş gücü sağlayabiliyor.
Sistem Özellikleri
Çelik veya Kompozit Tüplü Pod Kullanabilen Kundak Yapısı
Araç Üstü Mühimmat Yükleme Vinci
Otomatik Tevcih
Telli/Telsiz-Ses/Veri Haberleşme Sistemi
Hidrolik Stabilizasyon Sistemi
Entegre Zemin Metro Ölçüm Cihazı
Kabin Basınçlandırma Sistemi (Opsiyonel)
Güç Kaynağı ve Dağıtım Sistemi
Kabin İçinden veya Uzaktan Ateşleme Yeteneği
5 Dakikadan Daha Kısa Süre İçerisinde Mevzilenebilme Yeteneği
Zırhlandırma (Opsiyonel)
Bilgisayar Destekli Mevzilenme
Atış Planlaması
Teknik Ateş İdare
Durumsal Farkındalık
Diğer Ateş Destek Sistemlerine Sayısal Entegrasyon
Sayısal Harita Kullanımı
Sayısal Haberleşme
Kullanıcı Dostu Arayüz
MKEK Bora-12 Keskin Nişancı Tüfeği
MKEK JNG-90 veya Bora 12, 7.62mm çapında, 1000m nokta hedefi ve 1200m tesirli hedefi olan Türkiye uyruklu bir keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Genel Komutanlığı ve MKEK’nın çalışmalarıyla BORA-12 (JNG-90) modeli Türk tasarımı bir keskin nişancı silahı olarak geliştirilmiştir ve Türkiye’nin ilk milli keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Lojistik Komutanlığı’nın uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan BORA-12 sonrasında MKEK’yla yapılan müşterek çalışmaların sonucunda günümüzdeki halini almış ve seri üretime geçilmiştir. TSK JÖH operasyonel bölgelerde Bora 12’yi aktif olarak kullanmaktadır.
Silahın ilk tasarımcısı 1990 mezunu bir jandarma astsubayı olan emekli başçavuş Necmi Güngör’dür. Aynı zamanda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun ilk patentli silahı olma özelliğine sahiptir. Üretimi MKEK’nın Kırıkkale tesislerine yapılmaktadır.
Tüfeğin özellikleri arasında; dipçik boy mesafe ayarı, kaynak (elmacık kemiği-tüfek temas noktası) bölgesi yükseklik ayarı, tetik ve kabza arası mesafe ayarı özelliklerine sahiptir.
Uluslararası Keskin Nişancı Tüfeği Yarışması’nda gündüz ve gece atışlarında tam başarı sağlamıştır. 2011 yılında Pakistan Kara Kuvvetleri’nin yaptığı test atışlarında “Accuracy AS50”, Almanya-İsviçre ortak yapımı Sig Sauer ve Güney Afrika yapımı Truvelo keskin nişancı tüfeklerini de geride bırakmıştır. Pakistan’daki uzun menzilli silah atışları yarışmasında birinci olmuştur.
Türkiye, bu gibi sistemleri dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın envanterine sokarken; Almanya’nın Ermeni yanlısı tutumundan dolayı “Fırtına Obüsleri” satışı iptal olmak zorunda kaldı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi