Slovenya ile "Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması"na imza atıldı

Türkiye bilim ve teknoloji alanındaki yurt dışı iş birliklerine bir yenisini daha ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor’u Ankara’da misafir etmekten duyduğu bahtiyarlığı dile getirerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ve heyetine “Hoş geldiniz.” dedi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile son olarak Mart 2021’de Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldiklerini ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Pahor, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ertesinde Türkiye’yi ziyaret eden ilk Avrupa Birliği ülkesi lideri olmuştu. Dayanışmasını göstererek stratejik ortaklığımızın gereğini yapmıştır. Kendilerine samimi dostlukları ve destekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Pahor, dün 13. Büyükelçiler Konferansı’na katılarak hitapta bulundu. Değerli tecrübe ve görüşlerini büyükelçilerimizle paylaşmış oldu.” dedi.

“İkili ticaret hacmimiz geçen sene 2,3 milyar dolar seviyesine ulaştı” 

Türkiye ile Slovenya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünü kutladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerinde ülkeler arasındaki ikili ilişkileri ayrıntılı şekilde ele aldıklarını, iş birliğinin ekonomi, ticaret, sanayi, bilim, teknoloji, ulaştırma başta olmak üzere hemen her alanda gelişmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ettiklerini söyledi.

İki Başbakan sıfatıyla 11 yıl önceki imzaladıkları Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın ülkeler arasındaki ilişkilerde çarpan etkisi yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 2,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Gerçek potansiyelimizi hâlâ tam yansıtmayan bu rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde düzenleyeceğimiz Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu’nun 9. toplantısı bu bakımdan çok çok faydalı olacaktır. İki NATO müttefiki olarak özellikle savunma sanayii alanında atacağımız pek çok ortak adım olduğu kanaatindeyim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Slovenya’daki en önemli altyapı projelerinden Karavanke Tüneli ve Koper-Divaca Demir Yolu inşaatında Türk müteahhitlik firmalarının yer almasından memnuniyet duyuyoruz. Şirketlerimizin karşılıklı olarak yatırımlarını arttırmasını teşvik ediyoruz. Sayın Pahor’un, DEİK’in ev sahipliğinde bugün iş dünyamızın temsilcileriyle gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısı da ziyadesiyle verimli olmuştur” dedi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile Ukrayna ve Balkanlar’daki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel ve küresel meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye ile Slovenya arasındaki dostane ilişkiler ve iş birliği bölgesel barışa ve istikrara büyük katkılar sağlıyor. Dostluk, müttefiklik ve stratejik ortaklık temelinde gelişen dayanışmamızın, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım süreci dâhil her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum. Sayın Pahor, görev süresi boyunca Cumhurbaşkanı olarak toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, samimi bir tutum sergiledi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Lübliyana Camii ve İslam Kültür Merkezi’nin 2020’de faaliyete geçmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Değerli dostumun cami ve kültür merkezini ziyaret etmesi, Müslümanların dinî bayramlarında tebrik mesajı paylaşması ve anma etkinliklerine katılması örnek bir tutumdur. Sayın Pahor’un aralık ayında görevini devretmesinin ardından bir devlet adamı olarak hem ülkesine hem uluslararası siyasete katkı vermeye devam edeceğine eminim. Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetine huzurlarınızda ziyaretleri için bir kez daha teşekkür ediyor, dost ve müttefik Slovenya halkına şahsım ve milletim adına selamlarımı iletiyorum” diye ekledi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor: “Ekonomik ve siyasi iş birliğimizin daha da güçlenmesi için çalışmalara devam edeceğiz”

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor da bu ziyaretinde Türkiye tarafından çok güzel ağırlandığını belirterek, 2011’de iki ülkenin stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını ve bu görüşmenin 18’inci görüşme olduğunu söyledi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, o dönem ikili ticaretin 1 milyar avroya arttırılmasını hedeflediklerini ve bugün ticaret hacminin neredeyse iki katına ulaştığını belirterek, “(Ticaret hacmi) Hedeflerimizin de üstüne çıktı. Aynı zamanda ekonomik ve siyasi iş birliğimizin daha da güçlenmesi için çalışmalara devam ediyor olacağız.” dedi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Rusya-Ukrayna savaşı ve Batı Balkanlarla alakalı konuları ele aldıklarını kaydederek şöyle devam etti: “Saygıdeğer Cumhurbaşkanına bu noktada açık diyaloğu için ve buradaki güven temelindeki çalışmalarımız için, iş birliğimiz için teşekkürlerimi iletmek isterim. Gerçekten çok açık bir şekilde Ukrayna Savaşı’ndan bunun sonuçlarından bahsettik. Türk ve küresel kamuoyuna şunu söyleyebilirim ki Slovenya, saygıdeğer Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında göstermiş olduğu arabuluculuk rolünü gerçekten takdir etmektedir. Bu noktada barışı tesis etmek üzere bir zorlama yerine masum kişilerin acı çekmemesi için bir arabuluculuk söz konusu ve adil bir, barışçıl bir diyaloğun başlatılması için bir çaba söz konusu.”

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, bölgedeki zorlukları ve fırsatları gördüklerini dile getirerek Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, “Pek çoğunun aslında buradaki, Ukrayna savaşı yüzünden gözden kaçırabileceği fırsatları da görebiliyoruz aslında. Tabii ki beklenenden daha uzun sürerse bu savaş buradaki gerginlikler, buradaki tansiyon güneye Batı Balkanlar’a da inebilir. Ve bölgedeki tüm ülkeler, tüm liderlere şunu söylemek isterim. Bu bölge barışı, güvenliği, refahı hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri anlamında girişimlerine olanak sağladığı ve önünü açtığını için teşekkürlerini bildirerek sözlerini, “Bizler müttefikiz. Türkiye ve Slovenya NATO’da müttefik ve ortak ülkeler. Burada NATO’nun Ukrayna savaşı sırasında ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlanmış durumda, gerçekten dünyanın güvenliğine katkıda bulunan bir kuruluş olduğunu gördük” diye tamamladı.

İki ülke sarasında imzalanan anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor’un başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi. Bu kapsamda iki ülke hükûmetleri arasında daha önce mutabakata varılan; “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Slovenya Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması”nı tadil eden protokol Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Slovenya Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaz Han tarafından imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor onuruna resmî akşam yemeği verdi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.