Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin kurucusu olduğu STM ThinkTech’in NATO’ya yeni bir ihracat gerçekleştireceği öğrenildi. STM ThinkTech tarafından geliştirilen Elastikiyet (Resilience) Karar Destek Modeli’nin 3’ncü projesi için imzalar atıldı. Elastikiyet Karar Destek Modeli ile pandemi, büyük çaplı elektrik kesintisi, siber saldırılar ve insan hareketleri gibi durumlar karşısında karar verme süreçlerine destek sağlanıyor. Model bütün bu özelliklerinin yanında, sivil ve askeri sistem unsurlarında oluşacak muhtemel sonuçları da analiz ediyor. Geliştirilen yeni model ile şok türlerinin enerji, ulaşım ve iletişim gibi farklı alanlarda etkisel sonuçlar ve muhtemel riskler de senaryo tabanlı olacak şekilde analiz edilebiliyor. Söz konusu aşamalar sayesinde NATO’ya, stratejik karar desteği sunmak hedefleniyor. Bunun sonucunda yetkililer atacakları adımlar ve alacakları önlemler noktasında daha kolay karar alma sürecinden geçecek.
STM ThinkTech yeni versiyonda, açık kaynaklı stratejik şok verilerini kullanarak 8 NATO ülkesine ilişkin bütünleşik elastikiyet değerlendirmesi üzerine çalışacak. Aralık 2020’de tamamlanması plananan yeni modelin ismi NATO SHAPE Bütünleşik Elastikiyet Karar Destek Modeli olarak belirlendi.
Ağustos 2018 tarihinde NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (ATC), “NATO’nun elastikiyet kapasitesinin değerlendirilmesi” sorununa ilişkin bir Bilgi İstek Dökümanı yayımlamıştı. Bunun üzerine STM ThinkTech’in hazırladığı çözüm, yaklaşım ve metodoloji dökümanı ATC tarafından kabul edilmişti. Ekim 2019’da ilk prototip model başarıyla teslim edildi. İkinci model için Şubat 2020’de imzalanan sözleşmenin nihai teslimatı ise 21 Nisan 2020’de NATO’ya tanıtıldı ve çevrimiçi deneme faaliyetinde çalıştırıldı.
Geçen ay projenin 3’üncü modeli için imzalar atıldı. Türkiye’nin ilk teknoloji düşünce merkezi STM ThickTech’in geliştirdiği yeni modelde, stratejik şoklara ilişkin açık kaynaklardan toplanacak canlı verilerin, çeşitli makine öğrenmesi algoritmalarıyla işlenerek kullanılması planlandı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi