ABD Filipin Denizi’ndeki askeri gücünü artırıyor

ABD Filipin Denizi’nde bulunan küçük ada ülkesi Palau’daki askeri varlığını artırıyor. Pentagon’un stratejik açıdan önem verdiği Palau bölgesi, geçen ay ABD yetkilileri tarafından iki kere ziyaret edildi.

Breaking Defense’in haberine göre, gelecek zamanlarda bölgeye daha çok dikkat edilmesi için karar verildi. Palau yönetimi de ABD’nin bölgedeki varlığından hoşnut olduğunu çeşitli yollarla ifade ediyor. Öyle ki, Palau Başkanı Tommy Remengesau’nun geçen hafta ABD’ye yolladığı bir mektupla; 17 bin nüfuslu ülkeye, yeni bir üs inşası yapmayı düşünmeleri için teklifte bulundu.

Mektup, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Donanma Bakanı Kenneth Braithwaite’e gönderildi. Mektupta, takımadalardaki liman tesisleri, ikincil hava alanları, kolluk kuvvetleri eğitim alanları ve denizcilik uygulama ve denetim tesislerinden dolayı övgü üslubu sergilenerek; bunların, ABD’nin askeri hazırlığını kuvvetlendirmesi adına bir fırsat olacağı belirtildi. Mutahaplar mektubu oldukça olumlu bir şekilde karşıladı ve konuya dair anlaşmaların yapılması adına karar kıldılar. 

1994 yılında iki ülke arasında imzalanan anlaşma, ABD’yi adeta ülkenin hamisi durumuna getiriyor. Ülke vatandaşları ABD ordusuna hizmet edebiliyor ve ABD ülkeyi savunmakla yükümlü kabul ediliyor.

Palau’nun Tayvan meselesine yaklaşımı politikaları şekillendiriyor

Filipin Denizi’ndeki adalar dizisi, Filipinler ve Guam arasında yer alıyor ve ABD donanması ve Deniz Piyadeleri için önemli bir merkez olma niteliği taşıyor.

Çin’in uzun menzilli silahlarının giderek daha fazla risk altında tutabileceği bölgelerde ve özellikle Filipin ve Güney Çin denizlerinde, ABD donanmasının Çin ve Rus istihbaratını takip etmek için yürüttüğü “dağıtılmış deniz operasyonları” için; yeni limanlara sahip olunması bir avantaj olarak kabul ediliyor. 

Palau’nun öne çıkan bir özelliği de Tayvan’ı tanıyan 4 Pasifik ülkesinden biri olmasıdır. ABD politikacılarının bu gerçeği unutmadığı vurgulanıyor. Son günlerde Tayvan’a ciddi silah satışı yapan Trump hükümeti için bu durum Palau’ya yakınlaşmak adına bir sebep olarak yorumlanıyor.

Palau’nun Tayvan’ı tanımaya devam etmesi üzerine, 2017 yılında Çin bir boykot süreci başlatmıştı. Bu boykot ülkenin turizmini ciddi oranda etkilemişti. 

ABD’nin bölgede güçlenmesinin Tayvan için bir avantaj olacağı belirtilirken, Çin’in bölgede artan etkisi ve bu etkiyi artırmaya yönelik ısrarcı isteğinin nelere sebep olacağı merakla bekleniyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.