Pentagon Sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, salı günü Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada; Senatör Ron Johnson’ın, ABD’nin Girit Adası’nda alternatif olarak bulunan deniz üssündeki varlığını artırmaya çabaladığını söylemesinin ardından, ABD’nin İncirlik Hava Üssü’ndeki varlığını sonlandırma planlarının olmadığını söyledi.
Campbell yaptığı açıklamada, ‘‘ABD, Türk hükümetinin daveti üzerine İncirlik Hava Üssü’nde on yıllardır faaliyet gösteriyor ve orada devam eden varlığımız, ABD ile NATO müttefikimiz Türkiye arasında devam eden güçlü ilişkiyi gösteriyor.” dedi.
ABD-Türkiye gerginliği, ABD’nin İncirlik’ten çekilme kararını hızlandırmıştı
Cumhuriyetçi senatör Johnson geçen hafta verdiği bir röportajda, ABD’li yetkililerin Washington ile Ankara arasındaki birkaç sorunla birlikte daha da yükselen tansiyon sonrasında İncirlik’ten ayrılma çabalarını hızlandırdıklarını söyledi.
Bu sorunlar arasında ABD’nin, PKK terör örgütünün Suriye kolu olan YPG’ye verdiği destek, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemi satın alması ve ardından ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarma kararı yer alıyor.
ABD Türkiye ile iş birliğini sürdürmek istiyor
Johnson, ABD’nin Türkiye’deki tam varlığını ve işbirliğini sürdürmek istediğini belirtti. Ancak yaşanan gerilimlerin, yetkilileri İncirlik’teki ABD varlığının geri çekilmesini hızlandırmaya yönelttiğini söyledi.
NATO müttefikleri, Orta Doğu’ya erişim için hazırlık noktası olarak Türkiye’nin güneydoğusundaki İncirlik Hava Üssü’ne güveniyor. İttifak, İncirlik’ten havadan gözetim operasyonları yürütüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi