Geçtiğimiz günlerde Pentagon tarafından yayınlanan rapor Çin’in askeri gelişimini bir tehdit olarak algıladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2000 yılından beri yıllık bazda yayınladığı raporlarla Çin’in askeri gelişimini ve ülkenin ulusal stratejini de içerecek biçimde değerlendiriyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde “Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China” raporu yayınlandı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 2012 yılında yaptığı bir değerlendirmede belirttiği üzere Çin Yönetimi, Çin Ulusunun modernizasyonunu amaçlıyor. Pentagon’a göre bu amaç; Çin’in ulusal gücünü arttırmaya, yönetim sistemini mükemmelleştirmeye ve uluslararası düzeni değiştirmeye yönelik.
Raporda vurgulandığı üzere Çin 2035 yılına kadar ülkenin modernleşmesine uygun biçimde ordusunun modernizasyonunu tamamlamayı 2049 yılına kadar ise ordusunu dünya çapındaki bir güç haline getirmeyi hedefliyor. Bununla birlikte yine rapora göre, Çin halihazırda gemi yapımı, karadan atılan (geleneksel) balistik füzeler (GLBM), karadan atılan seyir füzeleri (GLCM) ve entegre hava saha savunma sistemleri gibi alanlarda ABD ile eşit düzeyde ve hatta onu aşmış durumda. Nitekim rapora göre (yaklaşık olarak) 350 gemi ve denizaltısıyla Çin dünyanın en büyük donanmasına sahip iken ABD Donaması (yaklaşık olarak) 293 gemiyi elinde bulunduruyor.
Pentagon tarafından 2000 yılında yayınlanan ilk raporda, Çin Ordusu’nun kapasite, organizasyon ve hazırlıktan yoksun olduğu iddia edilmişti. Son rapora göre ise Çin Yönetimi bu eksiklikleri anlayarak uzun vadeli hedefler geliştirdi ve son 20 yılda “şaşırtıcı” bir gelişim ortaya koydu. An itibariyle Çinli idarecilerin de farkında olduğu önemli eksiklikler mevcut olsa da modernizasyon süreci devam ediyor. Bu noktada Pentagon’a göre Çin Yönetimi, ordunun yalnızca bölgesel tehditlere odaklanmasını istememekle beraber, Çin’in giderek artan küresel menfaatleri ve uluslararası düzeni değiştirmeye yönelik amacı doğrultusunda orduyu devlet idaresinin pratik bir aracı haline getirmeyi hedefliyor.
Çin Nükleer Gücünü Arttıracak
Pentagon’un raporda vurguladığı temel endişelerden biri ise Çin’in nükleer savaş başlığı stokundaki olası gelişme oldu. Buna göre mevcut durumda Çin’in nükleer savaş başlığı sayısı 200 civarında ancak Pentagon bu sayının önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az iki katına çıkabileceğini iddia ediyor. Bu doğrultuda ABD açısından, Çin’in nükleer silah kapasitesinin “askeri caydırıcılığın” ötesine geçeceği de tahminler arasında.
Çinli Aktörlerin Rapor Karşısındaki Tutumu
Çin Savunma Bakanlığı söz konusu raporun Çin’in savunma politikasını ve askeri stratejisini yanlış yorumladığını belirtti. Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organlarından Global Times gazetesine göre ise, ABD Çin’i nükleer silahsızlanma müzakerelerine katılmaya zorlayarak Çin karşısında ezici bir askeri üstünlük sağlamayı hedefliyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi