Dünya alarm verdikçe, plastik kullanımına karşı alınan önlemler yaygınlaşmaya devam ediyor. Önümüzdeki on yılda tek kullanımlık plastik kullanımı için devletlerin alacağı kararlar, petrole olan talebi azaltarak büyük petrol şirketlerini sıkıntıya sokabilir.
Saudi Aramco ve Royal Dutch Shell’in de aralarında bulunduğu büyük petrol şirketleri, plastik üretimi için önümüzdeki beş yıl içerisinde 400 milyar dolar yatırım yapacak. Plastik üretimi için yapılması planlanan yatırımın nedeni, elektrikli araçların endüstride yaratacağı talep azalışını dengeleyebilmek.
Hükümetlerin plastik yasakları sektörü kötü etkileyebilir
Guardian’ın haberine göre Petrol endüstrisi, önümüzdeki yıllarda alacakları en yüksek talebin plastik üretimi için olacağını öngörüyor. Ancak bu öngörü hükümetlerin alacağı kararlar ile birlikte havada kalabilir.
Plastik kirliliğini kontrol altına alabilmek için ülkeler, tek kullanımlık plastiklerin kullanımını yasaklamak ve plastik geri dönüşümünü arttırmak gibi önlemler alıyor. Carbon Tracker grubunun yayınladığı rapora göre de plastiğe karşı olan bu tutum petrol şirketlerinin milyarlarca dolarlık yatırımlarını baltalayabilir.
Önlemler artıyor
2020 Yazının başında Avrupa her bir ton geri dönüştürülmemiş plastik için 800 avro vergilendirme getirmeyi önerdi. Çin ise 2022 yılına kadar büyük şehirlerinde tek kullanımlık, biyolojik olarak çözünemeyen plastikleri yasaklayacağını duyurdu.
British Petrol ise önümüzdeki on yılda tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasının petrole olan talebi sarsacağı hakkında uyarıda bulunarak, petrokimya işletmesini 5 milyar dolar karşılığında İngiliz milyarder Jim Ratcliffe’e sattı.
Rafine edilmiş fosil kaynaklardan daha az plastik üretmek petrole olan talebi azaltacağı gibi aynı zamanda karbondioksit salınımını da azaltabilir.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi