Bazı Rusya temelli gruplar, komplo teorilerini yayma amacıyla çalışan QAnon’a destek veriyor. ABD Başkanı Trump, gruba dahil olan kişilerin kendisini çok sevdiklerinden ve bu kişilerin ülkelerini seven vatandaşlar olduklarından bahsetmişti. Grubun komplo teorileri arasında bulunan, Trump’ın gerek yönetimde gerekse iş dünyasında Şeytan’a tapanlara ve sapkın pedofillere karşı savaş yürüttüğü fikri en yaygınıdır.
Aljazeera’nın yaptığı habere göre komplo teorilerini yayma amacı ile hareket eden QAnon isimli grup, Rusya’dan destek alıyor. QAnon üzerine çalışan akademisyenlerin söylediklerine göre, 2017 yılında hareket başladığında hareket içerisinde Rusya’ya dair bir iz bulunmuyordu. Ancak hareket destek buldukça, Rusya yanlısı gruplar tarafından kontrol edilen sosyal medya hesapları da harekete katıldı.
Rus medyası haberlerinde QAnon teorilerine yer veriyor
Yakın zamanda Rusya’nın destek verdiği RT.com ve Sputnik gibi medya kuruluşları, QAnon’un komplo teorilerine haberlerinde yer verdiler. Bu haberler Hillary Clinton’ın tutuklanacağı gibi asılsız iddialar ile başladı. Şu anda ise Hollywood elitlerinin çocuk pazarlaması veya Koronavirüs hakkında komplo teorileri Rus destekli kuruluşların haberlerinde yer buluyor.
Siber güvenlik uzmanı ve eski CIA analistine göre Rusya destekli medya kuruluşları, QAnon hakkında daha fazla yazarak ABD’nin çöküşünü ve bölünüşünü göstermeye çalışıyor.
Twitter ve Facebook QAnon’u engelliyor
Geçen ay Twitter binlerce QAnon hesabını kapattığında RT.com bu olayın gruba ilgiye arttıracağını ve grubun takipçilerine istedikleri tanınmayı vereceğini öngörmüştü. Geçen hafta Facebook bazı QAnon hesaplarını kaldırıp kalanını da kısıtladığında da RT.com daha önceki haberinin benzeri bir yazı daha yayınlandı.
“Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ediyor”
Sosyal medya analizleri yapan firma Graphika’ya göre, QAnon takipçileri de daha fazla Rus çıkışlı içerik paylaşmaya başladı. ABD hükümetinin istihbarat yetkililerinden birinin söylediğine göre Rusya, seçim kampanyalarına aktif olarak çeşitli yollarla müdahale ediyor.
Graphika ve Stanford Üniversitesinden araştırmacılar, QAnon’un hala lokal bir fenomen olmasından rahatsızlık duyuyor. Facebook ve Twitter QAnon hesapları için önlemler alıyor. Ancak Graphika, bir hesabın Trump destekleyicisine, QAnon’a ya da bir aşı karşıtına ait olduğunu anlayabilmek çok zor olduğunu söyledi. Bu yüzden QAnon’u takip edebilmek zorlaşıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi