ABD meclisi, Türkiye’yi F-35 yaptırımı için zorluyor

İki partiden de üyelerin bulunduğu bir ABD’li meclis üyeleri grubu bir Türk yetkilinin Türkiye’nin proje grubundan çıkarılması halinde F-35’lerin fiyatlarının tane başına 9 milyon dolar yükseleceğini belirtmesine rağmen, Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alması sebebiyle Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını isteyen bir yasayı meclise sundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı – Savunma Sanayi (SSB) Başkanı İsmail Demir, Perşembe günü yaptığı açıklamada Türk şirketlerinin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmasının programa ek 600 milyon dolar maliyet çıkaracağını, bunun yanı sıra uçak başına maliyetin de 7 milyon dolar ile 9 milyon dolar arasında yükseleceğini belirtti.

İsmail Demir, Siyasi, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (FPESR) Washington şubesinin düzenlediği Türkiye ve ABD arasında savunma işbirliği konulu bir video konferansta konuştu. Türkiye’nin Washington’un endişelerine çözüm bulmak için karşılıklı olarak çalışmaya hazır olduğunu belirten Demir, ABD’nin karşılıklı diyaloğu kabul etmeye “çok yakın” olduğunu da sözlerine ekledi.

Demokrat Abigail Spanberger’in yanı sıra Cumhuriyetçi Adam Kinzinger ve Michael McCaul Cuma günü yaptıkları açıklamalarda Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerinin satın alınması konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulamak için bir tasarı hazırladıklarını belirtmişlerdi. Temsilcilerin sunmuş olduğu Rusya’nın Silah İhracatı İle Mücadele Yasası’nda Türkiye’yi ilgilendiren kısım ise Türkiye’nin bu satın alımının Amerika’nın CAATSA kanunundaki Bölüm 231’e göre değerlendirileceği kısmı.

ABD halihazırda Türkiye’ye transferi düşünülen altı uçağa el koymuş durumda. 2020 ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası ABD Hava Kuvvetleri’ni Türkiye için ayrılan jetlerin kontrolü ve kullanımı için yetkilendirmişti. Türkiye şu ana kadar uçaklarına el konulmasını protesto etmedi ve jetler için ödediği 1 milyar dolarlık avansın geri alınması için de herhangi bir çabaya girişmedi.
 

Pentagon’un S-400 satın alımını bahane göstererek Türkiye’nin jetlerine el koymasına rağmen Ankara Türkiye’nin 2022’ye kadar F-35 savaş uçağı için gerekli parçaları üretmeye devam edeceğini söyledi. Pentagon sözcüsü Jessica Maxwell, Haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada Türk şirketlerinin 2022 yılına kadar 139 jet parçasını üretmeye devam edeceğini söylemişti. “Sektör ortaklarımız devam eden sözleşmeleri sürdürecek” derken Pentagon’un halen Türkiye’ye alternatif aradığını da sözlerine ekledi.

Demir ile FPESR video konferansına katılan ABD’nin eski Avrupa kuvvetleri komutanı James Stavridis Türkiye’nin coğrafi konumunun NATO ittifakı için kritik olduğunu ve “ABD için de çok önemli” olduğunu söyledi. Türkiye’nin askeri gücü ve ülkenin bugün ulaştığı askeri kapasite ile NATO’nun savaş gücü için son derece önemli bir hale geldiğini de belirten Stavridis, ABD ve Türkiye arasındaki bazı stratejik görüş ayrılıklarına rağmen her iki ülkenin de stratejik ilişkiler açısından birbirlerini anlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.