Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya platformları ile ilgili açıklamalarından sonra gündeme gelen 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” taslağıyla ilgili olarak AK Parti’nin teklif çalışmasının detayları ortaya çıkmaya başladı.
Twitter, Facebook, Instagram başta olmak üzere birçok sosyal medya uygulamasının Türkiye’de temsilcilik açmaları zorunlu hale getiriliyor
Yapılan düzenleme teklifinde “Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal medya uygulamaları, Kurum, Birlik, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından bu Kanun kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması ve kanunun kapsamındaki diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesini temin için yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemek ve bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ya bildirmekle yükümlü olacağı” iddia ediliyor. Ayrıca ilgili sosyal medya platformunun Türkiye temsilcisinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitesinde yer verilmesi isteniyor.
Temsilcilik açmayan sosyal medya uygulamasına erişim sınırlandırılacak
Bununla beraber temsilcisini belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal medya uygulamasına, BTK bildirimde bulunabilecek. Bildirimden itibaren otuz gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde ise sosyal medya uygulamasının internet trafiği bant genişliğinin yüzde elli oranında daraltılması için BTK tarafından sulh ceza hâkimliğine başvurulabilecek. Bu kararın uygulanmasından itibaren otuz gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin %95 oranında daraltılması için BTK sulh ceza hâkimliğine başvurulabilecek.
Vatandaş sosyal medyada yapılan haksız ithamların ve manipülasyonların hesabını sorabilecek
Ayrıca Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara, kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacak.
Twitter, Facebook, Instagram 3 aylık istatistiksel raporlarını BTK ile paylaşacak
Edinilen bilgilere göre Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal medya uygulamaları, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve kişiler tarafından yapılan başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları üç aylık dönemlerle BTK’ya bildirecek.
Yabancı sosyal medya uygulamaları Türk vatandaşlarının kişisel bilgilerini Türkiye’de tutacak
Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal medya uygulamaları, Türkiye’deki kullanıcılarının verilerini Türkiye’de barındırması da yine gündemdeki maddelerden biri. Bu düzenlemeye göre birçok veri ihlalinin önüne geçilmesi ve yabancı devletlerin istihbarat çalışmalarının önüne geçilmesi planlanıyor.
Almanya ve Fransa’daki düzenlemelerde baz alınacak
Yine AK Parti kurmayları, hukukçular ve bilişim hukukçularından oluşan çalışma grubu Avrupa’nın bu konudaki çalışmalarını incelediler.
Fransa’nın bu konudaki tavrı, din,ırk,cinsiyet ve engelli bireylerle ilgili nefret veya aşağılayıcı ifadeler kullanılan içeriklerin 24 saat içinde, terör propagandası veya çocuk istismarı propagandası yapılan içeriklerin ise 1 saat içinde kaldırılması şeklinde. İçeriklerin sosyal medya platformları tarafından verilen süre içerisinde kapatılmaması halinde ilgili şirkete, içerik başına 1.250.000 Euro para cezası uygulanıyor.
Almanya’da ise zararlı görülen içeriğin ilgili sosyal medya platformu tarafından 24 saat içinde kaldırılmaması halinde 50.000.000 Euro’ya kadar para cezası kesilebiliyor.
Edinilen bilgiler, Türkiye’de de söz konusu maddelere uymayan sosyal medya uygulamalarına BTK tarafından 50 milyon Türk Lirasına kadar ceza kesilebileceği yönünde. Ayrıca doğabilecek her zarardan da yine ilgili medya şirketi sorumlu olacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi