Karadeniz, Akdeniz ve bitişik Atlantik Bölgesi’ndeki Deniz Memelilerinin Korunmasına İlişkin Anlaşma (ACCOBAMS) tarafından yayınlanan raporda, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Karadeniz’de 700’den fazla yunus balığının öldüğü belirtildi.
Raporda Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Ukrayna da dahil olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin kıyılarında başta yunus balıkları olmak üzere 700’den fazla ölümün kaydedildiği belirtildi.
2022’nin ilkbahar ve yaz aylarında yunusların ve balinaların karaya vurma ve ticari avlanma sırasında kazara yakalanma durumlarında “olağan dışı bir artış” olduğu bildirilen raporda, “Rusya’nın Şubat 2022’de artan Ukrayna savaşı, tüm Karadeniz havzasını büyük bir tehdit altına sokuyor. Deniz ve kıyı bölgelerindeki askeri faaliyetler, deniz memelileri de dahil olmak üzere bölgedeki deniz yaşamını etkileyebilir.” ifadesine yer verildi.
Raporda, ölümlerdeki artışa sebep olarak çapraz ateşe maruz kalma ve yanıklar gibi fiziksel yaralanmalar sonucu karaya vurmalar olabileceği belirtildi.
Savaşla bağlantılı yüksek seslerin yunusların yiyecekleri tanımlamak ve çevrelerini anlamak için yaydıkları titreşimi engellediği vurgulanan raporda, ayrıca savaşın memelileri tanıdıkları Ukrayna sularından uzaklaştırdığı ve onları yiyecek aramak için tanıdık olmayan bölgelere yönlendirdiği kaydedildi.
Raporun tamamına ACCOBAMS’ın internet sayfasından ulaşılabilir.
İlk günden bu yana Rusya-Ukrayna savaşı
24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının boyutu değişmeye başladı.
Savaşın başladığı günden itibaren Batılı ülkelerin yoğun desteğini alan Ukrayna, Rusya’ya karşı başarılı bir direniş sergilemişti.
Başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesi Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteğinde bulundu.
Silah ve mühimmat desteğinin yanı sıra Batılı ülkeler Ukrayna’yı doktinel olarak da destekledi ve Ukrayna direnişinin sürdürülebilir olmasını sağladı.
Ukrayna ordusu birçok bölgede Rus birliklerine karşı önemli başarılar kazanırken bu durum Rusya’nın saldırgan tutumunun artmasını da beraberinde getirdi.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunu ilhak etmesi
Rusya sahadaki saldırgan tutumunu siyasi zemine de taşıyarak Ukrayna’nın doğusunda bulunan bölgeleri ilhak ettiğini ve kendi topraklarına kattığını açıkladı.
Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak ettiğini duyuran Rusya’ya Ukrayna’nın tepkisi de sert oldu.
Rusya’nın bu hukuksuz eylemini kesinlikle tanımadıklarını söyleyen Ukrayna tarafı, bu bölgeleri geri almak için operasyonlara başladı.
Ukrayna’nın ilhak cevabı
Donetsk bölgesinde bulunan Liman şehrini ele geçiren Ukrayna tarafı farklı bölgelerde de operasyonlarına devam etti.
Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da bulunan Kerç Köprüsü’ne saldırı düzenleyen Ukrayna tarafı; stratejik öneme sahip bu köprüye ciddi bir hasar verdi.
Ukrayna’nın bu hareketi üzerine Rusya tarafı da büyük çaplı saldırılarını tekrar başlattı.
Başkent Kiev, Zaporijya ve Dnipro şehir merkezlerine eş zamanlı saldırılar düzenleyen Rusya, savaşın çapını tekrar genişletmiş oldu.
Bu saldırılarda birçok sivil hayatını kaybetti ve yine birçok sivil yaralandı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi