ABD’den yarı iletken üretimi hamlesi!
Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), ileri mikroelektronik üretimi için ABD’de bir merkez kurmak üzere önümüzdeki yaz bir sözleşme yapmayı planladığını açıkladı. “Yeni Nesil Mikroelektronik Üretimi” (NGMM) olarak adlandırılan program, DARPA’nın ABD yarı iletken sanayine öncü olmasının umduğu son teknoloji üretim tekniklerinin prototiplenmesi için yerel bir merkez oluşturmak amacıyla yapılacak araştırmaları ve ekipmanı finanse edecek. Programın amacı 2029 yılına kadar ABD’nin mevcut yarı iletken üretim kapasitesini artırmak.
Kurulacak merkez, mikroelektronik üretimine gelişmiş bir yaklaşım olan 3 boyutlu heterojen entegre mikrosistemlere (3DHI) odaklanacak. 3DHI araştırmasının temeli, üreticilerin çip bileşenlerini farklı şekilde entegre edip paketleyerek, performansı önemli ölçüde artırmak için bellek ve işleme gibi işlevleri ayrıştırabilmesine dayanıyor. 3DHI teknolojisinin yalnızca ABD’nin kendi yarı iletken endüstrisini dönüştürmek istediği değil, mikroelektronik üretiminde küresel lider olan Tayvan dahil diğer ulusların da güçlü ilgi gösterdiği bir teknoloji alanı olduğu ifade ediliyor.
DARPA 20 Kasım’da açıkladığı program duyurusunda, “Şu anda ABD’de 3DHI araştırma ve geliştirme için kapsamlı kapasiteye sahip açık erişimli bir üretim merkezi bulunmuyor. Bir sonraki büyük mikroelektronik yenilik dalgasının, heterojen malzemeleri, cihazları ve devreleri gelişmiş paketleme yoluyla entegre etme yeteneğinden geleceğini öngören DARPA, özellikle yeni nesil 3DHI için ulusal bir hızlandırıcı oluşturmayı öneriyor.” ifadelerine yer verildi. Temmuz ayında başlayacak temel çalışmalar için 11 ekip belirlediğini belirten ajans, programın sonraki iki aşaması için tek bir takım seçmeyi ve her bir aşama için 420 milyon dolara kadar ödül vermeyi planladığını ifade etti. DARPA 28 Kasım tarihinde sektöre program hakkında bilgi vermek amacıyla bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek.
ABD, gelişmiş yarı iletkenleri ihtiyacının büyük bir kısmını küresel pazara hâkim olan Tayvan ve Çin’den karşılıyor. Arabalara, cep telefonlarına ve Savunma Bakanlığı’nın önemli gördüğü birçok projedeki silahlara güç sağlayan bu kritik mikrosistemler için yabancı tedarik zincirlerine aşırı bağımlılık konusundaki endişeler son yıllarda arttı. Bu kapsamda yürütülen NGMM projesi, ajansın ABD ulusal güvenliğini ve ticari endüstrisini etkileyen teknolojik zorlukları gidermeyi amaçlayan Elektronik Diriliş Girişimi 2.0 çatısı altında gerçekleşiyor.