Küresel İKA pazarı için potansiyel bir rakip geliyor!
İnsansız kara araçları, askeri alanda kendini yeni gösteriyormuş gibi algılansa da bu tip araçların ilk örnekleri 1900’lü yılların başlarında ortaya çıkmıştır. Özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşları döneminde savaşan ülkeler, savaş sahasında çeşitli maksatlarla insansız kara araçları ürettiler. Soğuk savaş dönemi ile birlikte bu tip araçlar uzay uygulamaları alanında kullanılmaya başlandı.
Günümüzde ise uzaktan kontrol sistemlerinin gelişimiyle birlikte, insansız kara araçları tehlikeli ortamlarda insanların yapması gereken işleri yapmak için görevlendirilmeye başlandı. Örneğin; patlayıcıları ve mayınları etkisiz hale getirmek, zor koşullarda ağır eşyalar taşımak, ateş altında yaralıları sevk etmek, devriye gezmek, meskûn mahal operasyonlarına öncülük etmek gibi işler insansız kara araçlarına yüklenmeye başlandı.
Geleceğin ordularında olmazsa olmaz araçlardan biri olmaya başlayan insansız kara araçları konusunda çalışmalar, ABD’de ülkenin deniz piyadeleri ve ordusu tarafından yürütülüyor.
Bugüne kadar pek çok tipte insansız araç için çalışma ve testler yürüten iki ABD askeri kuvveti, bu sefer Hawaii adalarında Hanwha’nın çok amaçlı insansız kara aracı (İKA) Arion-SMET’i denedi.
Aracın saha testleri, 14-22 Aralık 2023 tarihleri arasında ABD Deniz Piyadeleri Sistem Komutanlığı tarafından yürütülen Dış Karşılaştırmalı Testlerin (FCT) bir parçası olarak gerçekleştirildi.
Hawaii’ye bağlı Oahu adasının doğu ucundaki Deniz Piyadeleri Eğitim Sahası’nda (MCTAB) gerçekleştirilen testlere, 3. Deniz Seferi Kuvvetleri (III-MEF) ve Ordu Savaş Yetenekleri Geliştirme Komutanlığı (DEVCOM), Kara Araçları Sistemleri Merkezi (GVSC) temsilcileri de katıldı.
Bu gelişme, Güney Kore üretimi bir İKA’nın ABD Savunma Bakanlığı’nın test programına katılan ilk örnek olarak değerlendiriliyor. Bu program, ABD’nin müttefikleri tarafından geliştirilen son teknoloji savunma teknolojilerini değerlendirmek, incelemek ve doğrulamak amacıyla yapılıyor ve ABD askeri savunma yeteneklerini artırmayı hedefliyor.
Test öncesinde bir grup denizci, 2 tonluk elektrikli insansız kara aracının zorlu arazilerde kullanımı için üç gün boyunca eğitim aldı. Eğitimler, kumlu plaj, çamurlu arazi ve engebeli yollar gibi zorlu parkurlarda gerçekleştirildi. Test sürecinde ise aracın çeşitli görev yeteneklerini değerlendirmeye odaklanıldı. Bu yetenekler arasında ağır donanım taşıma, uzaktan kumandalı sürüş, keşif manevraları, asker takibi ve fiziksel temas takibi bulunuyordu.
Hanwha Aerospace’in Kara Sistemleri İş Grubu İcra Başkan Yardımcısı Youngwoo Seo, Arion-SMET’in gelişmiş donanım ve yazılımına olan güvenini dile getirerek, Arion-SMET’in dünya çapında ilgi gördüğünü vurguladı. Dr. Seo, “Arion-SMET’in ABD ve diğer ülkelerin İKA pazarlarında gelecekte güçlü bir rekabetçi olarak konumlanmasının bir kanıtı olarak, ABD’nin FCT programına katılımı çok önemli bir gelişmedir” dedi.
Hanwha Aerospace’in Amerika’daki savunma iş ortağı olan Hanwha Defense USA (HDUSA), ABD ordusunun Küçük Çok Amaçlı Ekipman Taşıma (S-MET) programının ikinci prototipine katılmayı planlıyor ve bu prototipe “S-MET II” adı veriliyor.
HDUSA’nın Başkan ve CEO’su John Kelly, “HDUSA, S-MET II’ye ilgi duyuyor ve insansız kara araç yarışmasına katılmak için ABD ana yüklenicileri ve tedarikçileri ile işbirliği yapma hazırlığı içinde” dedi.
Arion-SMET 6×6 elektrikli insansız kara aracı; mühimmat taşıma, tıbbi tahliye, keşif ve yakın temas destek de dâhil olmak üzere piyade operasyonlarına yardım etmek için tasarlanmıştır. Uzaktan kumandalı sürüş, otonom arazi sürüşü, keşif manevraları, asker ve araç takibi dâhil olmak üzere çeşitli modlarda çalıştırılabilir.
Maksimum yük kapasitesi 550 kg (1200 lb) olan İKA, tam bir şarjla 100 km (62 mil) kadar yol kat edebilir. Asfalt yollarda 43 km/saat (26,7 mil/saat) ve arazide 22 km/saat (13,6 mil/saat) maksimum hıza sahiptir. Ayrıca, bu İKA Uzaktan Kontrollü Silah Sistemi (RCWS) ile donatılabilir. Bu sistemde, 5.56 mm veya 7.62 mm makineli tüfek kullanılabilir.