NATO ve AB işbirliği ile askeri koridor oluşturuluyor

NATO ve AB’den askeri Schengen hazırlığı!

Ukrayna Savaşı akabinde, Avrupa ülkeleri arasında başlayan askeri hareketlilik, özellikle sevkiyat süreçlerini yeniden gözden geçirmelerine neden oldu.

Savaşın başlamasından bu yana, tehdit altındaki bölgelere kısa sürede ulaşmak için batıdan doğuya sınır ötesi trafik koridoru oluşturulması konusunda bir dizi görüşmeler yapıldı. Daha önce Avrupa Birliği ile NATO ülkeleri, yapılan anlaşmalarla Suwalki koridorunu oluşturmuştu.

ukrayna askeri yardım fonu 3

Suwalki koridoru, Polonya üzerinden Baltık ülkelerine karayolu ve demiryoluyla ulaşımın sağlandığı tek nokta olarak hayata geçirildi. Bu bölge, Avrupa ile Baltık ülkelerini birbirine bağladığı gibi, Rusya’nın Baltık kıyısındaki toprakları olan Kaliningrad ile Belarus’u birbirinden ayırıyor.

Son koridor girişimi, Belçika’da düzenlenen Askeri Hareketlilik konulu sempozyumun ardından gerçekleşti. Söz konusu plana göre Avrupa’nın adeta kalbinde olan Almanya, merkezi bir oyuncu olacak. Böylece ortak güçlerin yürüyüş hareketleri için merkezi bir görev görecek. Bundeswehr, müttefik birlik hareketlerini destekleyecek ve Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) bünyesindeki lojistik merkezlerini koordine ederek, Avrupa’da yeni bir lojistik ağını kontrol edecek.

Almanya, PESCO’ya ek olarak, PESCO kapsamındaki Askeri Hareketlilik Projesine aktif olarak katılıp, Avrupa çapındaki askeri hareketliliklere dair prosedürlerin basitleştirilmesine, standartlaştırılmasına ve hızlandırılmasına da odaklanıyor.

Almanya, Hollanda ve Polonya, Avrupa’da asker konuşlandırılması adına ilk model olacak bu yeni koridoru kurmaya yönelik, bir niyet beyanı imzaladı. Bu koridor sayesinde askeri birlikler ve askeri malzemeler, Kuzey Denizi’ndeki limanlardan NATO’nun doğu yakasına etkin bir şekilde taşınmasını kolaylaştıracak.

abd askeri yardım ukrayna3

Almanya Savunma Bakanlığı Parlamenter Müsteşarı Siemtje Möller, Hollandalı mevkidaşı Kajsa Ollongren ve Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz Brüksel’deki toplantıda bildiriyi imzaladı. Almanya’nın Ulm şehrinde bulunan NATO Destek Komutanlığı (JSEC) koridorun tasarımını yapıp NATO birliklerinin hareketlerini yönetecek.

Söz konusu yeni projenin ek koridorlar için bir emsal oluşturması bekleniyor. Özellikle merkezi bir ülke olan Almanya için askeri hareketlilik önemli bir seviyeye geliyor. Proje süreci devam ettikçe, müttefik kuvvetlere lojistik sağlanmasına önem verilecek. Nihai hedefin adeta bir ‘’Askeri Schengen’’ olduğu ifade ediliyor.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.