Almanya, teknolojik dönüşümünün öncüsü olmaya hazırlanıyor!
Son 20 yılın en ciddi durgunluğu ile karşı karşıya olan Avrupa ekonomik devi Almanya’ya yapılacak söz konusu yatırım, ABD’li yazılım devinin ülkeye sağladığı bir destek olarak görülüyor. Almanya’ya son 40 yıldaki en büyük yatırımını yapacak Microsoft, ülkenin yapay zeka ve veri merkezi altyapısının kapasitesini ikiye katlamayı ve eğitim programlarını genişletmeyi amaçlıyor. Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Almanya’ya olan büyük güvenimizden dolayı bunu yapıyoruz” ifadelerini kullanan Microsoft Başkanı Brad Smith, açıklamalarının devamında ihracata dayalı ekonominin sürekli olarak teknolojik değişimin öncüsü olduğunu belirtti. Smith, Almanya’nın Avrupa’da yapay zeka tabanlı uygulamaların oluşturulmasında ikinci sırada yer aldığını ve yapay zekanın Alman şirketleri tarafından giderek daha fazla benimsendiğini, ancak yapay zeka becerileri açısından Avrupa’da 11. sırada yer aldığını belirtti.
Başbakan Olaf Scholz son zamanlarda pil, çip ve ilaç sektörlerinde yapılan önemli yatırımların Almanya’ya duyulan güvenin bir ifadesi olduğunu söyledi. Almanya’nın iş çekiciliğini güçlendirmeye çalıştığını belirtirken, ihracata dayalı ülkenin küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasının etkilerini hissettiğini kabul etti. Başbakan Scholz, “Daha hızlı büyüdüğü anı bekliyoruz ve o zaman buraya yatırım yapan şirketler ve Almanya’dan yatırım yapanlar hazır olacak” dedi. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), Alman ekonomisinin bu yıl %0.5 oranında daralacağını, bu durumun da iki on yılın en kötü durgunluğu olacağını önceden belirterek uyardı. Şirketler, Sosyal Demokrat Scholz’un Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ve Avrupa Birliği (AB) ile Yeşiller ve iş dünyası destekçisi Serbest Demokratlar (FDP) ile oluşan hükümet koalisyonunun vergileri reform etmesini ve bürokrasiyi azaltmasını talep etti.
Kırmızı bant ve gizlilik konuları hakkında sorulduğunda Smith dengeli, uygulanabilir ve düşünceli düzenlemelerin yapılmasını umduğunu belirtti. Smith, “Almanya’daki insanların sorduğu sorular, herkesin kafasındaki soruların gerçekten özünde yer alıyor… Almanya’da standartları karşılayabilirsek, dünyanın ihtiyaçlarını karşılamış olacağız” dedi. Tayvanlı yonga üreticisi TSMC ve Intel, geçen yıl Almanya’ya önemli devlet desteği ile bağlılık gösterdi. Microsoft Almanya CEO’su Marianne Janik, yatırımların nerede yapılacağına dair detay vermekten kaçındı, ancak şirketin genellikle Batı Ren bölgesi ve Frankfurt bankacılık merkezi çevresine baktığını söyledi.