Ukrayna Mühimmat Yetkinlik Merkezi kuruluyor!
Son aylarda Avrupa ülkelerinde ve Almanya’da mühimmat fabrikaları kurmak ve var olan fabrikaların üretim kapasitelerini geliştirmek için çalışan Rheinmetall, bu sefer Ukrayna’da bir fabrika kuracak.
Ukrayna’da kurulacak fabrikanın duyurusu, Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Alexander Kamyshin’in katılımıyla Münih Güvenlik Konferansı sırasında yapıldı. Kurulacak fabrikada Rheinmetall %51 hisseye sahip olacak, geri kalan %49 ise Ukraynalı ortağa ait olacak.
Rheinmetall AG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Armin Papperger, özellikle Ukrayna’da topçu mühimmatına olan talebin önemli olduğunu vurguladı. Papperger: ‘’Ukrayna’da başka bir ortak girişim kurma niyetimiz, Rheinmetall’in ülkeyi destekleme konusundaki kararlılığının altını çiziyor. Bu ortak girişim, Ukrayna’nın savunma kabiliyetine ve buna bağlı olarak Avrupa’nın güvenliğine önemli ölçüde katkıda bulunacak’’ dedi. Papperger ayrıca Rheinmetall’in, milyarlarca avro değerinde devam eden projeleri ile Ukrayna için önemli bir savunma sanayii ortağı olarak, üstlendiği rolün altını çizdi.
Rheinmetall, geçtiğimiz yıl Ukroboronprom ile birlikte ilk ortak girişimini Kiev’de kurmuştu. Başlangıçta iki şirket, savaşta kullanılan operasyonel araçların bakım ve onarımına odaklanarak gelecekte de zırhlı araç üretmeyi hedeflemişti. Şirketin Ukrayna’daki bu yeni girişimi, 12 Şubat 2024’te Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un da katıldığı, Aşağı Saksonya’nın Lüneburg kentindeki yeni tesisin temel atma töreninin ardından geldi.
Almanya’da temeli atılan tesisin, 2025 yılına kadar topçu mühimmatı, patlayıcılar ve roket topçu bileşenleri üretmeye başlaması bekleniyor. Bu fabrikada Rheinmetall, 200.000 top mermisi, 1.900 tona kadar RDX patlayıcı ve isteğe bağlı olarak mühimmat üretimine yönelik diğer bileşenleri üretecek. Kaynaklara göre, Alman topçu roketi projesi için gerekli olacak roket motorlarının ve muhtemel savaş başlıklarının üretimi de burada gerçekleştirilebilir.
Ukrayna savaşı, Avrupa ülkelerine topçu mühimmatının öneminin ne kadar büyük olduğunu kabul ettirmiş gözüküyor. Sadece Alman ordusunun stoklarını yenileme maliyetinin 40 milyar avro civarında olduğu tahmin ediliyor. Ukrayna’daki mühimmat kıtlığı, sevkiyatlara rağmen artarak devam ediyor. Bu nedenle Alman savunma şirketleri de uzun süre boyunca büyük miktarlarda mühimmat tedarik edileceğini öngörüyor.
Almanya’daki tesisin temel atma töreninden evvel Rheinmetall, Macaristan’ın Várpalota kentindeki yeni mühimmat fabrikasının inşaatının ikinci aşamasını başlatmıştı. Şirket böylece 2025 yılına kadar Almanya, İspanya, Güney Afrika, Avustralya ve Macaristan’daki tesislerinde 700.000 adede kadar topçu mühimmatı ve 10.000 ton barut üretmeyi hedefliyor.