Google yapay zeka sahasına tam sürat giriş yapmaya devam ediyor!
Google’ın yeni ses getiren bu aracı, son teknoloji yapay zeka modeli olan Gemini’yi kullanarak, şirket içinde kodlama süreçlerini otomatikleştirmenin ve optimize etmenin önemli bir adımını temsil ediyor. Şirketin kendi içerisinde kullandığı belgelere göre Goose, Google’ın 25 yıllık geniş mühendislik bilgisinin temelinde geliştirilmiş olup teknoloji devinin yapay zeka yatırımlarını yalnızca piyasa odaklı yenilikler için değil aynı zamanda şirket içinde verimlilik kazanımları için de kullanma taahhütü veriyor.
Daha önce, Google mühendisleri, 2022’nin sonlarından beri mevcut olan GitHub Copilot’a benzer bir iç kod oluşturma aracına sahipti. Ancak Goose’un tanıtımı, Google’da yapay zeka destekli kodlama alanında sofistike ve potansiyel faydalı bir ilerlemenin işaretini vermiş durumda. Şirket yönetimi böylece yatırımcılara maliyetleri azaltma sözü verirken reklam satışları dahil olmak üzere çeşitli şirket işlevlerini otomatikleştirme stratejisine uygun olarak Goose’u devreye soktu. Bu tür otomasyon çabaları, reklam kampanyalarını otomatik olarak oluşturmak için yapay zeka kullanımını içerirken, operasyonel maliyetleri azaltma ve belirli mühendislik rolleri için ihtiyacı azaltma eğilimini yansıttı. Gemini’nin yapay zeka yeteneklerini Goose’un geliştirilmesine entegre ederek, Google ürün geliştirme süreçlerini hızlandırmayı ve daha verimli bir mühendislik ortamı oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Bu çaba, Google’ın ürün tekliflerinde ve işletme metodolojilerinde dışarıya liderlik etme kararlılığını vurguluyor. Google, yapay zeka destekli bu girişimiyle, mühendislik süreçlerini hızlandırma ve daha etkin bir çalışma ortamı oluşturma amacını taşıyor.
Goose’un en azından bazı çalışanlar tarafından kullanılabileceği gözükse de tam olarak işlevselliği hakkında belirsizlikler bulunuyor. Bir belge, Goose’un “Google içerisindeki yazılımcıların kod kullanımı için onaylanan ilk genel amaçlı büyük dil modeli olmasının planlandığını belirtiyor. Ayrıca söz konusu belgede “Goose’un 28 bin token bağlam penceresi var, bu da özellikle geliştirme görevleri için değerlidir” şeklinde ek bilgiler de yer alıyor.
Token bağlam pencereleri, bir dil modelinin bir sorguyu işlerken dikkate aldığı metin, sayılar ve diğer bilgilerin miktarını ifade eder. Çoğu program, yüzbinlerce satır koddan oluştuğu için bu, özellikle kodlama açısından son derece önemlidir. Belgeler, Goose’un oluşturulmasının Google Brain, DeepMind ve Google’ın iç altyapı ekipleri arasında işbirliği ile gerçekleştirilen bir çaba olduğunu belirtiyor. Geçen yıl şirket, Brain ve DeepMind’i birleştirerek Gemini’yi oluşturdu ve bu birleşimi “ikiz” olarak değerlendirerek Gemini ismini kullandı.
Gemini is Latin for "twins".
The Gemini effort came about because we had different teams working on language modeling, and we knew we wanted to start to work together. The twins are the folks in the legacy Brain team (many from the PaLM/PaLM-2 effort) and the legacy DeepMind…
— Jeff Dean (@🏡) (@JeffDean) December 9, 2023
Goose, Google’ın daha verimli olmak için kullandığı tek yapay zeka modeli değil.
Şirket, veri merkezlerini soğutmak için gereken enerji miktarını azaltmak amacıyla yapay zeka kullandı. Ayrıca, reklam verenlerin, paralarını Google’ın ürünleri arasında nereye harcamaları gerektiği konusunda karar vermelerine yardımcı olmak için yapay zeka tabanlı otomatik ürünleri kullanmaya teşvik etti. Şimdilik en azından, Google’da yapay zekanın, çalışanların işlerini almadığı iddia ediliyor.