Geleneksel medyanın rolü bir kez daha değişiyor!
Hafta sonu özel beta sürecine giren Particle.news, yalnızca haberleri özetlemek için yapay zekadan yararlanmakla kalmayan, aynı zamanda bunu yazarları ve yayıncıları adil bir şekilde tazmin edecek şekilde yapmayı amaçlayan kişiselleştirilmiş, “çok perspektifli” haber okuma deneyimi sunan yeni bir girişim olarak belirtiliyor.
Particle henüz iş modelini paylaşmamış olsa da, yapay zekanın hızla küçülen haberler ekosistem üzerindeki etkisine ilişkin endişelerin çoğaldığı bir dönemde ortaya çıktı. Yapay zeka tarafından özetlenen haberler, yayıncıların web sitelerine yapılan tıklamaları sınırlandırabilir, bu da reklam yoluyla para kazanma kabiliyetlerinin de azalacağı anlamına gelebilir. Girişim geçen yıl Twitter Blue, Twitter Video ve conversations gibi ürünler üzerinde çalışan ve deneysel uygulama twttr’nin öncülüğünü yapan Twitter’ın eski Ürün Yönetimi Kıdemli Direktörü Sara Beykpour tarafından kuruldu. Kendisi 2015’ten 2021’e kadar Twitter’da çalışmış ve yazılım mühendisliğinden ürün yönetimi kıdemli direktörlüğüne kadar yükselmişti. Kurucu ortağı ise, hem Twitter hem de Tesla’da eski kıdemli bir mühendis olan Marcel Molina olarak biliniyor.
Beykpour’un geçen ay açıkladığına göre Particle’ın motivasyonu, yapay zeka kullanarak haberleri takip etmeyi kolaylaştırmak.
Beykpour Threads hesabında, “Bazen tek vaktimiz manşetlermiş gibi geliyor. Biz de daha fazlasını, ama daha hızlı anlamak istiyoruz” şeklinde paylaşım yaptı. “Haberlerle etkileşim biçimimizi dönüştürmek için yapay zekayı kullanmanın ilk aşamalarındayız” diyerek şirketin hedefinin uzun vadeli olduğunu belirtti.
Söz konusu Thread linki: https://www.threads.net/@pandemona/post/C2OE1KovczD
Particle’ı kullanan haber okuyucuları, farklı kaynaklardan elde edilen bilgilerle, hikayenin hızlı ve maddeler halinde özetlenmiş bir versiyonuna erişebiliyor. Beykpour, özel beta sürümünü tanıtırken, kullanıcıların bu özetleri hızlıca gözden geçirmek veya “bir hikayenin zaman içindeki gelişimini anlamak” amacıyla daha ayrıntılı incelemeler yapmayı tercih edebileceklerini ifade etti.
Girişim destekli bu startup, Kindred Ventures ve Adverb Ventures başta olmak üzere, Twitter ve Medium’un kurucu ortağı Ev Williams ve Behance’in kurucusu Scott Belsky gibi isimlerin de aralarında bulunduğu bir dizi melek yatırımcıdan yatırım aldı.
Belsky, X’te (eski ismi Twitter) yaptığı açıklamada, “Particle, benim için günlük kullanımda vazgeçilmez bir uygulama haline geldi. Çeşitli haber kaynaklarından toplanan geniş makale yelpazesini sentezleyerek, anahtar noktaları mümkün olduğunca tarafsız bir şekilde sunuyor ve daha derin araştırmalar yapabilme imkanı sağlıyor. Yapay zekanın günlük hayattaki önemini artıran bu çağda, gerçekten dikkate değer bir örnek” ifadelerini kullandı.
Particle has become a daily app for me. It synthesizes the many articles (and angles) on any news topic, surfaces the key points as objectively as possible, and lets you dig further across many dimensions. In the era of abstraction ahead, great example of daily AI. https://t.co/dUi2rQvuZu
— scott belsky (@scottbelsky) February 24, 2024
Particle, web sitesi aracılığıyla giriş yapan kullanıcılara teknolojisinin bir demo versiyonunu sunuyor. Bu demoda makalelerin özetleri, son güncelleme tarihlerine ilişkin zaman damgaları ve kullanılan kaynakların listesi ile birlikte sunuluyor.
Bu kaynaklar, siyasi spektrumun geniş bir kesiminden toplandığı biliniyor. Aralarında The New York Times, CNBC, AP, ABC, CNN, Breitbart, The Guardian, The Washington Post, Politico, Fox News, USA Today, The Daily Caller, New York Post ve The Hill gibi kaynaklar bulunuyor. Demoda da belirtildiği üzere, gerektiğinde uluslararası yayıncılardan da faydalanılıyor. Ancak, özetlenen her bir maddenin, orijinal kaynaklarına doğrudan bağlantı içermemesi yapay zeka tarafından hazırlanan özetlerin doğruluğunun tüm makaleleri incelemeden doğrulanmasını güçleştiriyor.