ABD ordusu, 2020 yılında kısa menzilli hava savunma sistemi hususundaki eksiklikleri yüzünden, General Dynamics ve Interim Maneuver şirketleri ile 1,2 milyar ABD doları büyüklüğünde bir anlaşma imzaladı. Anlaşma dâhilinde, M-SHORAD olarak bilinen mobil kısa menzilli hava savunma sistemleri geliştirildi.
Anlaşmadan yaklaşık bir yıl sonra ABD’nin 10. Ordu Hava ve Füze Savunma Komutanlığı’na bağlı bir alt birim olan 5. Tabur, 4. Hava Savunma Topçu Alayı (5-4 ADA), M-SHORAD sistemini tedarik etti.
Son gelen bilgilere göre Yüzbaşı Michael Archer komutasındaki Alfa Bataryası, Polonya, Slovakya ve Romanya genelindeki operasyonel konuşlandırmasını büyük ölçüde tamamladı. Yüzbaşı Archer: ‘’Alfa Bataryası, ilk operasyonel konuşlandırma sürecindeki zorlukların üstesinden geldi ve mükemmelliğe ulaştı’’ dedi. NATO’nun doğu kanadı olarak bilinen Doğu Avrupa’da gerçekleşen bu konuşlandırma, toplu savunma çabalarının gelişmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Açıklamalarının devamında Yüzbaşı Archer: ‘’Kuvvetlerimiz her bölgede önemli altyapıyı koruyor, ABD ve NATO birimlerini destekliyor ve üs savunması sağlıyor. Buradaki hava savunma görevi, ABD ve NATO hedeflerini destekleyen birçok farklı görevi kapsıyor’’ dedi.
Konuşlandırmasını tamamlamak üzere olan birlikteki M-SHORAD sistemleri, ABD ordusunun modern savaş alanlarında karmaşık hava tehditlerini bertaraf etmesi için tasarlandı. Sistemin hareketli olması için M-1126 Stryker zırhlı muharebe aracı şasisi kullanıldı. Silahların araçlara entegrasyonu Leonardo DRS ile General Dynamics Land Systems (GLDS) ortaklığı ile sağlandı.
Silah sistemleri, iki adet AGM-114L Longbow Hellfire füzesi ve dört adet FIM-92 Stinger füzesi ile donatılmıştır. Ek olarak, XM914 30 mm otomatik top ve M-240 7,62 mm makineli tüfek dâhil edilmiştir. Böylece sistem hem hava hem de yer hedeflerine karşı kullanılabilir.
Sistem, İsrailli Rada Electronic Industries şirketi tarafından geliştirilen hemisferik radar (MHR) kullanır. Durumsal farkındalık, havadan gözetleme ve hedef tanımlama için bir adet IFF anteni vardır. Ayrıca elektro optik kızılötesi (EO/IR) nişangâh ve elektronik harp (EW) paketi bulunur. Bu radar gücü sayesinde, tehditlerin erken tespiti ve müdahalesi konusunda önemli bir avantaj kazanılacağı ifade edilmiştir.
NATO üyesi ülkeler de günümüzde ABD ordusu tarafından kullanılan bu sistemle işbirliği içinde çalışma gayreti gösteriyor. Alfa Bataryasının Doğu Avrupa’daki varlığı, Ukrayna merkezli savaş ortamında, hem kritik altyapının korunması hem de NATO güçlerinin toplu savunma anlayışının güçlendirilmesi çalışmalarında yer alıyor.