Savaş sanal dünyada da devam ediyor!
Cyber Resistance ismindeki Ukraynalı Hacker grubu, Rus üretimi Orlan-10 İHA’ların üretim detaylarını içeren belgeleri paylaştı. Bilgilerin Rusya Özel Teknoloji Merkezi dökümanlarını içeren bir e-posta hesabının hacklenmesiyle sızdırıldığı belirtiliyor. Belgelerde İHA’lar için gerekli parçaların başka ülkelerden ambargoya takılmadan nasıl tedarik edildiğiyle ilgili bilgiler yer aldı.
Cyber Resistance (Siber Direniş) ismiyle bilinen bir grup Ukraynalı siber güvenlikçi, St. Petersburg merkezli bir firma olan Özel Teknoloji Merkezi’nde (STC) çalışan bir işçinin e-posta hesabına erişti. E-posta hesabı üzerinden STC ile ilgili veri ve dokümanlar sızdırıldı. Sızdırılan dokümanların içeriğinde STC evrakları, şirket içi e-postalar, milyonlarca rublelik sözleşmelere dair evraklar; Amerika, İngiltere, Çin, Kanada, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerde bulunan elektronik malzeme tedarikçilerinin listeleri gibi belgeler yer aldı.
Savaşın başlar başlamaz, Batılı tedarikçiler Rus silah üreticilerine karşı ambargo uygulamaya başlamıştı. Ancak sızdırılan belgeler, Rus üretici STC’nin bir şekilde hâlen elektronik komponentleri tedarik edebildiğini gösteriyor.
Haziran 2023 e-postaları incelendiğinde, STC çalışanı 2 kişinin gerekli elektronik malzemelerin bir listesi ve potansiyel tedarikçiler üzerine tartıştıkları e-postalara rastlandığı belirtiliyor. Ukrayna ordusu, ele geçirilen malzeme listelerini inceleyerek malzemelerin STC yapımı Orlan-10 İHA’sına ait parçalar olduğunu düşünüyor.
Belgelerde EXFO, Aimtec gibi bazı Kanada merkezli firmalardan, aracılar kullanılarak Rusya’ya elektronik komponent getirildiği ile ilgili e-postalar bulunuyor. DC-DC dönüştürücüler, regülatörler, test ekipmanları gibi bazı parçalara dair detaylar olduğu belirtiliyor. Söz konusu şirketler ise Rusya’ya hiçbir şekilde parça ihraç etmediklerini, e-postalarda belirtilen parçaların askeri amaçla kullanılamayacağını iddia eden açıklamalarda bulundular.
EXFO yetkilileri, doğrudan Rusya’ya ihracatın EXFO yönetimi tarafından yasaklandığını ama kendi ürettikleri parçaların hangi ülkelerde kullanıldığına müdahale edemeyeceklerini belirtti. Yetkililer, distribütörlerin ve aracı firmaların bu parçaları Rusya’ya tedarik etmiş olabileceğini söyledi. Ayrıca söz konusu malzeme listelerinde ismi yer alan EXFO ürününün askeri amaçlarla İHA’larda kullanılamayacağı ve buna yönelik üretilmedikleri belirtildi.
Malzeme listesinde Texas Instruments, Panasonic gibi büyük firmalardan tedarik edilen direnç, transistör, kapasitör gibi elektronik malzemelerin yanı sıra yine Kanada merkezli Aimtec firmasına ait DC-DC dönüştürücü malzemeler yer aldı. Moskova merkezli bir firma olan Compel ile STC çalışanı arasında Aimtec malzemelerin tedariğine yönelik mesajlaşmalarda, STC’nin faturanın “SMT-iLogic” firması adına kesilmesini istediği detayı bulunuyor.Aimtec de malzemelerin üretiminin askeri kullanıma yönelik olmadığını ve distribütörlerinin uluslararası ihracat kurallarına uyduğundan emin olduklarını belirtti.
Bu sızıntıyla Batılı firmaların bilerek veya bilmeden Rusya’ya malzeme tedarik ettiği sonucuna varılıyor. Kimi firmalar aracılar kullanılarak farkında olmadan parça ihraç ederken kimi firmalar ise maddi çıkarlar doğrultusunda ambargoyu delerek Rus silah üreticilerine parça tedarik ediyor.