Putin’den Batı ülkelerine uyarı!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçimlere altı hafta kala yıllık halka sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi.
Konuşmasında Batılı ülkeleri Ukrayna’ya asker göndermemeleri konusunda uyaran Putin, böyle bir kararın sonuçlarının “trajik” olacağını belirtti.
“Rusya’da insanların Ukrayna’daki savaşı desteklediğini” söyleyen Putin, Rusya’nın milyarderlerinin ve sıradan insanlarının Ukrayna’daki savaş için milyarlarca ruble yardımda bulunduğunu açıkladı.
Ayrıca Başkan Putin, konuşmasında Batı’yı Rusya’yı silahlanma yarışına sürüklemeye çalışmakla da suçladı.
Vladimir Putin yaptığı konuşmada, Batı’nın Ukrayna’daki çatışmayı “kışkırttığını” ve “Rusya’nın Avrupa’ya saldırma niyetinde olduğu iddiasıyla hiç utanmadan yalan söylemeye devam ettiğini” vurguladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu hafta başında yaptığı, “Ukrayna’ya NATO kara birlikleri gönderme ihtimalinin göz ardı edilemeyeceği” yönündeki yorumlarına atıfta bulunan Başkan Putin konu hakkında, “Olası müdahaleciler için sonuçları… trajik olacaktır. Ayrıca bizim de onların topraklarını vurabilecek silahlarımız olduğunu bilmeleri gerek. Bütün bunlar gerçekten nükleer silahların kullanılması ve medeniyetin yok edilmesiyle sonuçlanacak bir çatışmayı tetikliyor. Bunu anlamıyorlar mı?” ifadelerini kullandı.
Aralarında ABD, Almanya ve İngiltere’nin de bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi, Ukrayna’ya kara birlikleri gönderilmesini reddetmişti.
Putin, konuşmasında yalnızca politik ya da askeri konulara değinmeyip ekonomik ve demografik başlıklar altında da konuştu. Konuşmasında vergi sisteminin modernizasyonundan emekli maaşlarına ve Rusya’nın azalan doğum oranını artırmaya yönelik teşviklere kadar iç meselelere odaklandı.
Ayrıca ulusun sağlığını iyileştirme ihtiyacından da söz eden Putin, Rusya’nın şu anda 70 yaş ile Avrupa’nın en düşük seviyelerinden biri olan ortalama yaşam süresini artırmayı amaçlayan bir dizi önlem açıkladı.
İnsanları fiziksel aktiviteye odaklanmaya ve alkol tüketimini azaltmaya çağırarak şaka yapan Putin, “İçmeyi bırakın ve kayak yapmaya başlayın!” ifadelerini kullandı.
Güçlü ve yeni silahlar
Putin, Rusya’nın nükleer kuvvetlerinin “tamamen hazır” olduğunu vurgulayarak, ordunun elinde Sarmat kıtalararası balistik füzesinin yanı sıra, nükleerle çalışan Burevestnik füzeleri ve Poseidon nükleer dronu gibi “güçlü ve yeni silahlar” olduğunu belirtti.
Ukrayna’da cephedeki Rus kuvvetlerinin muazzam bir savaş deneyimi kazandıklarını belirten Putin, hipersonik “Kinjal” ve “Tsirkon” füze sistemlerinin Ukrayna’daki savaşta kullanıldığını kaydetti.
ABD’nin 1980’lerde Sovyetlere yaptıkları gibi şimdi de Rusya’yı “silahlanma yarışına sürüklemeye çalıştığını” kaydeden Putin, Washington’dan gelen diyalog kurma girişimlerini “ikiyüzlülük” olarak nitelendirdi. Rus lider, geçen haftalarda ABD’yi karıştıran “Rusya uzaya nükleer silah gönderecek” iddialarını da yalanladı ve bu yalanların Rusya’yı ABD lehine müzakerelere çekmek için ortaya atıldığını öne sürdü.
ABD’nin Rusya ile stratejik güvenlik konusunda müzakerelere ilgi duyduğuna yönelik açıklamalar yaptığına dikkati çeken Putin, “Bu, ABD’deki Başkanlık seçimi öncesi yapılan demagojidir. Onlar (Amerikalılar), kendi vatandaşlarına ve diğerlerine hala dünyayı yönettiklerini göstermek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.
BRICS’in gelişimi
Avrasya’da yeni bir güvenlik modelinin oluşturulması için çalışılması gerektiğini vurgulayan Putin, “Konuyla ilgilenen tüm ülke ve derneklerle bununla ilgili kapsamlı bir konuşma yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Rusya olmadan istikrarlı dünya düzeninin sağlanamayacağını savunan Putin, “Geçmiş tekellerin çöktüğü bir dönemde dünya ekonomisi, ticaret, finans ve teknoloji pazarlarındaki hızlı dönüşümlerin de aralarında bulunduğu küresel zorlukların üstesinden gelmek için küresel çoğunluğun çabalarını birleştirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
BRICS ülkelerinin 2028’de küresel ekonominin %37’sini oluşturacağına işaret eden Putin, “G7 ülkelerinin payı ise %28’e gerileyecek. Bundan 10-15 yıl önce durumun çok daha farklı olduğu düşünülürse bu rakamlar oldukça etkileyici” dedi.
Hitler ve Napolyon ithamı
Batılı siyasetçilere, geçmişte ülkesini başarısız bir şekilde işgal eden Nazi Almanyası’nın Adolf Hitler’i ve Fransa’nın Napolyon Bonapart’ı gibi kişilerin kaderini hatırlatan Putin, “Ama şimdi sonuçları çok daha trajik olacak. Bunun (savaşın) bir çizgi film olduğunu düşünüyorlar” dedi.
Amerikan medyasına yansıması
İlk olarak Putin’in konuşmasını “Putin’in beşinci kez seçilmesinin beklendiği başkanlık seçimlerinden iki hafta önce” olarak nitelendiren Amerikan medyasında konuşmanın büyük ölçüde seçim programı olarak görülmesi gerektiği yazıldı.
İkinci olarak Amerikan medyasında, Rusya’nın “özel askeri operasyon” olarak tanımlanması gerektiği yönündeki ısrarına rağmen Başkan Putin’in Ukrayna’da iki yıldır devam eden çatışmalardan açıkça “savaş” olarak bahsetmesi dikkat çekici olarak değerlendirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Rusya Devlet Başkanı’nın nükleer savaş olasılığına ilişkin son açıklamalarına tepki açıklaması geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller bu söylemlere ithafen, “Bunlar, Vladimir Putin’den ilk kez gördüğümüz sorumsuz söylemler değil” ifadelerini kullandı.
“Nükleer silahlara sahip bir devletin lideri böyle konuşamaz” değerlendirmesinde bulunan Miller, ABD’nin Moskova’nın bu tür silahlar kullanmayı planladığına dair ortada herhangi bir kanıt görülmediğini de sözlerine ekledi.