Husilerle girilen çatışmalar ABD medyasında eleştirilmeye devam ediyor!
Amerikan menşeili The Hill haber ajansından Brad Dress, Husi gruplarıyla savaşmanın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusuna ve Pentagon’a ağır bir yük olduğunu yazdı.
ABD kuvvetlerinin Husilerin nispeten ucuz insansız hava araçlarını (İHA) düşürmek, misilleme saldırıları gerçekleştirmek gibi amaçlarına dikkat çeken Brad Dress, karşılığında daha pahalı Amerikan İHA’larını vuran gruplara karşı savunma yapmanın ve Husilerle iki aydan daha fazladır çatışmanın önemli miktarda para harcayan ABD ordusuna ağır bir yük getirdiğini ifade ediyor.
Brad Dress tarafından belirtilen durum, ABD’nin Yemen’deki Husi gruplarına karşı savunma stratejilerindeki maliyet etkinliği sorununu ortaya koyuyor. Dress, ABD’nin Husi isyancılarının 2000 dolarlık İHA’larına karşı 2 milyon dolarlık savunma füzeleri kullanmasını, savunma harcamalarındaki büyük tutarsızlıkların bir göstergesi olarak yorumluyor ve bu durumun, Husi gruplarının Washington’a karşı alaycı açıklamalar yapmasına yol açtığını savunuyor.
Brad Dress yazısında, Husi gruplarının durma belirtisi göstermemesi ve ABD’yi uzun bir çatışmaya kilitleme potansiyeline dikkat çekerek, bu mücadelenin sadece maliyetini değil, aynı zamanda uluslararası güvenlik ve istikrar üzerindeki etkilerini de daha belirgin hale getirdiğini vurguluyor.
Analist ve danışmanlık şirketi Navanti Group’un Yemen ve Orta Doğu uzmanı Muhammed el-Başa’nın, Kuzey Yemen’in denizlere roket fırlatma konusunda Kuzey Kore’ye benzettiğini aktaran Dress, el-Başa’nın “Bu sadece bizim için değil, dünya için uzun vadeli bir sorun olacak” sözlerine de yer vererek bu açıklamaların, Yemen’deki durumun sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel bir güvenlik sorunu olarak ele alınması gerektiğini vurguluyor.
İsrail rejiminin Gazze’de gerçekleştirdiği işgale ve insanlık dışı eylemlerine tepki veren Husiler, 2023 Kasım ayının sonlarında ticari teknelere ve ABD gemilerine saldırmaya başlamıştı. ABD kuvvetlerinin çoğunlukla Husilerin İHA’larını ve gemisavar seyir füzelerini düşürmesi nedeniyle saldırıların çoğu başarısız oldu. Fakat kasım ayında bir gemiyi kaçırmayı başaran grup, Ocak ayında bir gemiyi ateşe verdi ve geçen ay neredeyse bir İngiliz kargo gemisini batırıyorlardı.
Pentagon sözcüsü Binbaşı Pete Nguyen’in açıklamalarına göre Husiler, çatışmaların başladığı Kasım ayından bu yana bugüne kadar 15 adet ticari gemiyi vurdu. Söz konusu gemilerden dördünün ABD gemisi olduğu aktarıldı.
Gelişmelerin üzerinde ABD, ilk olarak Aralık ayında, Kızıldeniz sularında devriye gezmek ve “Husilere karşı ticari nakliyeyi savunmak” öne sürülerek bölgeye girdi ve diğer müttefik ulusların koalisyonunu da içeren “Refah Muhafızı Operasyonu” adlı bir görev gücü kurdu.
Ocak ayında ABD ve İngiltere, birliklerini bölgeye yığarak, Husilere yönelik saldırılar düzenlemeye başladı ve her iki ülke de ortadan kaldırmak için Yemen’deki grubu hedef almaya devam etti.
ABD ve İngiltere’nin bölgedeki faaliyetleri devam ederken, Pentagon’a göre bir günde ortalama dört ila sekiz koalisyon gemisi Kızıldeniz’de bulunuyor.
Brad Dress yazısında, ABD Donanması’nın Husilerle devam eden çatışmalarda muhtemelen maliyeti 2 milyon dolardan fazla olan Standart Füze-2 karadan havaya füzeyi kullandığını ve ayrıca maliyeti 4 milyon dolardan fazla olan Standart SM-6 füzelerini de kullanılıyor olabileceğini iddia etti.
Makalesinde Pentagon basın sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder’ın “Bu sorunu çözmek için uluslararası toplumla birlikte çalışmasaydık batan gemilerin, kaybedilen canların, çevre felaketinin maliyeti ne olurdu?” sorusuna yer veren Dress ayrıca emekli Donanma Koramiral ve eski Genelkurmay İstihbarat Direktör Yardımcısı Robert Murrett’in de aynı görüşte olduğunu kaydetti.
Ancak bir sonraki paragrafında ise Syracuse Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Murrett’in, ABD’nin İHA’ları etkisiz hale getirmek için elektronik sinyal bozma gibi daha ucuz yöntemlere başvurabileceğini önerdiğini yazan Brad Dress, Husilerin aynı zamanda ABD’ye başka şekilde de zarar verdiğini ifade etti.
Kasım ayında Husiler tarafından yaklaşık 32 milyon dolar değerindeki 2 adet Reaper İHA’nın ve Şubat’ta da başka bir İHA’nın düşürülmesine dikkat çeken belirten Dress, Husilerin zamanla saldırılarını artırmakla kalmayıp, aynı zamanda savaşta yeni yetenekler de edindiklerini belirtti.
Geçtiğimiz ay Husi savaşçıları, ilk kez bir insansız sualtı aracı (İSA) fırlatmıştı. Husi lideri Abdülmelik el-Husi de bu hafta savaşı sürdürme sözü verdikten hemen sonra yakın zamanda savaşa yeni “sürprizler” getireceğini söylemişti.
El-Husi, “Düşmanın bekleyemeyeceği sürprizlerimiz var. Düşmanların ve onların dostlarının bekleyebileceği her şeyin ötesinde” ifadelerini kullanmıştı.