Brüksel merkezli yayın kuruluşu Euractiv’in yayınladığı habere göre Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın Avrupa Birliği tarafından oluşturulan Avrupa Savunma Yatırım Programına (EDIP) tam üye olması için yeni bir teklif taslağı üzerinde çalışıyor.
Hazırlanan teklif taslağına göre Ukrayna, Avrupa Savunma Yatırım Programına tam üye olarak diğer Avrupa Birliği üye ülkeleriyle ortaklaşa askeri teçhizat tedarik edebileceği herhangi bir konsorsiyumunun tam üyesi olabilecek, Avrupa Birliği fonlarına erişecek ve ortak mülkiyet için KDV muafiyeti alacak.
Ukrayna’ya, ortak silah alımını desteklemek ve Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak askeri – endüstriyel altyapısını desteklemek için programda özel bir yer verileceği belirtilirken, Avrupa Birliği’nin daha önce Norveç dışında başka bir üye olmayan devleti program katılımcısı olarak değerlendirmediği ifade ediliyor.
Teklif taslağına göre, Ukrayna’nın Avrupa Savunma Yatırım Programına tam üye yapılarak Ukrayna’da halihazırda bulunan savunma teknolojilerinin ve savunma sanayi altyapısının kurtarılması, yeniden inşa edilmesi ve modernize edilerek Avrupa ile aşamalı entegrasyonuna katkıda bulunulması hedefleniyor. Böylece bölgede karşılıklı istikrar, güvenlik, sürdürülebilirlik, barış ve refaha katkı sağlanması öngörülüyor.
Teklifte, yüksek yoğunluklu bir çatışmayla karşı karşıya kalan Ukrayna savunması sanayi ile teknolojik altyapısının bir savaş ekonomisi modeline geçmek zorunda kaldığı, Ukrayna’nın Avrupa Savunma Yatırım Programına dahilinin savaş sonunda ülkenin toparlanması için yeni bir kapı açacağı belirtiliyor.
Avrupa Birliği yetkililerine göre, iki yıldır devam eden savaşın Ukrayna ordusuna modern silahların test edilmesi ve kullanılması konusunda deneyim kazandırdığı, bu deneyim ve Avrupa Birliği’ne katılım süreci göz önüne alınarak, Ukrayna’nın Avrupa Savunma Yatırım Programına olası katılımı Avrupa çapında yeni bir askeri -endüstriyel kompleksin oluşturulması için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Ukrayna’nın başta mühimmat ile insansız hava araçları olmak üzere büyük miktarlarda savunma ürününe ihtiyacı olduğundan ortak girişimler kurmak, Avrupa Birliği savunma endüstrisinden doğrudan alımlar yapmak ve insansız hava aracı üretim tesisleri geliştirmek için Avrupa Birliği şirketleriyle birlikte çalıştığı dile getirilirken, Avrupa Savunma Yatırım Programına tam üye olarak katılmanın bu süreçleri hızlandıracağı ve yeni fırsatlar oluşturabileceği ifade ediliyor.