Artık yapay zeka, insan gözü gibi görebilecek!
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları tarafından yapılan son çalışmalarda yapay zeka modellerinde insan benzeri çevresel görüşü taklit edebilecek yeni bir teknoloji geliştirildi.
Bu gelişmenin, özellikle araç sürücü güvenliğini önemli ölçüde artırması ve insan davranışlarının daha derinlemesine anlaşılmasını sağlaması bekleniyor.
Çevresel görüş, insanların doğrudan görüş alanında olmayan şekilleri daha az ayrıntıyla da olsa görmesini sağlar. Bu yetenek görüş alanını genişletir ve örneğin kullanılan bir arabaya yandan yaklaşan aracı tespit etmek gibi birçok durumda yardımcı olabilir. İnsanların aksine, yapay zekanın çevresel görüşü yoktur. Bilgisayar görüş modellerini bu yetenekle donatmak, yaklaşan tehlikeleri daha etkili bir şekilde tespit etmelerine veya bir insan sürücünün yaklaşan bir nesneyi fark edip etmeyeceğini tahmin etmelerine yardımcı olabilir. Bu yönde bir adım atan MIT araştırmacıları, makine öğrenimi modellerinde çevresel görüşü simüle etmelerini sağlayan bir görüntü veri seti geliştirdiler. Modellerin bu veri setiyle eğitilmesinin, modellerin görsel çevredeki nesneleri tespit etme becerisini geliştirdiğini, ancak modellerin hala insanlardan daha kötü performans gösterdiğini gösteren araştırma sonuçları, yapay zekanın insan görsel algısını taklit etme konusunda kat ettiği mesafeyi ve karşılaşılan zorlukları ortaya koymuş oldu. Elde edilen sonuçlar ayrıca, insanlardan farklı olarak, nesnelerin boyutunun veya bir sahnedeki görsel karmaşa miktarının yapay zekanın performansı üzerinde güçlü bir etkisi olduğu keşfedildi.
Doktora sonrası araştırmacı ve yapılan çalışmayı detaylandıran bir makalenin ortak yazarı olan Vasha DuTell, “Burada temel bir şeyler oluyor. Pek çok farklı modeli test ettik ve bunları eğittiğimizde, biraz daha iyi hale geliyorlar ama hâlâ tam olarak insan gibi değiller. O halde soru şu: Bu modellerde eksik olan ne?”dedi.
Bu soruyu yanıtlamak, araştırmacıların dünyayı insanlar gibi görebilen makine öğrenimi modelleri oluşturmalarına yardımcı olabilir. Bu tür modeller, sürücü güvenliğini artırmanın yanı sıra, insanların daha kolay görebileceği ekranlar geliştirmek için de kullanılabilir.
MIT’deki bu son araştırma, Toyota Araştırma Enstitüsü tarafından destekleniyor ve bulgular Uluslararası Öğrenme Temsilleri Konferansı’nda sunulacak. Ancak, bu teknolojinin geliştirilmesi hâlâ devam ediyor ve yapay zeka ile insan algısı arasındaki farklar hâlâ dikkate değer.
Araştırmacılar, bu yeni teknolojinin sadece sürücü güvenliğini artırmakla kalmayıp aynı zamanda yapay zekanın insan algısını nasıl taklit edebileceğine dair anlayışımızı da genişletebileceğini belirtiyorlar. Bu, gelecekteki yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için önemli bir adım olabilir.
Bu gelişmeler, yapay zeka ve insan beyni arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor. Yapay zeka modellerinin gelişimi, insan beyninin karmaşık işlemlerini taklit edebilme yeteneğini artırarak devam ediyor. Bu, teknolojinin nasıl ilerlediğine dair bir başka örnek olarak değerlendiriliyor ve gelecek vaat eden birçok uygulamaya kapı açabilir gözüküyor.
MIT araştırmacıları, insanlarda çevresel görüşü modellemek için kullanılan bir teknikle işe başladılar. Doku döşeme modeli olarak bilinen bu yöntem, görüntüleri bir insanın görsel bilgi kaybını temsil edecek şekilde dönüştürüyor.
Araştırmacılar, bu modeli kişinin veya yapay zekanın gözlerini nereye doğrultacağını önceden bilmeyi gerektirmeyen, daha esnek bir şekilde görüntüleri benzer biçimde dönüştürebilecek şekilde değiştirdiler.
Harvard Üniversitesi’nin Tarih Bilimi Franklin L. Ford Profesörü Anne Harrington, yapay zeka ve insan görselliği konusundaki araştırmaları, “Bu araştırma, insanların nasıl gördüğüne benzer bir şekilde çevresel görüşü taklit etmemize olanak tanıdı” şeklinde ifade ediyor.