Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’dan dikkat çeken açıklamalar!
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan hükümetinin YouTube sayfasından yayımlanan basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Ermenistan’ın güvenliğinin yasallığa dayandığını vurgulayarak, ülkenin mevcut sınırlarının dışında emellerinin olmaması gerektiğini belirtti.
Paşinyan, elinde tuttuğu Ermenistan’ın halihazırdaki sınırlarının gösterildiği haritayı işaret ederek, “Ermenistan’ın güvenliğinin sağlanması konusunda yasallığa vurgu yapılmalıdır. Ermenistan’ın toprakları budur. Bu sınırlar dışında emellerimiz olmamalıdır. Çünkü bu sınır çizgileri dışındaki herhangi bir emel, bizi yıkma fırsatı olarak bizim yasal konumumuzu bozmak için kullanılacaktır” açıklamalarında bulundu.
Başbakan Paşinyan, ülkesinin topraklarının sınırların içiyle kısıtlı olduğunu ve sınırlarının dışındaki hiçbir yerin kendilerine ait olmadığını vurgulayarak, “Bu çizgiden öte tarafta ne varsa bizim değildir, bu çizgiden içeride ne varsa bizimdir. Biz güvenliğimizi bu mantıkta sağlamaya hazırlanıyoruz. Gelecekteki çalışmalarımız bununla ilgili olmalı.” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’la barış anlaşması üç temelde mümkün
Ermeni Başbakan Paşinyan, Azerbaycan ile yürütülen barış görüşmelerinin üç ana prensip üzerine kurulduğunu açıkladı.
İlk olarak, 1991 yılında imzalanan Almatı Bildirgesi’ne dayanarak, her iki ülkenin de birbirlerinin toprak bütünlüğünü resmi olarak tanıması gerektiğini vurgulayan Paşinyan, ikinci olarak, sınırların belirlenmesi konusunda, 1991’de var olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasından önceki idari sınırların esas alınması gerektiğini belirtti.
Üçüncü ve son olarak ise, bölgesel ulaşım yollarının açılmasının, geçildiği ülkelerin egemenlik haklarına, yargı yetkilerine saygı gösterilerek ve eşitlik ile karşılıklılık ilkelerine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemine işaret etti.
Paşinyan, iki ülke arasındaki sınır çizim işlemlerinin, Başbakan Yardımcıları liderliğindeki özel komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Azerbaycan’ın, Ermenistan’dan hemen geri verilmesini istediği belirli köylerin, Sovyetler Birliği döneminde ya da sonrasında asla var olmadığını iddia etti.
Sınır belirleme çalışmalarının söz konusu köylerin bulunduğu Tavuş (Tovuz) bölgesinden başlamasının ihtimal dışı olmadığını kaydeden Paşinyan, bölgeye giderek durumu yerinde inceleyeceğini söyledi.
Ermenistan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden ayrılabilir
Paşinyan, Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ile olan ilişkilerinin geçici olarak askıya alındığını ve örgütün faaliyetlerine katılmadıklarını vurguladı. Ayrıca, KGAÖ Genel Sekreteri Yardımcılığına bir atama yapılmadığını hatırlatarak, söz konusu durumun, KGAÖ’nün Ermenistan’ın güvenlik sorumluluk alanına ilişkin sorulara cevap vermemesinden kaynaklandığını belirtti.
Başbakan, eğer KGAÖ’den alınacak yanıtlar Ermenistan’ın beklentileriyle uyumlu olmazsa, ülkenin örgütten ayrılma ihtimalinin olduğunu, ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair “bir bilgiye sahip olmadığını” ifade etti.
Ermenistan’ın KGAÖ ile farklılıkları, Azerbaycan’ın 2020 sonbaharında 44 gün süren savaş sırasında Karabağ bölgesinin çoğunu ve komşu 7 bölgeyi kurtarmasıyla başlamıştı.
Erivan yönetimi, Rusya liderliğindeki askeri bloğa, Azerbaycan’ın uluslararası alanda tanınan topraklarını özgürleştirmesini engellemediği için tepkili.
Azerbaycan’daki savaş esirleri
Bir gazetecinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Azerbaycan’daki yargılamaları devam eden eski sözde Karabağ yönetici ve askerlerin geri dönüşü konusunda yaptığı, “Ermenistan yönetiminin onları Ermenistan’da beklemediği” yorumuna dair düşüncelerini sorması üzerine Nikol Paşinyan, doğrudan duymadığı açıklamalar hakkında yorum yapamayacağını belirtti. Paşinyan ayrıca savaş esirlerinin geri getirilmesi için günlük çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Ek olarak Paşinyan, Rus Sınır Muhafızlarının Erivan’daki Zvartnots Havalimanından çıkarılması konusunda, 1 Ağustos itibarıyla Rus tarafına görevlerin sona erdiğini bildiren bir mektup gönderdiklerini açıkladı. Ermenistan’ın sınır güvenliğinin, Rusya’nın yardımı olmaksızın sürdürülebileceği konusunda Rusya’ya bilgi verildiğini ifade etti.
Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan, 27 Şubat’ta, Rus Sınır Muhafızları’nın Zvartnots Havalimanı’ndan çıkarılmasının doğru olacağını düşündüğünü açıklamış, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Ermenistan Hükümetinin bu konuda aldığı karara dair bir bilginin henüz kendilerine ulaşmadığını söylemişti.
Tarih 6 Mart 2024’ü gösterdiğinde ise Ermenistan yönetimi, başkent Erivan’da bulunan Zvartnots Uluslararası Havalimanı’ndaki Rus Sınır Muhafızları’nın görevlerinin sona erdirilmesine yönelik karar almıştı.
Ermenistan’ın Avrupa Birliği üyeliği
Paşinyan, Ermenistan’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği hakkında sorulan bir soruya, böyle bir adımın gerçekleşmesi için öncelikle Ermeni halkının bu yönde hazır olması gerektiğini vurgulayarak yanıt verdi.
AB ile olan ilişkilerin geliştirilmesi sürecinde, karşılıklı vize kolaylıklarının sağlanması, ticaret koşullarının iyileştirilmesi, güvenlik alanında iş birliğinin artırılması, Avrupa Birliği’nin Ermenistan Misyonu’nun (EUMA) kapasitelerinin ve yetkilerinin genişletilmesi ile görev süresinin uzatılmasına yönelik çabaların sürdüğünü belirtti. Bu adımların, üyelik yolunda önemli gelişmeler olarak kabul edildiğini ifade etti.