Ukrayna savaşı devam ederken Çek Cumhuriyeti, Ukrayna’nın silahlandırılması ve desteklenmesi konusunda ciddi adımlar atıyor. Mart ayı başında Ukrayna için 800 bin adet top mermisi satın alma konusunda gerekli fonları toplamasıyla gündeme gelen ülke, şimdi de Yunanistan ile yapacağı anlaşma ile adından söz ettirmeye başladı. Ülkenin Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Rus karşıtlığı ile biliniyor.
Yunanistan ile Çek Cumhuriyeti arasında yakın bir tarihte imzalanması planlanan anlaşma, doğrudan Ukrayna’ya devredilecek çeşitli askeri sistemlerin satın alınmasını içeriyor. İki ülke arasındaki anlaşmanın tamamlanması için üst düzey müzakereler devam ederken, Yunan yetkililer kendi stoklarının tükenmemesi şartını masada tutmaya devam ediyor.
Yunan yetkililer, Ukrayna’nın en çok ihtiyaç duyduğu şeyin mühimmat olduğunu ve teklifin Ukraynalıların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlayacağını söylüyor. Yunanistan’ın Ukrayna’ya sevk edeceği ekipmanlar ise Çek Cumhuriyeti’nden satın alınacak ve doğrudan Ukrayna’ya nakledilecek.
BREAKING:
Greece announces massive military aid package for Ukraine
– 2,000 5-inch Zuni rockets
– 180 2.75-inch anti-tank rockets
– 90,000 90mm anti-tank anti-aircraft ammo
– 4 million bullets
– 70 US-made M114A1 howitzers🇬🇷🇺🇦 pic.twitter.com/eYBGgWKFiz
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 15, 2024
Atina yönetimi, Kiev’e yapılan yardımı koordine etmekten sorumlu Avrupa Birliği yetkililerine, bu yıl Ukrayna’ya Çek Cumhuriyeti aracılığıyla öncelikli olarak 2.000 adet 5 inçlik Zuni roketi tedarik edebileceğini bildirdi. Katlanır Kanatlı Uçak Roketi (FFAR) olarak bilinen bu güdümsüz roketler, havadan yere yapılan saldırılarda kullanılıyor. Rusya – Ukrayna savaşı başladıktan sonra ABD, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine 4 bin adet Zuni roketi tedarik edeceğini duyurmuştu.
Yunanistan’ın tedarik listesinde Zuni roketinden sonra 180 adet ile 2,75 inç (70 mm) çapında kanatçıkla sabitleştirilmiş güdümsüz bir roket olan Hydra 70’ler yer alıyor.
Ukrayna’nın acil ihtiyaçları kapsamında istediği, tanksavar ve uçaksavar silahlarında kullanılan 90 mm’lik mermilerin 90 bin adedi Yunanistan tarafından sağlanacak. Bununla beraber 4 milyon adet, başta 7.62 ve 5.56 mm olmak üzere çeşitli kalibrelerde mermi de tedarik edilecek.
Yunanistan’ın tedarik edeceği listede dikkat çeken bir diğer unsur da ABD yapımı M114A1 obüsleri oldu. Ekathimerini gazetesinin haber sitesinde yer alan bilgiye göre; uzun süredir gereksiz görülen Yunan ordusuna ait 70 adet 155 mm’lik M114A1 obüsü de Ukrayna’ya sevk edilecek. Böylece Yunanistan, Ukrayna’ya nakledilmek üzere Çek Cumhuriyeti’ne ikinci M114A1 partisini verecek.
Yunan haber sitesi Pronews’e göre Ukrayna’ya ait Antonov nakliye uçakları, Yunanistan’ın Elefsina üssünden sürekli Kiev’e nakliyat gerçekleştiriyor. Ülkedeki askeri üslerden ve depolardan 7.500 ton civarında mühimmat ve malzeme çıkarılıp Ukrayna’ya gönderildi.
Savunma Bakanı Nikos Dendias, önümüzdeki hafta NATO üyelerinin ve Ukrayna’ya silah bağışlayan diğer ülkelerin Almanya’da buluşacağı bir toplantıya katılacak. Bakan, Ukrayna’nın zor geçeceği görülen 2024 baharını atlatmasına yardımcı olmak için Yunanistan’ın silah ve mühimmat akışının sürdürülmesi gerektiği yönündeki tutumunu dile getirecek.
Yunanistan savaş boyunca Ukrayna’ya uçaksavar füze bataryaları için katkıda bulundu. Alman yapımı Marder tipi zırhlı araçlar karşılığında envanterindeki 40 adet Sovyet yapımı BMP-1A1 amfibi özellikli paletli zırhlı muharebe araçlarını gönderdi. Araçlarla beraber Yunan ordusu envanterinde bulunan çok sayıda Sovyet menşeili RPG roketatar ve Kalaşnikof tüfeklerin de Ukrayna’ya verildiği biliniyor.
Yunanistan’ın envanterindeki S-300 uçaksavar füze bataryaları ise Rusya ve Yunanistan arasında adeta bir krize neden oldu. Yunanlı yetkililer, bu sistemlerin daha modern batılı sistemlerle değiştirilmesi gerektiğini vurgulasa da sistemlerin güncelliğini yitirdiği ve Yunanistan’ın bu sistemleri envanterinden çıkarmayı istediği pek çok kez Yunan basını tarafından kaleme alındı.
Özellikle adaların savunması için kritik öneme sahip sistemler, kademeli olarak İsrail menşeili füze sistemleriyle değiştirilecek. Bu değişim sürecinde Yunanistan, hem gelişmiş füzeler hem de İHA’lar tarafından yapılacak saldırılara karşı savunmasız olmaktan çekiniyor. Ayrıca Yunan karar vericiler, Rusya’nın S-300 tutumu sebebiyle yeni bir diplomatik kriz yaşanmasından çekiniyor.
Buna ek olarak Yunanistan, F-16 savaş uçağı ve Leopard 2 Ana Muharebe Tankı da dâhil olmak üzere Ukrayna askeri personelinin eğitimine verdiği desteği genişletti. Almanya, Leopard 1 ve 2 tanklarının Yunanistan’dan Ukrayna’ya tedariki için çeşitli formüller üzerinde çalışıyor. Ayrıca Yunanistan, yaralı Ukraynalı askerlere tedavi hizmetleri de sağlamaya devam ediyor.
Yunanistan, sık sık Ukrayna’ya gerçekleştirdiği tedarik ile gündeme gelirken, Yunan askerlerinin Ukrayna’ya gönderilip gönderilmeyeceği de merak konusu olarak gündemdeki yerini koruyor. Geçtiğimiz hafta Yunan ordu personelinin ABD ordusu için konuşlandırılması ve yerleştirilmesine ilişkin Yunan – ABD işbirliği mutabakatı, Parlamentoya bağlı Dışişleri ve Ulusal Savunma Komitesi’ndeki çoğunluk tarafından onaylandı. Konuyla alakalı olarak Yunan Savunma Bakan Yardımcısı Giannis Kefalogiannis: ‘’Açıkçası bunlar Ukrayna’ya asker göndermeye arka kapıyı açan işbirliği mutabakatları değildir. Hiçbir şekilde arka kapı yoktur” dedi.