Rusya – Ukrayna Savaşı, Avrupa’daki savunma stratejilerini etkilemeye devam ederken kıtanın savunma sanayisi şirketleri de uzmanlık alanlarında kapasite artırmak için çalışmalar yürütüyor.
Almanya’nın önde gelen savunma şirketlerinden olan Rheinmetall de kapasite artırmak adına ciddi adımlar atıyor. Şirket, Ocak 2024 itibariyle Macaristan’ın Várpalota kentindeki yeni mühimmat fabrikasının inşaatının ikinci aşaması başlamıştı. Şimdi de Macaristan’ın Szeged şehrinde bir fabrika için temel atma töreni gerçekleştirdiğini duyurdu.
Rheinmetall’in yeni fabrikasının temel atma töreninde konuşan Macaristan Savunma Bakanı Kristóf Szalay-Bobrovniczky, Alman şirketini esas olarak savunma sanayii yatırımcısı olarak tanıdıklarını, dolayısıyla yeni Szeged fabrikasının savunma sanayiyle bağları olması sebebiyle önemli olduğunu söyledi.
Rheinmetall’in Szeged şehrindeki fabrikada, elektromobilite ve hidrojenli araçlara yönelik ekipman üretilecek. Fabrika bünyesinde 300 kişi istihdam edilecek. Rheinmetall’in Szeged şehrindeki fabrikada, elektromobilite ve hidrojenli araçlara yönelik ekipman üretilecek. Fabrika bünyesinde 300 kişi istihdam edilecek.
Yeni fabrikanın Avrupa’nın önde gelen araştırma ve geliştirme projelerinden biri olacağını vurgulayan Macar bakan, hükümetin gelecekte kentte gerçekleşecek başarıdan gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Rheinmetall, fabrika için Szeged Üniversitesi (SZTE) ile işbirliği içinde Macar ve yabancı öğrencilere yönelik bir eğitim – çalışma ekosistemi ile bilgi tabanı oluşturacak. Kristóf Szalay-Bobrovniczky: “Dünya buraya geldiğine göre, Macarların başka bir yere gitmesine gerek yok” dedi.
Bakan, tıpkı Rheinmetall gibi Macaristan hükümetinin de elektromobiliteyi, dijitalleşmeyi ve sanayileşmeyi öncelik olarak gördüğünü belirtti. Günümüz dünyasında en önemli gelişme alanları arasında enerji üretimi ve depolamasının yanı sıra elektromobilitenin olduğunun altını çizdi.
Macaristan devletinin, Macar Yatırım Teşvik Ajansı (HIPA) ve temel altyapı yatırımları aracılığıyla yeni fabrikanın kurulmasına katkıda bulunduğunu da belirten bakan, atılan adımların ulusal çıkarlarına uygun olduğunu belirtti. Bakan: ‘’Demir Perde’nin Doğu’yu Batı’dan ayırdığı o dönemlere dönmemeliyiz’’ dedi. Ülkeyi derinden etkileyen 2008 krizinin etkilerinden çıkmak için ana stratejilerinin sanayileşme üzerine kurulduğunu hatırlattı. Son olarak: ‘’Savunma sanayi alanında da aynısını yapmak istiyoruz. Bu istek, yalnızca askeri egemenliğimizi desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda ihracat için en son teknolojiyi üretmemize de olanak tanıyacak’’ dedi.
Rheinmetall Güç Sistemleri bölümü başkanı Christoph Müller, Szeged tesisinin sivil ve savunma teknolojilerinin aynı çatı altında bir araya getirileceği teknoloji grubunun ilk hibrit üssü olacağını söyledi.
Başkanın açıklamalarına göre Rheinmetall, Macaristan’da Zalaegerszeg zırhlı muharebe aracı fabrikası, Várpalota mühimmat fabrikası ve endüstriyel ortağı 4iG ile birlikte kurulan Budapeşte dijitalleştirme merkezini yönetiyor.
Temel atma törenine katılan Szeged Belediye Başkanı László Botka konuşmasında, yerel yönetimin 2007 yılında şehrin kenarında dünya standartlarında bir lazer araştırma merkezi kurmak amacıyla üniversiteyle ortak bir şirket kurduğunu hatırlattı. SZTE Rektörü László Rovó, üniversitenin, ülkenin ve bölgenin en iyi yükseköğrenim kurumu olarak bölgede faaliyet gösteren şirketlerle yakın işbirliği kurmayı hedeflediğini, böylece onlara uzman tedariki de sağladığını söyledi.
Rheinmetall ve Macar yetkililer tarafından temeli atılan fabrikanın, 2025 yılı sonunda faaliyete geçmesi ve 63 milyon avroya mal olması bekleniyor. Fabrikada üretimin ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne yönelik olması, savunma alanında da elektronik ürünlerin üretilmesi planlanıyor.