Kuzey Kore, yeni hipersonik silah sistemini test etti!
Kuzey Kore ocak ve mart aylarındaki füze testlerinin ardından üçüncü testini gerçekleştirdi ve hipersonik süzülme aracı ile donatılmış yeni bir katı yakıtlı füzeyi test başarıyla test ettiğini duyurdu.
Testte Hwasongpho-16B olarak bilinen ve hipersonik süzülme aracıyla donatılmış yeni katı yakıtlı orta menzilli balistik füzenin test edildiği belirtildi.
Kuzey Kore resmi haber ajansı Kore Merkezi Haber Ajansı’nın 3 Nisan Çarşamba günü yayınladığı açıklamada, Hwasongpho-16B orta menzilli hipersonik silah sisteminin deneme atışlarının başkent Pyongyang’ın yakınlarındaki bir ordu eğitim sahasından gerçekleştirildiği ve füzenin teknik özellikleri ile güvenilirliğinin Kuzey Kore lideri Kim Jong Un tarafından denetlendiği, testin komşu ülkelerin güvenliği üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı ifade edildi.
Açıklamada, füzenin fırlatılmasının ardından hipersonik süzülme aracının füzeden başarıyla ayrıldığı, Japon Denizi’ndeki hedefine ulaşmadan önce 1000 km yol kat ederken yaptığı manevralarla 101,1 km ve 72,3 km irtifalara ulaştığı duyuruldu.
Japonya Savunma Bakanlığı 2 Nisan Salı günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin sabah 06.52 civarında Kuzey Kore’nin batı kıyısından kuzeydoğuya doğru en az bir balistik füze fırlattığını ve füzenin 100km irtifaya ulaşarak Japon denizine düşmeden önce 650 km yol kastettiğini duyurdu.
Japonya Savunma Bakanlığına göre Savunma Bakanı Minoru Kihara, Başbakan Fumio Kishida’dan ABD, Güney Kore ve diğer ülkelerle yakın iş birliği içinde fırlatmayla ilgili bilgileri toplamak ve analiz etmek için her türlü çabayı göstermesi, teyakkuz ve gözetimi sağlamaya devam etmesi yönünde talimat aldı.
Açıklamada, “Kuzey Kore’nin defalarca balistik füze fırlatması da dahil olmak üzere bir dizi eylemi Japonya’nın, bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit ediyor. Üstelik bu tür balistik füze fırlatmaları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarını ihlal ediyor ve ulusal güvenliği ilgilendiren ciddi bir sorun teşkil ediyor. Japonya, Kuzey Kore’yi şiddetle protesto ediyor ve şiddetle kınıyor.” ifadelerine yer verildi.
ABD Hint-Pasifik Komutanlığı da fırlatmanın ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Bu olayın ABD personeli, toprakları veya müttefiklerimiz için acil bir tehdit oluşturmadığını değerlendirmemize rağmen, durumu izlemeye devam ediyoruz. ABD’nin Güney Kore ve Japonya’nın savunmasına yönelik taahhütleri katı olmaya devam ediyor.” denildi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da Kuzey Kore’nin hipersonik silah sistemi testini kınayan bir bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride, Güney Kore Silahlı Kuvvetleri tarafından sabah saat 06.53’te Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’dan Japon denizi yönünde fırlatılan ve orta menzilli balistik füze olduğu düşünülen bir hedefin tespit edildiği, fırlatmanın hemen ardından tespit edilerek takip altına alınan füzenin Japon Denizi’ne düşmeden önce yaklaşık 600 km boyunca uçtuğu belirtildi.
Güney Kore Genel Kurmay Başkanı Kim Myung-soo Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği füze testinin ardından yaptığı konuşmada:
“Kuzeyin füze fırlatmasını, Kore Yarımadası’nın barış ve istikrarını ciddi şekilde tehdit eden açık bir provokasyon eylemi olarak şiddetle kınıyoruz.” ifadesini kullandı.
ABD, Japonya ve Güney Kore’den Kuzey Kore’ye karşı üçlü tatbikat
Kuzey Kore’nin hipersonik silah sitemi testinin ardından ABD, Japonya ve Güney Kore üçlü bir uçuş tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatın daha önceden planlanıp planlanmadığına veya gerçekleştirilen füze testine misilleme olarak mı gerçekleştirildiği belirtilmedi.
Tatbikata ABD Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçakları, Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetlerine ait F-2 savaş uçakları ve Güney Kore Hava Kuvvetlerine ait F-15K savaş uçakları ABD Hava Kuvvetlerine ait iki adet B-52H Stratofortress stratejik bombardıman Uçağına eşlik etti.
Üç ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bu tatbikat kolektif güçlerimizin artan karmaşıklığı nedeniyle savunma tatbikatlarını düzenli hale getirmek ve hazırlığı artırmak için verilen taahhütleri yerine getirerek, üç ülke arasındaki ortaklığın ve iş birliğinin gücünü gösteriyor.” denilirken, Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, tatbikatın Japonya-ABD İttifakının caydırıcılık ve müdahale yeteneklerini güçlendirmek ve Japonya-ABD-Güney Kore üçlü güvenlik koordinasyonunu ilerletmek amacıyla Kyushu adasının kuzeybatısındaki hava sahasında gerçekleştirildiği belirtildi.
Güney Kore Savunma Bakanlığından tatbikatla ilgili yapılan açıklamada, tatbikatların Kuzey Kore’nin artan nükleer ve füze tehditlerine karşı caydırıcılık ve tepki yeteneklerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, “İleriye dönük olarak, üç ülke yakın koordinasyona dayalı üçlü tatbikatları genişletmeye, Kuzey Kore’nin oluşturduğu tehdidi caydırmak ve buna ortak yanıt vermek için iş birliğini güçlendirmeye devam edecek” ifadeleri kullanıldı.