Rusya – Ukrayna savaşı devam ederken, Almanya’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yönelik desteği devam ediyor. Bu güne kadar çok sayıda savaş aracı Rheinmetall şirketinin girişimi neticesinde Ukrayna topraklarına ulaşarak savaş sahasındaki yerini aldı.
Rheinmetall şirketinin elden geçirdiği Marder ZMA’ların doğrudan teslimatlar ve döngüsel değişim programları aracılığıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiği belirtildi. Söz konusu araçların 1A3 varyantında olduğu, araçlarda hassas hedef ve mesafe bulucuların bulunduğu bilgisi de paylaşıldı. Değişim programlarına ‘’Ringtausch’’ adı veriliyor.
Şirketinin Ukrayna’ya yönelik tedarik girişimi 2022 yılına kadar uzanıyor. Rusya – Ukrayna savaşının başlamasından kısa bir süre sonra şirket, daha önce üretilen ve Batı ülkelerinin depolarında duran araçları Ukrayna’ya tedarik etmeye başladı. Yunanistan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi Marder kullanıcısı ülkelerden alınan araçlar Almanya’ya getiriliyor. Araçların bakım, onarım ve güncellemeleri Rheinmetall’in Unterluess ve Kassel’deki tesislerinde gerçekleşiyor.
Alman ordusu, Puma ZMA’ları envanterine kattıkça, kademeli olarak Marder ZMA’ları envanterinden çıkararak depolara kaldırıyordu. Ancak Ukrayna savaşının başlamasıyla bu araçlar da savaş alanındaki yerini almaya başladı. Bu güne kadar Ukrayna’ya 100’den fazla Marder teslimatı gerçekleştiği biliniyor. Teslimatların 2024 yılı boyunca devam edeceği de öngörülüyor.
Rheinmetall, kısa vadeli askeri donanım sevkiyatına ek olarak, uzun vadede Ukrayna’nın kendi savunma sanayisini yeniden kurmak ve üretimini batı standartlarına göre yönlendirme konusunda önemli bir yere sahip olmak istiyor. Bu bağlamda Rheinmetall, Ukrayna’nın devlete ait şirketi Ukrayna Savunma Sanayii JSC (eski adıyla Ukroboronprom) ile Kiev’de bir ortak girişim de kurdu. Hâlihazırda askeri araçların bakım ve onarım çalışmaları yapılıyor.
Marder ZMA konusundaki adımların benzerleri, Leopard 1 ve 2 tankları, Gepard uçaksavarlar ve HX tipi askeri kamyonlar için de atılıyor. Rusya – Ukrayna savaşının başlamasından kısa bir süre sonra Rheinmetall, 20 ila 155 mm kalibre aralığındaki mühimmatların da ana yüklenicisi konumuna geldi.