Kritik su altı altyapılarının güvenliği için 6 Avrupa ülkesinden iş birliği!
Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Hollanda ve Norveç olmak üzere 6 Kuzey Avrupa ülkesi Kuzey Denizi’nde yer alan su altı enerji ve telekomünikasyon altyapısının güvenliğinin sağlanması amacıyla bir deklarasyon imzaladı.
Geçtiğimiz 2023 yılının Nisan ayında düzenlenen Kuzey Denizi Zirvesi’nde dokuz ülkenin ulusal güvenlik danışmanları, enerji ve telekomünikasyon altyapısının güvenliği konusunda daha iyi iş birliğini tartışmak üzere bir araya gelmiş ve bu altyapıların korunması konusunda iş birliğinde bulunma kararı almıştı.
Bu kararın ardından geçtiğimiz günlerde Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Hollanda ve Norveç söz konusu enerji ve telekomünikasyon altyapılarının güvenliğinin sağlanması amacıyla yeni bir iş birliği girişimi başlatıldığını açıkladı.
Norveç Hükümeti tarafından 9 Nisan 2024 tarihinde paylaşılan duyuruda, Norveç ve diğer beş Kuzey Denizi ülkesinin, Kuzey Denizi’ndeki enerji ve telekomünikasyon altyapısının korunmasına yönelik iş birliğine ilişkin ortak bir bildiri imzaladığı, en uygun tedbirlerin hayata geçirilmesi için bilgi ve teknolojik uygulamaların paylaşılması için güçlerin birleştirileceği açıklandı.
Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland imzalanan deklarasyon ile ilgili olarak gazetecilere verdiği demeçte, “Kuzey Denizi havzasındaki komşularımızla kritik altyapının güvence altına alınması konusunda ortak çıkarımız var. Bu hem enerji güvenliği ve sürdürülebilirliği hem de açık denizde çalışanların güvenliğini sağlanması için gereklidir. Bu ortak deklarasyon, güvenliğin sağlanması açısından önemli bir temel olup, ortak hedeflerimizin olduğunun açık bir örneğidir. Birlikte daha güçlüyüz.” dedi.
Norveç Dijitalleşme ve Kamu Yönetimi Bakanı Karianne Tung yaptığı açıklamada:
“Uluslararası iş birliği yoluyla Kuzey Denizi’ndeki dijital altyapıyı güvence altına alacağız. Su altı fiber optik kablolar, Norveç ile diğer ülkeler arasındaki iletişim trafiği için hayati önem taşıyor ve diğer beş ülkeyle birlikte bunu artık daha da fazla koruyor olmamızdan memnuniyet duyuyorum. Bu altyapıyı korumamız çıkarlarımız, enerji üretimimiz ve denizcilik faaliyetlerimiz açısından önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna – Rusya Savaşı’nın başlamasının ardından özellikle Kuzey Denizi ve Baltık Denizi’ndeki enerji boru hatları ve su altı fiber optik telekomünikasyon kablolarına zarar verilmesinin Kuzey Denizi’ndeki kritik deniz altı altyapısının güvenliğine daha fazla odaklanılmasına yol açtığı belirtildi.
Eylül 2022’de Rusya’nın Vyborg kentinden Almanya’nın Greifswald kenti yakınındaki Lubmin’e uzanan Nord Stream doğalgaz boru hattında sızıntı yaşandığı rapor edilmiş ve Norveç Sismik enstitüsü olay öncesi bölgede su altı patlamaları tespit edildiğini açıklamıştı. Yürütülen soruşturmanın ardından olayın kasıtlı eylemler sonucu gerçekleştiği bildirilmişti.
Norveç Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Denizi’nde yer alan su altı fiber optik kabloları, gaz ve petrol boru hatları, elektrik iletim kabloları ve açık deniz rüzgâr türbinleri gibi altyapıların çoğunlukla uluslararası sularda yer aldığından dolayı uluslararası bir girişimin gerekliliği vurgulandı. Açıklamada ayrıca ortak deklarasyonun dayanıklılık ve önleme konularına odaklandığı, bu nedenle tüm katılımcıların parçası olduğu NATO’nun çabalarını tamamlayıcı nitelikte olduğu belirtildi.
Belçika Kuzey Denizi Bakanı Paul Van Tigchelt ortak deklarasyonun duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, Enerji bağımsızlığının ilk şartı bu enerji bağımsızlığının güvenliğinin sağlanmasıdır. Son aylarda tehditler ve zorluklar önemli ölçüde arttı. Geçtiğimiz yıl Oostende’de düzenlenen Kuzey Denizi Zirvesi’nde veri kablolarımızın, petrol ve doğalgaz gaz boru hatlarımızın, açık deniz rüzgâr türbinlerimizin aynı seviyede güvence altına alınmasını sağlamak için birlikte çalışmaya karar verdik.” ifadelerini kullandı.
Van Tigchelt, olayların raporlanmasını Belçika’nın 1 milyon avro yatırım yaptığı kolektif ve güvenli bir platform üzerinden gerçekleştirileceğini, ortak deklarasyonun katılımcıları NATO ve Avrupa Birliği gibi ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti. “Birlikte bir fark yaratabilir ve denizdeki kritik altyapımızı koruyabiliriz.” dedi.
Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Tobias Lindner kurulan ortak deklarasyonla ilgili olarak, “Çok sayıda liman ve terminal, su altı boru hatları ve kablolarının yanı sıra açık deniz rüzgâr santralleri ile Kuzey Denizi, denizcilik altyapısının en yoğun olduğu bölgelerden biridir. Buna göre, Avrupa’ya sürdürülebilir enerjiyi güvenli bir şekilde sağlamak giderek daha hayati hale geliyor. Bu, sınırlar ötesindeki kritik altyapıyı korumak için komşu ülkelerimizle her zamankinden daha yakın iş birliği yapmamızı daha da önemli hale getiriyor. Bu deklarasyonla Avrupa Birliği ve NATO bünyesinde de ilerlettiğimiz bu çabada yakın iş birliğimizi daha da derinleştirme yönünde önemli bir adım atmış olduk.” yorumunda bulundu.