Çin, Rusya’ya silah üretimi için yardım ediyor!
ABD Hükümeti yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre Çin, Rusya’ya savunma sanayi üretimine devam edebilmesi için destek sağlıyor. Yetkililere göre Çin tarafından gerçekleştirilen büyük ölçekli yardım sayesinde Rusya, devam eden Ukrayna – Rusya Savaşı’na rağmen Sovyetler Birliği döneminden bu yana en yüksek silah üretimini gerçekleştirdi.
Yetkililer, Çin’in sağladığı desteğin önemli miktarda takım tezgâhı, kamikaze insansız hava araçları ve seyir füzeleri için motorlar, mikro elektronikler, roket ve füze yakıtı yapmak için kullanılan üretim teknolojileri, patlayıcı ve yanıcı madde üretiminde kullanılan kimyasalları içerdiğini söyledi.
Çin’den gelen destek sayesinde, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını sürdürme kabiliyetini önemli derecede koruduğunu söyleyen yetkililer Ukrayna’nın ise silah ve ekipman sıkıntısı çektiğini ve bu durumun ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçilerin Kiev’e yönelik yeni bir Amerikan askeri yardım paketine ilişkin oylamayı engellemeye devam etmesiyle daha da kötüleştiğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta Senato ve Temsilciler Meclisinde konuşma yapan ABD Avrupa Komutanlığı Komutanı Orgeneral Chris Cavoli, Rusya’nın 2 yıldan fazla bir süre önce Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ordusunu yeniden yapılandırmada oldukça başarılı olduğunu ve işgalden önceki kapasitesinin büyük ölçüde geri döndüğünü söylemişti.
Yetkililer Çin yardımının Rus savunma üretimi döngüsündeki kritik boşlukları doldurduğunu ve Rusya’nın Çin yardımı olmadan savaş çabalarını sürdürmede zorluk yaşayacağını belirterek, “Ukrayna’yı desteklemek için şu anda elimizdeki en oyun değiştirici hamlelerden biri Çin Halk Cumhuriyeti’ni, Rusya’nın savunma sanayi üretim altyapısını yeniden oluşturmasına yardım etmeyi bırakmaya ikna etmektir.” ifadelerini kullandı.
2023’te Rus savunma sanayisinin füze, tank ve uçak üretmek için kullandığı mikro elektronik ithalatının %90’ının Çin’den geldiğini belirten yetkililer, Çin’in, savunma donanımının ötesinde Ukrayna’da kullanılmak üzere uydu ve diğer uzay tabanlı yeteneklerin geliştirmesine yardımcı olduğunu ve Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş için uydu görüntüleri sağladığını söyledi.
Yetkililer ayrıca Çin ve Rus savunma endüstrisinin insansız hava aracı üretmek amacıyla iş birliği yaptığını ve insansız hava aracı teknolojilerinin geliştirilmesi için birlikte çalıştığını belirtti.
Rusya’nın topçu mühimmatı üretimi ABD ve Avrupa’nın 3 katı
ABD Hükümeti yetkilileri Rusya’nın topçu mühimmatı üretim kapasitesinin hızla artırdığını ve bu hızlı kapasite artışının büyük ölçüde Çin’den gelen nitroselüloz vb. patlayıcı madde üretiminde kullanılan kimyasal sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılan NATO istihbarat tahminlerine göre Rusya halihazırda ABD ve Avrupa’dan 3 kat daha fazla topçu mühimmatı üretiyor.
NATO istihbarat yetkililerine göre Rusya bu yılın başından itibaren topçu mühimmatı üretim kapasitesini ayda 250 bine çıkartarak, ABD ve Avrupa’nın toplam topçu mühimmatı üretim kapasitesinin yaklaşık 3 katına çıkardı. ABD ve Avrupa’nın halihazırda Ukrayna’ya gönderilmek üzere ayda yaklaşık 100 bin topçu mühimmatı üretebildiğini belirten yetkililer bu durumun uzun vadede Ukrayna’nın mühimmat sıkıntısını daha da artıracağını dile getirdi.
ABD Savunma Bakanlığının 2025 yılı sonuna kadar topçu mühimmatı üretim kapasitesini ayda 100 bin adede çıkama hedefi koyduğunu ifade eden ABD Ordusu yetkililerine göre Ukrayna’ya askeri yardım verilmesi için kullanılan 60 milyar dolarlık fonun tükenmesi ve ABD Kongresi’nin yeni bir fon sağlamak için isteksiz olması nedeniyle üretim sayıları belirlenen hedefe bile yaklaşmıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir NATO yetkilisi, “Şu anda içinde bulunduğumuz şey bir üretim savaşıdır. Ukrayna’daki sonuç, her iki tarafın da bu savaşı yürütmek için ne kadar donanıma sahip olduğuna ve ne kadar hızlı üretebildiğine bağlı. Şu anda izlediğimiz bir numaralı konu topçu mühimmatı, çünkü burası Rusya’nın gerçekten önemli bir üretim avantajı elde ettiği ve savaş alanında önemli bir fark elde ettiği yer.” ifadelerini kullandı.
NATO istihbaratına göre Rusya’nın şu anda günde yaklaşık 10 bin topçu mühimmatı ateşliyor, buna karşılık Ukrayna tarafı ise günde yaklaşık 2 bin topçu mühimmatı ateşleyebiliyor. Yetkililere göre yaklaşık bin kilometreyi bulan cephe hattının bazı bölgelerinde bu oran daha da kötü durumda.
Çin’in Rusya’ya sağladığı desteğin, Ukrayna’nın işgalinin ardından ABD ve müttefikleri tarafından uygulanan yaptırımları ve ihracat kontrolleri nedeniyle Rus Savunma endüstrisinin yaşadığı önemli gerilemeleri telafi ettiğini belirten yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden’ın bu ayın başlarında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı telefon görüşmesinde Çin’in Rus savunma sanayisine verdiği desteğe ilişkin endişelerini dile getirdiğini ifade etti.