Rheinmetall Litvanya’da topçu mühimmatı üretecek!
Litvanya ve Alman savunma sanayi üreticisi Rheinmetall, 155 mm topçu mühimmatı üretecek yeni bir fabrikanın Litvanya’da kurulması için mutabakat zaptı imzaladı.
Litvanya Savunma Bakanlığı tarafından 16 Nisan 2024 tarihinde yapılan açıklamada, birkaç ay süren görüşmelerin ardından, 16 Nisan günü Litvanya Hükümeti ve Rheinmetall şirketi arasında Litvanya’da bir mühimmat fabrikası inşası konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.
Açıklamada, Litvanya’nın kendi güvenliğini ve bölgenin güvenliğini güçlendirmeye hazır olduğu ve bunun için Almanya ile yakın iş birliği içerisinde çalıştığı belirtilirken imzalanan anlaşmanın bunun en önemli göstericisi olduğu vurgulandı.
Ekonomi ve Yenilik Bakanı Aušrinė Armonaitė, Milli Savunma Bakanı Laurynas Kasčiūnas ve Rheinmetall AG Uluslararası Stratejik Programlar Geliştirme Direktörü Maximillian Froch tarafından imzalanan anlaşma kapsamında Litvanya’da 155mm topçu mühimmatı üretimi için gerekli altyapı yatırımlarını yaparak yeni üretim tesislerini bir an önce devreye alması hedefleniyor.
Yetkililer tarafından kurulacak tesislerin üretim kapasitesi ve hangi bölgeye kurulacağı açıklanmazken, yeni tesisin, Rheinmetall’in 2027 yılına kadar yılda bir milyondan fazla top mermisi üretim kapasitesine ulaşmayı planlayan uzun vadeli stratejisinin bir parçası olduğu ifade ediliyor.
Şirket 2024 yılı sonuna kadar yılda 700.000 adet mühimmat üretmeyi planlanıyor. Almanya, Ukrayna ve Litvanya’daki yeni üretim tesislerinin şirketin bir milyon mermi hedefine ulaşmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.
Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasčiūnas imza törenin ardından yaptığı konuşmasında, “Bu adım milli güvenliğimizi ve savunmamızı sağlamak açısından çok önemli Rheinmetall’in Litvanya’da mühimmat üretim tesisi kurması, Avrupa Birliği ve dünya genelinde orduların ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük zorluklar oluşturan uzun tedarik zincirlerine olan bağımlılığımızı azaltacak. Litvanya’da böyle bir altyapının geliştirilmesi, yalnızca ek istihdam yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda ortakların yeterliliklerini ve savunma sanayi teknolojisini de Litvanya’ya aktarmasını sağlayacak. Bunun özellikle Alman tugayının Litvanya’da konuşlandırılması bağlamında etkileşimimizi güçlendireceğine inanıyorum.” dedi.
Yeni kurulacak tesisin Litvanya Silahlı Kuvvetlerinin mühimmat stoklarının genişletilmesi için uzun vadeli tedarik imkânı sağlayacağını belirten Savunma Bakanı Kasčiūnas bu sayede Litvanya’nın Ukrayna’ya destek sağlanması konusunda taahhütlerini gerçekleştirebileceğini belirtti.
Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė ise Rheinmetall ile imzalanan mutabakat zaptı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada:
“Her ne kadar Ukrayna’nın bir an önce zaferini istesek de Rusya’nın uzun bir süre daha Avrupa’ya yönelik en büyük tehdit olmaya devam edeceğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, yalnızca yeterli askeri hazırlığa ve toplumsal dayanıklılığa değil, aynı zamanda savunma sanayine de mümkün olduğunca çabuk yatırım yapmamız gerekiyor. Rheinmetall tarafından ülkemizde inşa edilecek mühimmat fabrikası bu isteğimizin pratik bir örneği. Bu fabrika Litvanya, Ukrayna ve tüm bölge için büyük önem taşıyacak.” ifadelerini kullandı.
Rheinmetall AG Uluslararası Stratejik Programlar Geliştirme Direktörü Maximillian Froch ise imza törenin ardından, “Rheinmetall olarak, bize güvendiği ve projenin gerçekleştirilmesinde inisiyatif aldığı için Litvanya Hükümetine teşekkür ediyoruz. Savunma sanayi ortağı olarak topçu mühimmatı alanında ülke egemenliğine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu mutabakat zaptının imzalanması uzun vadeli iş birliğinin temelidir.” açıklamasında bulundu.
Rheinmetall Ukrayna’da topçu mühimmatı için yeni tesis kuracak
Rheinmetal daha önce Ukrayna’da 155 mm topçu mühimmatı üretimi yapacak yeni bir tesisin inşa etmek için çalışmalar yürütüldüğünü bildirmişti. Almanya’nın Unterlüß kentinde bulunan Rheinmetall fabrikasını temel alacak olan tesisin 155 mm topçu mühimmatı üretmek için gerekli tüm bileşenleri üretecek entegre bir tesis olacağı ve tesiste metal mühimmat gövdesi, patlayıcı madde, barut ve metal tozu üretimin yapılacağı ifade edilmişti.
Barut ve patlayıcı üretimi için yılda 1800-1900 tona kadar heksojen üretebileceği belirtilen bir tesisin, yılda 200 bin adede kadar top mermisi üretimi yapabilecek bir dökümhaneye sahip olacağı açıklanmıştı. Tesisin yapımının yaklaşık bir yıl sürmesi beklenirken faaliyete geçtikten sonra üretim kapasitesinin 12 ay içinde yılda yaklaşık 50 bin mermi, ikinci yılda 100 bin mermi, üçüncü yılda ise yılda 200.000 mermiye ulaşmasının öngörüldüğü açıklanmıştı.