Avustralya’dan otonom denizaltı aracı hamlesi!
Otonom denizaltı araçları, belirtilen bir rota ekseninde hareket eden ve üzerindeki sensörlerden aldığı verilere göre herhangi bir bağlantı olmadan görevini otomatik olarak tamamlayabilen araçlardır.
Bu araçlar da tıpkı diğer insansız platformlar gibi savunma bütçelerinin dikkatle kullanıldığı bir dönemde operasyonel verimlilikleri ve maliyet etkinliklerine karşın kapsamlı lojistik destek ve insan kaynaklarına olan ihtiyacı azalttığından dolayı tercih edilmeye başlanıyor.
Otonom denizaltıların daha geniş ağ bağlantılı operasyonlara entegre edilmesiyle, genel deniz etkinliğini artırması, kapsamlı denizcilik alanı farkındalığı sağlaması ve böylece deniz kuvvetlerinin erişim ve etkisini genişletmesi bekleniyor. Ancak bu tür ileri teknolojilerin su altında uygulanmasının zorlukları da göze çarpıyor. Özellikle açık denizlerde ve su altında navigasyon ve su üstü ile iletişim en önemli teknik engeller olarak biliniyor.
Günümüzde ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin başta olmak üzere pek çok ülke, su altında görev yapmak için insansız denizaltı araçları üzerine araştırmalar yürütüyor. Avustralya Savunma Sanayii Bakanı Pat Conroy tarafından yapılan açıklamaya göre, bu ülkelerin arasına Avustralya da eklendi.
Ghost Shark adlı ekstra büyük otonom denizaltı aracı geliştirme programı, Avustralya Savunma Bakanlığı ile ABD savunma teknolojisi şirketi Anduril Industries’in bir yan kuruluşu olan Anduril Avustralya arasındaki ortaklık tarafından geliştiriliyor. Bu ortaklıkla işbirliği içinde Avustralya Kraliyet Donanması’ndan (RAN) bir ekip de çalışıyor.
Ghost Shark programı, Avustralya Donanması’nın istihbarat toplama, gözetleme ve uzaktan saldırı gereksinimleri için uzun menzilli bir otonom insansız deniz altı aracı yeteneği geliştirilmesini amaçlıyor. Bakan Conroy, üretimi tamamlanan prototipi ‘’savaşa hazır bir insansız araç’’ olarak tamamladı.
Daha fazla ayrıntı vermekten kaçınan Bakan Conroy: ‘’Bu otonom araç, istihbarat toplama, gözetleme ve keşif yapma ve daha da önemlisi saldırı yapma kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla potansiyel saldırganları caydırmak için silahlarla donatılma yeteneğine sahip olacak’’ dedi. Bakan, Ghost Shark programının 2022’nin ortasında başladığını ve bir üretim versiyonunun 2025’in sonuna kadar mevcut olacağını açıklamalarına ekledi.