Çin ve Almanya arasındaki casus krizi büyüyor!
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, kısa bir süre önce Çin’e resmi ziyaret düzenlemesinin ardından Almanya’da, Çin adına casusluk faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle tutuklamalar gerçekleştiriliyor.
Bir işadamı ve evli bir çift önceki gün tutuklanırken, son olarak aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilinin asistanı casusluk suçlamasıyla tutuklandı.
Alman yetkililer tarafından, aşırı sağcı popülist AfD Partisi’nin AP Milletvekili Maximilian Krah için çalışan Jian G’nin Çin adına casusluk yaptığı suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi.
Dresden’de yapılan bir operasyonla Alman vatandaşı Jian G, “yabancı bir istihbarat servisi adına casusluk yapmakla” suçlanarak gözaltına alındı. 2019 yılından itibaren AP milletvekilinin ofisinde görev alan Jian G’nin evinde arama yapıldı.
Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, Jian G’nin Çin istihbarat servisleri için çalıştığı ve Ocak 2024’te Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleşen müzakereler ile kararlar hakkında bilgi aktardığı iddia edildi.
Ayrıca Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, şüpheli Jian G’nin Almanya’daki Çinli muhalifler hakkında da bilgi toplayarak Çin istihbarat servisine bilgi aktardığı belirtildi. Zanlının bugün tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılacağı da aktarılan bilgiler arasında yerini aldı.
Almanya’da 3 şüpheli ‘Çin için casusluk’ iddiasıyla gözaltında
Alman savcılar, dün gözaltına alınan üç Alman vatandaşı hakkında da önemli açıklamalarda bulundular.
Federal Kriminal Polis Dairesi ekipleri, dün eş zamanlı olarak Kuzey Ren-Vestfalya ve Hessen eyaletlerinde çok sayıda konut ve iş yeri adresinde arama yaptı. Federal Başsavcılık emriyle gerçekleştirilen aramada Bad Homburg’da yaşayan 59 yaşındaki iş insanı Thomas R. ve Düsseldorf’ta yaşayan 68 ve 72 yaşlarındaki evli çift Ina ve Herwig F. tutuklandı.
Federal Savcılığa göre, üç kişi hakkında “gizli servis yöntemleriyle ajanlık faaliyeti” konusunda güçlü bir şüphe bulunmasının yanı sıra, adı geçen şahısların Dış Ticaret ve Ödemeler Yasası’nın ihlali konusunda da haklarında suçlamalar söz konusu olduğu öğrenildi.
Tutuklanan üçlünün İngiltere’de kayıtlı “Yaratıcı Ejderha” adlı bir şirkette görev aldıkları ve bu şirketin Şangay’da bir şubesi bulunduğu kaydedildi. Savcılığa göre şüpheliler, bu şirket sayesinde doğrudan bağlantı sağlama imkânı elde ediyorlar.
Ayrıca Federal Başsavcı Jens Rommel, baş şüpheli Thomas R.’nin Çin Devlet Güvenlik Servisi’nin (MSS) bir ajanı olduğu ve Çin istihbaratı adına Almanya’da “askeri olarak kullanılabilecek yenilikçi teknolojiler” hakkında veri topladığı suçlamasında bulunuyor.
Savcılık tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan çift Ina ve Herwig F.’nin, kendi şirketleri aracılığıyla bir Alman üniversitesiyle iş birliği içinde, MSS için stratejik açıdan önem taşıyan deniz motorlarında kullanılacak makine parçaları üzerine bir Ar-Ge çalışması yapılmasını içeren bir anlaşma imzaladıkları öne sürüldü. Ayrıca söz konusu araştırmanın, özellikle savaş gemilerinde kullanılmak üzere planlandığı iddia ediliyor.
Açıklamada, Herwig F., Ina F. ve Thomas R.’nin Haziran 2022’den önce MSS için çalıştıklarının tespit edildiği açıklandı.
Almanya’dan “çok ciddi” açıklaması
Almanya Hükümeti, bir Alman milletvekilinin yardımcısının Çin adına casusluk yapma iddialarına yönelik olarak derin endişelerini dile getirdi ve bu iddiaların “çok ciddi” olduğunu vurgulayarak kapsamlı bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Avrupa Parlamentosu’ndan Çin lehine casusluk yapıldığının doğrulanması durumunda, bunun Avrupa demokrasisine yönelik içeriden bir saldırı olacağını belirtti.
İçişleri Bakanı Faeser ayrıca, böyle bir faaliyet içinde bulunan çalışanı işe alan herkesin de bu durumun sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.
Çin’den “manipüle” ve “aldatmaca” çıkışı
Çin Dışişleri Bakanlığı, Almanya’daki casusluk iddialarını şiddetle reddederek, bu tür iddiaların herkes tarafından net bir şekilde görülebileceğini ifade etti. Bakanlık, söz konusu suçlamaların “aldatmaca” olduğunu ve iddiaların Çin’in uluslararası imajını zedelemeye yönelik tasarlandığını belirtirken bu tür iddiaların asılsız olduğunu ve gerçeklerin açık bir şekilde herkes tarafından anlaşılabileceğini ifade etti.
Bakanlık sözcüsü Wang Wenbin, düzenlediği basın toplantısında Çin’in diğer ülkelerin iç işlerine karışmama ilkesine sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurgulayarak, Alman yetkililerden Soğuk Savaş düşünce tarzını terk etmelerini beklediklerini ifade etti.
Wenbin ayrıca, Almanya’nın sözde casus tehdidi ile “Çin’e karşı siyasi söylemleri manipüle etmeyi” bırakmasını umduklarını belirtti.
AfD’de skandal üstüne skandal
Almanya’da AfD üyesi ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olan Petr Bystron, Rusya’dan finansal destek aldığı iddiasıyla suçlanıyor.
Politico’da yer alan habere göre, Bystron’un “Rusya yanlısı” bir ağdan 25 bin avro aldığı öne sürüldü.
Bu suçlamalar, AfD içerisinde de büyük yankı uyandırdı. Parti liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla, Bystron’dan yazılı bir açıklama yapmasını talep etti ve olayın soruşturulması çağrısında bulundu. Bystron’un bu iddialara yanıt vermesi için Perşembe günü saat 14:00’e kadar süre tanındığı belirtildi.
Ayrıca, AfD milletvekili Maximilian Krah, Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada, iddialar netleşene kadar Bystron’un parti etkinliklerine katılmasına izin verilmeyeceğini dile getirdi.