ABD, Ukrayna’ya el altından uzun menzilli füze verdi!
ABD medyasına yansıyan haberlere göre Washington yönetimi Ukrayna’ya gizli bir şekilde uzun menzilli füzeler temin etti.
Medyada büyük yankı uyandıran haberlerde silahların, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen ay onayladığı 300 milyon dolarlık yardım paketinin bir parçası olduğu ve bu ay Ukrayna’ya gönderildikleri kaydedildi.
Ayrıca ABD medyası, hibe edilen füzelerin Kırım’daki Rus güçlerini vurmak için “en az bir kere” kullanıldığını bildirdi.
Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’ya daha önce de orta menzilli taktik füze sistemleri göndermiş, ancak ABD’nin askeri hazırlığı konusunda bilgi sızması kaygıları nedeniyle daha güçlü silahlar göndermekte isteksiz davranılmıştı.
Ancak, Şubat ayında Başkan Joe Biden’ın 300 kilometre menzilli uzun menzilli füze sistemlerinin Ukrayna’ya gönderilmesine onay verdiği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“Başkanın doğrudan talimatıyla, ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler sağladığını teyit edebilirim” şeklinde konuşan Vedant Patel, Ukrayna’nın talebi üzerine bu konuda daha önce bir duyuru yapılmadığını da sözlerine ekledi.
Reuters haber ajansı, ismini açıklamak istemeyen bir ABD’li yetkiliye dayanarak, ABD’nin sağladığı uzun menzilli füzelerin ilk kez Kırım’daki Rus havaalanlarını hedef almak için kullanıldığını duyurdu. Aynı zamanda, New York Times ise bu füzelerin işgal altındaki liman kenti Berdyansk’taki Rus birliklere karşı da kullanıldığını bildirdi.
ABD daha fazlasını da yollayacak
ABD’nin Ukrayna’ya gizlice kaç adet uzun menzilli füze gönderdiği bilinmiyorken ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 24 Nisan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington’ın daha fazlasını yollamayı planladığını belirtti. Yeni sağlanacak uzun menzilli füzeler hakkında konuşan Sullivan, “Bir fark yaratacaklar, ancak bu podyumda daha önce de söylediğim gibi sihirli değnek değiller” şeklindeki konuşmasıyla, füzelerin Ukrayna’nın savunmasına önemli katkılar sağlayacağına, ancak tek başlarına çatışmanın seyrini değiştiremeyeceğine dikkat çekti.
Jake Sullivan ayrıca, Ukrayna’nın 300 km menzilli Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) adlı balistik füzeleri kullanmaya başladığını ve bu füzelerle geçen hafta Kırım’daki bir Rus askeri havaalanını ve işgal altında olan başka bir bölgeye konuşlanmış Rus güçlerini hedef aldığını belirtti.
Kremlin uyardı
Kremlin tarafında ise dün yapılan açıklama ile Kiev’in ABD’den Rusya’nın daha derinlerine saldırmasına olanak tanıyacak uzun menzilli füzeleri teslim alması halinde Rusya’nın Ukrayna içindeki “tampon bölgesini” daha da genişleteceği konusunda uyarı geldi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Çatışma alanındaki durum çok anlamlı ve net. Ancak muhtemelen hazırlanan tüm yeni silah sevkiyat partilerinin cephedeki durumu değiştirmeyeceğini söylemekten usanmıyoruz” ifadelerini kullanarak söz konusu füzelerin Ukrayna’da savaşın seyrini değiştirmeyeceğini belirtti.
Ukrayna yansıması
Ukrayna, ABD’den alınan uzun menzilli füzelerin teslim alındığını veya kullanıldığını resmi olarak kabul etmese de, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, salı günü yeni yardım tasarısını onaylayan ABD Kongresine teşekkürlerini iletti. Zelenskiy, X sosyal platformunda yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın uzun menzilli yetenekleri, topçu ve hava savunması, adil bir barışın hızlı bir şekilde yeniden tesis edilmesi için son derece önemli araçlardır,” ifadelerini kullandı.
Son aylarda, Ukrayna güçleri cephane ve hava savunma sistemlerindeki eksiklikler nedeniyle zorlu günler geçirdi. Yetkililer, ABD ve diğer Batılı ülkelerden beklenen askeri yardımların gecikmesinin toprak kaybına yol açtığını ifade etti. Bu durum, Ukrayna’nın savaş alanında karşılaştığı zorlukları ve savaşta Ukrayna’nın kaderinin ne denli müttefiklerine bağlı kaldığını gözler önüne seriyor.
ATACMS hakkında
Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) dünya orduları envanterinde özel bir yere sahiptir ve konvansiyonel toplar, roketler ve diğer füzelerin ulaşamadığı mesafedeki hedefleri vurabilme kapasitesiyle dikkat çeker. Bu sistem, karadan karaya atış yapabilen ve kara harekâtlarında kullanılan önde gelen konvansiyonel topçu silah sistemlerinden biri olarak kabul edilir.
ATACMS füzeleri, özellikle Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi olan tekerlekli M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) ve Çok Namlulu Roket Atar Sistemi (ÇNRA) olarak bilinen paletli M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) platformları üzerinden ateşlenir. Bu platformlar, ATACMS füzelerini son derece mobil ve etkili kılarak, geniş çaplı ve stratejik öneme sahip hedeflere ulaşılmasını sağlar.
ATACMS füzeleri, 300 kilometre kadar menzile sahip olup, GPS ile yönlendirme teknolojisi kullanmaktadırlar. Bu füzeler, yaklaşık 227 kilogram ağırlığında WDU-18 tipi harp başlıkları taşıyabilirler. Bu başlıklar, parça tesirli olarak tasarlanabildikleri gibi, hedef üzerinde daha geniş bir alanı kaplayacak şekilde düzenlenmiş yapıda da üretilebilirler. Bu çeşitlilik, ATACMS füzelerinin farklı taktik ihtiyaçlara uygun olarak kullanılmasına olanak tanır, böylece onları hem insan gücü yoğun hedeflere karşı hem de geniş alanlarda etkili olacak şekilde stratejik olarak değerli hale getirir.