Türk ordusunun Irak kuzeyinde PKK’ya yönelik kapsamlı operasyonu devam ederken, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: ‘’Bazı dostlar PKK/YPG’ye pilotaj eğitimi veriyor. Eğer sen bunlara destek oluyorsan destek oluyorum de diyoruz. Bizim aklımızla dalga geçme diyoruz’’ dedi.
”Bazı dostlar PKK/YPG’ye pilotaj eğitimi veriyor”
Son yıllarda PKK’nın Türkiye’ye yönelik terör eylemlerinde insansız hava aracı kullanmaya çalıştığı biliniyor. Özellikle 2021 yılında Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ta düzenlenen fakat güvenlik güçleri tarafından bertaraf edilen insansız hava araçları saldırıları, beraberinde terör örgütünün yeni bir stratejiye geçme çabası olarak yorumlanmıştı.
Oysa bölücü terör örgütün model ve maket uçaklar ile saldırı girişimleri, 2000’li yılların başına kadar gidiyor. Örgüt, 90’ların sonunda TSK karşısında sahada aldığı ağır darbelerden sonra taktik değiştirmiş, uzaktan kumandalı patlayıcılar ile birlikte bu tip saldırı anlayışını benimsemeye çalışmıştı. Suriye ve Irak’ta IŞİD ve diğer radikal gruplara has taktikleri de TSK’ya karşı uygulamaya giriştiği biliniyor.
PKK/YPG’ye yönelik pilotaj eğitiminin geçmişi
Ayrıca ABD’nin SDG olarak isim değiştiren PKK militanlarına insansız hava aracı kullanmanın yanı sıra helikopter kullanma konusunda da eğitim verdiği geçtiğimiz yılın son günlerinde anlaşıldı.
Takvimler 15 Mart 2023 tarihini gösterdiğinde, Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Çemanke köyü yakınlarında iki helikopter düştü. Düşen helikopterlerin KYB tarafından YPG/SDG’ye tahsis edildiği anlaşılınca, terör örgütüne verilmek istenen pilotaj eğitimi de gün yüzüne çıktı.
Daha sonra düşen helikopterlerin Fransız Airbus Helicopters firması tarafından üretilen AS 350 model genel maksat helikopteri olduğu, Irak’ta Amerikan ordusunun havacılık konusunda yükleniciliğini de yapan The 7 Group adlı şirketin Erbil ve Süleymaniye’de 2009’da iki adet tedarik, lojistik, bakım ve eğitim merkezi açtığı bilgisine ulaşıldı. Türkiye, kazanın ardından ABD güçlerinin SDG üyelerine helikopter pilotluğu konusunda verdiği eğitim sırasında meydana geldiğini açıkladı.
Savunma Bakanı Yaşar Güler, daha önce de Suriye’deki PKK varlığı ile ABD’nin askeri tatbikatlarına şiddetle karşı çıkmıştı. Kaynaklar ABD personelinin Suriye’deki Şadadi üssünde SDF’ye İHA eğitimi verdiği belirtildi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin almak istediği Eurofighter uçakları hakkında konuştu.
‘’Bu uçağı almak istiyoruz’’
“Eurofighter sadece Alman dostlarımıza ait bir uçak değil. Biz böyle bir uçağı almak istiyoruz ve Alman dostlarımızın bir takım takıldıkları noktalar var. Bizim NATO’nun üyesi olarak kabul etmemiz söz konusu değil. Bunu kabul etmediğimizi her seferinde dostlarımızla paylaşıyoruz. Kısa süre içinde bu konunun çözüme kavuşacağına inanıyorum. Suudi Arabistan’a Eurofighter’ların verilmesi de bir başlangıç olabilir.”
Bakan Güler, Eurofighter açıklamalarının ardından Yunanistan’ın F-35 almasına ilişkin girişimini değindi.
“F-35 Ege’de Türkiye’ye karşı bir yetenek değildir”
F-35 Ege’de Türkiye’ye karşı bir yetenek değildir. Bir NATO üyesi olarak Yunanistan F-35 sahibi olursa memnun oluruz. Ayrıca kendi uçağımız KAAN geliyor. ABD ile F-35 konusu da nereye varır onu da bilmiyoruz. Her savaş yıkım demek. Biz hiçbir dostumuz ile kötü bir ilişki arzu etmiyoruz ama bu milli çıkarlarımızı unutacağız demek değil. Anlaşabileceğimiz hususlar da var. Biz artık güven artırıcı önlemlerle dostluğu geliştirmek için uğraşıyoruz. İlla her gün Ege’de bir faaliyet yapmak zorunda değiliz.
Bakan Güler, yerli ve milli üretilecek uçaklar hakkında da şunları söyledi:
‘’Uçak gemisi yapmak 40 KAAN’ı yapmaktan daha ucuz’’
Türkiye artık kabına sığmayan bir ülkedir. Bir ucumuz Somali’de bir ucumuz Azerbaycan’da. Biz kardeşlerimize de erişecek her ortamı yaratmalıyız. Uçak gemisi yapmak 40 KAAN’ı yapmaktan daha ucuz. Kendimiz yapacağız ve buna ihtiyacımız var. Afrikalı kardeşlerimiz Cumhurbaşkanımızla görüşmek için bekliyorlar. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerine her şey gerekiyor.
‘’Kızılelma en iyi uçak’’
Kızılelma en iyi uçaktır. Savunma sanayimizde çalışan emekçi kardeşlerime teşekkür etmek istiyorum. Çok iddialı çalışmalar yapıyorlar. Daha isimsiz kahramanlarımız var. OSB’lerimizle binlerce ufak şirket alt yüklenici şirket olarak gece gündüz çalışıyorlar. KAAN önümüzdeki önemli beklentilerimizden bir tanesidir. Çalışmalar hızla devam ediyor.
Bakan Güler ABD’den alınacak F-16 uçakları hakkında da konuştu:
‘’F-16 uçaklarıyla ilgili Amerikalı dostlarımızla görüşmelerimiz olumlu anlamda devam ediyor’’
İncirlik’te önceden sadece tanker uçakları vardı. Suriye olayları başladıktan sonra İncirlik’e F-16’larımızı konuşlandırdık. Aslında biz bunu geçen sene açıkladık. Yüzde yüz Türkiye’nin kanun ve uygulamalarının geçerli olduğu bir üstür. Tamamen Türkiye’nin yönetimindedir.
ABD hükümeti, 2024 yılının Ocak ayında, Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 alacağı, hâlihazırda elinde bulunan 79 tanesinin ise yenileneceği belirtilmişti.
Bakan Güler sözlerinin devamında, Türk Hava Yolları’ndan da bahsetti: ‘’Türk Hava Yolları bizim dünyadaki en önemli markamız. Ben kutluyorum. Avrupa’dan Afrika’ya gitmek istiyorsanız mutlaka İstanbul’a geleceksiniz. Bu büyüme politikalarını destekliyoruz. Önümüzdeki günlerde Türk Hava Yolları’nın daha güzel hikâyelerini dinlemeye devam edeceğiz diye düşünüyorum” dedi.
“ALTAY tankında çalışmalar planlanan şekilde devam ediyor’’
Bakan Güler: ‘’İlk aşamada 250 tane üretim yapacağız. 85 tanesinin güç grubu Koreli dostlarımızdan alınacak, geri kalanların ise güç grubu kendimiz temin edeceğiz’’ dedi.
Yaklaşık 2 yıl evvel, ALTAY Ana Muharebe Tanklarında kullanılmak üzere tedarik edilmesi planlanan Hyundai Doosan üretimi DV27K dizel motoru ve SNT Dynamics üretimi EST15K şanzımanından oluşan Kore güç grubu kullanılacak. Üretilecek tankların 85 tanesi Güney Kore motorlu, sonrakiler de BMC Power tarafından üretilen BATU adlı motor ile üretilecek. Söz konusu yerli ve milli motorun 1500 beygir gücünde, 12 silindir ve 6×2 vitesli olacağı belirtiliyor.
‘’S-400 sistemimizi herhangi bir ülkeye vermemiz söz konusu olamaz’’
Türkiye – ABD ilişkilerinin normalleşmesi hususunda sık sık ABD’lilerin S-400 hava savunma sistemlerini başka bir ülkeye sevk edilmesi konusunda Türkiye’ye yönelik diplomasi yürütüleceği öne sürülüyor. Türkiye ise bu konuda kararlığını sürdürüyor.
Bakan Güler, daha önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevaplarken CHP’li Veli Ağbaba’nın ‘’Niye kullanmıyorsunuz?’’ sorusuna verdiği ‘’Nereye kullanacağız, bu çamaşır makinesi mi? Lütfen, anlayıp anlamadığınız her konuda bir fikir yürütmek zorunda değilsiniz. S-400’e ihtiyaç duyduğumuz anda düğmeye bastığımızda, ne olduğunu merak edenlerin hepsi görür’’ cevabıyla gündeme gelmişti.
Ayrıca Bakan Güler: Hava Soj önemli bir faaliyet. Bizim faaliyetimiz devam ediyor. Tusaş ve Aselsan yoğun faaliyet yürütüyor. İnşallah 4 uçağımız hazır olacak’’ dedi.
Türk savunma sanayii, HAVA SOJ projesi kapsamında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. TUSAŞ ve ASELSAN İş Ortaklığı tarafından yürütülen HAVA SOJ Projesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla başlatılmıştı.