Türk ordusunun Irak kuzeyinde PKK’ya yönelik kapsamlı operasyonu devam ederken, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak ile yapılan görüşmeye ilişkin:”KYB’ye oradaki yöneticilere hep söylüyoruz. Bu işlerden vazgeçin, gelin burada huzur içinde yaşamak istiyorsanız bu terör örgütünden kendinizi kurtarın, biz de buna yardımcı olalım.” dedi.
Bakan Güler’den net mesaj: ‘’Terör kaynağında yok edilecek, sürekli operasyon yapacağız!’’
Sözlerinin devamında Bakan Güler şunları söyledi: ‘’Irak tarihi komşumuz. Yüzyıllardır beraberiz. Her zaman iyi ilişkileri sürdürmek gayretindeyiz. Tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygımız sonsuz. PKK terör örgütü Irak’ın kuzeyine geldi yerleşti, hiç karışan yok. Bizim dışımızda mücadele eden yok. Dedik ki biz bu terörü kaynağında tüketeceğiz. Sürekli operasyon yapacağız. Ve nitekim bu esaslar doğrultusunda devam ediyoruz. PKK Irak’ta 800 köyü boşaltmış durumda. Bundan kimse rahatsızlık duymuyor ama biz duyuyoruz. 19 Aralık’ta ilk toplantıyı yaptık, 14 Mart’ta 2. Toplantı ve sonunda da 3. toplantı Cumhurbaşkanımız başkanlığında yapıldı. Irak’ta şöyle bir değişiklik oldu. Biz de memnunuz. Iraklı komşularımız PKK’ya hiçbir şey demiyordu. Sen adama terör örgütü demiyorsun, biz seninle terörü konuşmak istiyoruz. Sonunda yasaklı örgüt olarak geçti. Iraklı dostlarımıza da teşekkür ediyoruz, onlar için de zor bir ortam. Toplantılardan sonra oradaki faaliyetleri daha ciddi yürütüyorlar, bizimle daha koordineli haldeler.’’
Bilindiği gibi Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak kuzeyindeki Irak’a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yaklaşık 5 yıldır PKK’ya karşı sınır ötesi bir harekât yürütüyor. Harekât neticesinde Irak Sınır Muhafızları da 30 yıllık aranın ardından ilk kez Türkiye-Irak sınırı yakınlarına üs kurdu.
Pençe Operasyonları olarak bilinen operasyonların süresi boyunca TSK, Irak’ın kuzeyindeki Hakurk, Haftanin, Metina, Gara ve Sincar gibi bölücü teröristlerin yuvalandığı bölgelerde ilerleyerek terörden arındırdığı bölgelere de üs kurmaya devam ediyor. Operasyonlar sırasında, aralarında örgütün lider kadrosundan isimlerin de olduğu çok sayıda terörist öldürüldü.
Bakan Güler, Irak ve Türkiye arasındaki işbirliğine dikkat çekerek IKBY yöneticilerine seslendi: ‘’Bu işlerden vazgeçin, gelin burada huzur içinde yaşamak istiyorsanız bu terör örgütünden kendinizi kurtarın, biz de buna yardımcı olalım.’’
Son günlerde Türkiye – Irak ilişkileri açısından önemli gelişmeler yaşanıyor. İki ülke arasında başlatılan Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye ile Irak arasında ekonomik ve stratejik işbirliğini güçlendiren bir girişim olarak tarihteki yerini aldı.
Türkiye, bu projeye yönelik tehditlerin başında PKK’yı göstermiştir. Ayrıca PKK’nın yanı sıra Irak’taki DAEŞ ve Şii milis tehdidi olabileceği bildirilmiştir. Terör örgütü PKK, bölgedeki yatırım faaliyetlerinin önüne geçmek için otoyollarda araçlara saldırmış, şantiyelerdeki işçileri şehit etmiştir.
Kalkınma Yolu Projesine dair 20 Mart 2024 tarihinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak’ta gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde önemli kararlar alındığını söylemişti.
Bakan Güler: “Bu PKK terör örgütüyle 40 yıldır mücadele ediyoruz. Fakat 40 yıldır bu Irak yönetimi maalesef bu heriflere ne bir terör örgütü diyebildiler ne işte bunu yasaklayabildiler. Kendi ülkelerinde böyle bir örgüt yaşıyor ve hiç rahatsızlık duymuyorlar. Ama bundan önce aralık ayında bir görüşme yapmıştık Ankara’da. O görüşmede de tabii bu konunun üzerinde çok aşırı şekilde durduruldu ve bu Irak’a son Bağdat gezisine gittiğimizde de Irak yönetimi terör örgütü olduğunu ilk defa kabul etti ve bunu da deklare etti. Tabii bu bizim için sevindirici bir şey. İnşallah bundan sonra onlarla ortak çalışmalarımız olacak, ortak bir harekât merkezi kuracağız. Erbil yönetiminin buna bakışı çok olumlu. Ama asıl bu çalışmalar, sadece terör örgütünün yasaklanması değildi. Orada 5-6 tane daha enerji, tarım, hayvancılık, su işleri dâhil bunlarla ilgili her birinde yeni birer komisyon kurulacak ve bu karşılıklı çalışmalarla bu konuların hepsinde gelişmeler elde etmek için çalışmaları sürdüreceğiz. Bunların tabii Basra Körfezi’nden başlayıp Türkiye üzerinden geçip Avrupa’ya gidecek olan ‘Kalkınma yolu’ diye bir proje var. Duydunuz tabii hepiniz, mutlaka bilin bunu. Çünkü Türkiye’mizin gelecekteki en önemli işi budur. Türk şirketleri tercihli olarak oralarda iş yapacaklar; 4 tane otoyol, 4 tane demiryolu yanında, 8 tane yolla Çin’den gelen bütün mallar, işte bu kalkınma yolu vasıtasıyla Avrupa’ya taşınacak” demişti.