Ukrayna’nın Chasiv Yar beldesine yönelik büyük bir Rus saldırısı beklenirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kiev’e kritik bir ziyarette bulundu.
Basına açık düzenlenen toplantıda Genel Sekreter; Başkan Zelensky, Ukrayna ordusu ve Ukraynalıların cesaretlerinden övgüyle bahsederken kritik bir hususun altını çizdi. Stoltenberg: ‘’Liderlik ve cesaret tek başına Rus güçlerini geri püskürtemez. Silaha ve mühimmata da ihtiyacınız var’’ dedi.
Sözlerinin devamında Ukrayna’nın silah gücünün aylardır yetersiz olduğunu, Rus füze ve İHA’larına yönelik daha az başarı kaydedildiğini ve Rusya’nın ön cephe hattında ilerlemeyi başardığını itiraf etti.
Batılı haber kaynakları tarafından, Stoltenberg’in Ukrayna’ya yönelik desteğin ciddi manada geciktiği için savaş alanında ciddi sonuçlara yol açtığının farkında olduğu belirtildi. Stoltenberg, Ukrayna için daha fazla desteğin yolda olduğunu söyledi.
Stoltenberg, Avrupalı Savunma Bakanlarının birkaç gün önce NATO-Ukrayna Konseyi toplantısında Başkan Zelensky’nin açık çağrısını duyduklarını ve desteği artırma konusunda anlaştıklarını da dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nde kabul edilen büyük destek paketini memnuniyetle karşıladığını, Ukrayna’ya böylece 60 milyar doların üzerinde yardım sağlandığını, bununla birlikte İngiltere, Almanya ve Hollanda’nın yeni taahhütlerine dair duyurularını beklediğini sözlerine ekledi.
İki lider, Temmuz ayında yapılacak NATO Zirvesi hazırlıklarına değindi. Genel Sekreter: “Müttefikler, Ukrayna’ya yönelik güvenlik yardımı ve eğitimin koordine edilmesinde, NATO’nun daha büyük bir rol üstlenmesi konusunda planlama yapmayı zaten kabul ettiler. Desteğimizi sürdürmek için büyük, çok yıllı bir mali taahhüde ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Ukrayna’ya verdiğimiz desteğin kısa vadeli ve anlık değil, uzun vadeli ve öngörülebilir olduğunu göstermek istiyoruz’’ dedi.
‘’Ukrayna’nın hak ettiği yer NATO’dur’’
Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliği hakkında da şunları söyledi: ‘’Ukrayna’nın hak ettiği yer NATO’dur. Ukrayna NATO’ya üye olacak. Şu anda yürüttüğümüz çalışmalar sizi NATO üyeliğine doğru geri dönüşü olmayan bir yola sokuyor. Böylece zamanı geldiğinde Ukrayna hemen NATO üyesi olabilir’’
Ukrayna’nın NATO ile ilişkileri ve üyelik süreci sanıldığının aksine 2022 yılındaki Rusya’nın saldırısı ertesine başlamadı. Ukrayna ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) arasındaki ilişkiler 1992 yılına kadar uzanıyor. Ukrayna iç siyasetindeki çalkantılı dönemlere rağmen, 2014 yılında Kırım’ın ilhakı ve Donbass bölgesinde başlayan çatışmalar, Ukrayna’nın o günden sonraki hükümetleri adına NATO’ya katılım tamamen bir öncelik halini aldı. 2021 yılında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyelik Eylem Planı (MAP) ile ittifakın üyesi olacağını, Rusya’nın bunu veto edemeyeceğini vurgulamıştı.