ASELSAN tarafından üretilen elektronik harp sistemi Ejderha, el yapımı patlayıcı, İHA veya çeşitli elektronik harp sistemlerinin kullanımına karşı TSK envanterindeki büyük bir güç unsuru olacak. Ejderha daha önce IDEF 2023 fuarında sergilenmişti.
Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilen bu sistemler hakkında ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, fuar kapsamında şu açıklamayı yapmıştı: “Daha yenilikçi olduğunu düşündüğümüz elektro manyetik sinyallerle birtakım hedefleri etkisiz hale getiren Ejderha Sistemimizi ilk defa kullanıcılarımızla buluşturduk. Bugüne kadar daha konvansiyonel yöntemlerle karşı tedbir olarak geliştirdiğimiz bu faaliyet alanının daha modern ve son teknolojiyle buluşturduk. Hem üs bölgelerimizin korunmasında hem de konvoy faaliyetleri yürütülürken yaptığımız intikallerde patlayıcılara karşı yenilikçi yöntemle teknoloji geliştirdik. Bu sistemin Türk güvenlik güçlerimize önemli çarpan etkisi yapacağına eminim.”
Akyol son olarak, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında yaptığı sunumda EJDERHA ile ilgili son test görüntülerini paylaştı.
ASELSAN'ın Ejderha'sı: Yenilikçi teknoloji ile güvenlik artırılıyor
📍 Ejderha ile ilgili son test görüntülerini ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında yaptığı sunumda paylaştı.@aselsan, IDEF 2023 fuarında… pic.twitter.com/vkevuHqZvU
— SavunmaTR (@SavunmaTR) April 23, 2024
EJDERHA Elektronik Harp (EH) Sistemi nedir?
ASELSAN tarafından üretilen Ejderha, özel olarak tasarlanmış yönlü anten ve reflektör seti kullanarak, tek ya da birçok darbe aracılığı ile belirli bir süre boyunca elektromanyetik ışıma yapabiliyor. Mikrodalga kaynakları ile üretilen elektromanyetik enerji; hedef olarak belirlenen elektronik cihazların çalışmasının engellenmesini, hatalı çalışmaya sebep olmasını veya çalışamaz hale getirilmesini sağlayacak.
Ejderha, taktik saha muhabere alanında tehdit olarak sınıflandırılabilecek, elektronik devre içeren her türlü hava hedefini elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabilecek. Böylece, terör örgütleri tarafından yöneltilen el yapımı patlayıcılar, insansız hava araçları ve diğer elektronik yapılı tehditlerin zarar vermesine engel olacak.
Bununla birlikte Ejderha Sisteminin, taktik tekerlekli veya paletli zırhlı araçlara monte edilebilmesi sayesinde, konvoy koruma ve intikal faaliyetleri kapsamında elektronik yapılı tehditlerin savuşturulması için de bir çözüm ortaya koyuyor. Ayrıca sistemin insanlı kontrolün yanı sıra uzaktan insansız kontrol imkânı sunması sayesinde, savaş koşullarında kullanım maksadı çeşitlendirilecek.
Elektronik Harp (EH) nedir?
Elektronik harp (EH) ve İngilizce adıyla Electronic Warfare (EW), ülkelerin sahip olduğu bu teknoloji sayesinde, istihbarat elde etme ve elektromanyetik alandaki kontrolü ele geçirme savaşı olarak bilinir. Bu alandaki çatışma, düşmanın elektromanyetik gücünü kırma ve engelleme, dost güçlerin elektromanyetik gücünü korumalarına yardımcı olmayı hedefleyen sistemler bütünüdür.
Tarihte ‘’Elektronik Harp’’ olarak bilinen ilk girişimin, 1905 yılında Rus-Japon savaşında telsiz sinyallerin karıştırılmasıyla başladığı bilinir. Ayrıca Çanakkale Savaşı döneminde Kilitbahir’de faaliyet gösteren Yıldız telsiz – telgraf istasyonunun, müttefik güçlerine atış tanzimi yaptıran uçağın frekansına girmeyi başarması ve telsiz karıştırması elektronik harp alanındaki ilk faaliyetlerden biri olarak kabul edilir.
Günümüzde elektronik harp; elektronik taarruz, elektronik savunma ve elektronik destek olmak üzere üç ana bölümden oluşur.
Elektronik Taarruz (ET) / Electronic Attack (EA)
Elektronik taarruz, radyo dalgaları ve radar frekansları olmak üzere teknolojik alt yapıları kullanarak düşmanın elektromanyetik gücünün kırılması, istihbarat ve elektronik haberleşme faaliyetlerinin engellenmesidir. Kendi içinde aktif ve pasif olarak ikiye ayrılır.
Aktif elektronik taarruz, düşman haberleşme frekansını bozarak telsiz haberleşmesinin karıştırılması amacıyla yapılan taarruz çeşididir. Elektromanyetik impuls bombası (EMP) bu maksatla kullanılan önemli bir silahtır.
Pasif elektronik taarruz, radar şaşırtması yapmak için özellikle uçaklar tarafından gerçekleştirilen bir elektronik harp çeşididir. Günümüzde stealth teknolojiler, kanatlı uçar araçlar tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca sürü olarak kullanılan İHA’lar da bu tip taarruzun yeni örneklerindedir.
Elektronik Savunma (ES) / Electronic Defence (ED)
Elektronik savunma, günümüzde başta jammer olarak bilinen, elektronik taarruz sistemlerinden korunmayı sağlayan sistemler olarak bilinir. Bununla birlikte, ikaz alıcı ve RF karıştırıcı gibi sistemler de bulunur.
Özellikle savaş araçlarının sahadaki öz güvenliğini sağlamak maksadıyla kullanılır. Örneğin bir savaş helikopterinde radar, lazer ve füze ikaz alıcılarının olması, onun karşı tedbir almasını kolaylaştıracak ve RF karıştırıcı yapabilmesine olanak sağlayacaktır.
Elektronik Destek (ED) / Electronic Support (ES)
Savaş sahası içinde bulunan dost ve düşman birliklerini, hareketlerini, hızlarını belirleyen, düşmanın haberleşme içeriğini tespit eden sistemlerdir. Genelde pasif olarak icra edilen bir elektronik harp usulü olduğu için düşman güçleri tarafından fark edilmeme gibi bir özelliği bulunur.
Bu alandaki en güncel örnek, Türk ordusunun gerçekleştirdiği Bahar Kalkanı sırasında yaşanmıştır. Esad rejimine ait radar istasyonları ve hava savunma yapıları tespit edilmiş, bütün hedefler SİHA’lar tarafından basit bir şekilde vurularak savaş dışı bırakılmıştır. Böylece harekâtın kara safhasına geçildiğinde TSK karşısında rejim, adeta yerinden kıpırdayamaz hale gelmiştir.
Türkiye’nin Elektonik Harp Sistemleri
Türkiye’nin Elektronik Harp Sistemleri, günümüzde Türk savunma sanayii tarafından geliştirilmiş ürünlerden oluşur. Bunlardan KORAL, MİLKAR, EDPOD, RİAS, NAZAR LETS adlı sistemler ismi duyulmuş sistemlerdir.
Ayrıca ASELSAN tarafından, Elektronik Harp Komuta, Kontrol ve Koordinasyon Sistemi (EHKKKS) geliştirilmiştir. Böylece EH unsurlarının görev öncesi planlaması, görev yönetimi, EH sistemlerinden elde edilen verilerin kıymetlendirilmesi, EH sistemlerinden alınan kayıtlar üzerinden çevrimdışı sinyal analiz, trafik ve ses analizi gibi kritik önem taşıyan işlevler gerçekleştirilir.