İsrail’de kabine, savaş sonrası planı tartışıyor.
İsrail’in savaş kabinesi içinde Gazze Şeridi’ne yönelik savaş sonrası planlamadaki belirsizlikler nedeniyle bölünme yaşanıyor. Savunma Bakanı Yoav Gallant, çatışmalar sonra erdikten sonra İsrail’in kuşatma altındaki bölgenin yönetimine karışmaması gerektiğini dile getirdi.
Gallant, İsrail’in askeri kontrolüne ya da Gazze’de yönetimin sorumluluğunu üstlenmesine karşı olduğunu ifade etti. “Gazze’de İsrail askeri yönetiminin kurulmasını kabul etmeyeceğim” açıklamasını yapan Gallant, İsrail’in Gazze’de sivil bir yönetim kurması gerektiğini belirtti.
7 Ekim tarihinde patlak veren çatışmalardan günümüze Başbakan Binyamin Netanyahu’ya karşı görüşleriyle bilinen Gallant, sivil yönetim konusunu sık sık dile getirdiğini ancak Netanyahu’dan bu hususa ilişkin bir yanıt alamadığını sözlerine ekledi.
İsrail’in bölgedeki güvenlik meseleleri üzerinde açık uçlu kontrolü sürdürme niyetinde olduğunu belirten Başbakan Netanyahu ise “Hamasistan’ı El Fetihistan ile değiştirmeye hazır olmadıklarını” kaydetti. Kısa bir süre önce Netanyahu, savaş sonrası plana dair konuşmaların erken olduğunu, çünkü 2007 yılından itibaren Gazze’yi yöneten Hamas’ın tamamen yenilgiye uğratılmadığını ifade etmişti.
Bir diğer kabine üyesi Benny Gantz, Savunma Bakanı Gallant’ı destekleyerek Gallant’ı “ne olursa olsun doğruları söyleyen birisi” ve “ülke için doğru olanı yapmanın sorumluluğunu üstlenen birisi” şeklinde nitelendirdi.
Öte yandan “aşırı sağcı” olarak bilinen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gallant’ı hedef aldı. Ben Gvir, X hesabından yaptığı paylaşımda “7 Ekim’de başarısız olan ve bugün de başarısız olmaya devam eden Savunma Bakanı” ifadelerini kullandı. Ayrıca Ben Gvir, savaşın hedeflerine ulaşması için Savunma Bakanının değişmesi gerektiğini kaydetti.
Maliye Bakanı Smotrich, Gallant’ın Hamas’a ödül olarak bir Filistin devleti kurmaya çalıştığını öne sürdü. İsrail Muhalefet Lideri Yair Lapid ise Netanyahu yönetiminin kontrolü kaybettiğini söyledi.
Bu gelişmelerin yanında ABD tarafından İsrail’in savaş sonrası plana dair belli bir program sürmesi yönünde baskılar artıyor. Baskıların, özellikle İsrail ordusunun Refah kentine girmesinin ardından arttığı ifade ediliyor. Öyle ki Gazze’nin geleceği hususundaki anlaşmazlıklar ve belirsizlikler, İsrail ile ABD arasında tansiyonu artırmaya devam ediyor.