Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın düzenlediği DENİZKURDU-II/2024 tatbikatı, bu yıl Marmaris/Aksaz açıklarında yapıldı. Tatbikata 100 adet savaş gemisi, 8 adet denizaltı, 39 adet uçak, 16 adet helikopter, 28 adet insansız hava aracı (İHA), 7 adet insansız deniz aracı (İDA), 2 SAT Görev Timi, 3 SAS Görev Timi ile 15 bin personel katıldı.
Tatbikatın gözlemci gününde Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Finlandiya, Gürcistan, Irak, Japonya, KKTC, Libya, Malezya, Nijerya, Portekiz, Sierra Leone, Ürdün ve Yemen’den 18 askeri ataşe tatbikata eşlik etti.
Tatbikat, yabancı basında da geniş yer alırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine yeni giren ve tatbikata ilk kez katılan Marlin İDA ile 6 adet Albatros Kamikaze İDA, dikkatleri üzerine çekti.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ASELSAN MARLİN bir ilke imza attı.
Bakanlık yaptığı açıklamada: ‘’Elektronik Harp faydalı yükleri entegre edilmiş TCB 1101 MARLİN-İnsansız Deniz Aracı (İDA), 9-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı faaliyetlerine iştirak ettirilerek ilk kez fiilen muharip su üstü platformlarımız ile birlikte bir tatbikat senaryosu kapsamında görevlendirildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterine 19 Ocak 2024 tarihinde alınan MARLİN İDA; DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı kapsamında, 11 Mayıs’ta Seçkin Gözlemci Günü’ne, 14-16 Mayıs’ta EH ve Keşif-Gözetleme faaliyetlerine istinaden tatbikatın Çok Tehditli Ortamda Harekât safhasına katıldı. Ayrıca Tanımlanmış Deniz Resmine katkı sağlandı.
İlk kez DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı’nda uydu üzerinden başarıyla komuta edilen MARLİN İDA ile kazanılan yetenekler, ülkemizin bu alanda NATO çapında öncül olduğunu göstererek önümüzdeki dönemde güdümlü mermili İDA’ların envantere girmesi ile birlikte bahse konu yetenek, kriz ve çatışma ortamında bir kuvvet çarpanı olarak kullanılabilecek’’ dedi.
Elektronik Harp faydalı yükleri entegre edilmiş TCB 1101 MARLİN-İnsansız Deniz Aracı (İDA), 9-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı faaliyetlerine iştirak ettirilerek ilk kez fiilen muharip su üstü platformlarımız ile birlikte bir tatbikat senaryosu… pic.twitter.com/6qDn4bI7Bg
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 21, 2024
ASELSAN MARLİN, bünyesinde bulundurduğu elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer sensörleri ve otonomi-görev bilgisayarları ile donatılmasının yanı sıra, Aselsan’a özgün elektronik harp sistemi ile dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracı olarak da öne çıkıyor. Böylece ülkemizi NATO’da temsil eden ilk insansız su üstü aracı olma özelliğini taşıyor.
TCB 1101 ASELSAN MARLİN-İnsansız Deniz Aracı (İDA) daha önce 2022 yılında Portekiz açıklarında düzenlenen NATO’nun REPMUS ve Dynamic Messenger tatbikatlarında yer almıştı.
🇹🇷 Türkiye sahada oyun değiştirici olarak gösterilen SİHA’larından sonra, SİDA’larıyla da iddiasını ortaya koyuyor!
🛳 MARLIN #SİDA dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız suüstü aracı oldu!@aselsan @sefineofficial @SavunmaSanayii pic.twitter.com/27dJgkoTuU
— SavunmaTR (@SavunmaTR) September 15, 2022
ASELSAN MARLİN İDA Özellikleri
Genel Özellikleri
- Uzunluk: 15 metre
- Genişlik: 3,85 metre
- Deplasman: 21 ton
- Maksimum Seyir Hızı: 35 knottan fazla
- Otonomi Seviyesi: 3
- Çalışma Süresi: 72 saat
- Seyir Menzili: 1000 deniz milinden (1852 km) fazla
- Ana Tahrik: 2 adet dizel makina
- Faydalı Yük Kapasitesi: Maksimum 4 ton
Mühimmat ve Silahlar
- Güdümlü füze
- 7 mm Uzaktan Komutalı Silah Sistemi
- Hafif torpido
- Elektronik taarruz ve destek sistemleri
- Sonobuoy denizaltı tespit sistemi
ALBATROS-S İnsansız Deniz Aracı (İDA), yine ASELSAN tarafından geliştirilen otonom İDA projesidir. ALBATROS-S deniz araçları, sürü halde herhangi bir operatör kontrolü olmadan ve tam otonom seyir icra edebiliyor. Sürü sistemiyle hareket eden İDA’ların en önemli özelliği, farklı manevra ve formasyonlar dahilinde, görev dağılımını kendi içinde otonom olarak yapıp yine otonom olarak görevi tamamlamasıdır.
ALBATROS-S’nin Genel Özellikleri
- Uzunluk: 7.20 metre
- Genişlik: 2.00 metre
- Ağırlık: 1.995 kg
- Hız: 40 knot (74.08 km/h)
- Seyir Menzili: 200 deniz mili (370 km)
- Çalışma Süresi: 10+ saat
- Faydalı Yük Kapasitesi: 250+ kg
- Tahrik Sistemi: Kuyruklu İçten Takma Dizel Motor