ABD Hava Kuvvetleri düşük maliyetli seyir füzesi istiyor!
ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Hava Kuvvetleri çok düşük maliyetli yeni seyir füzesi geliştirmek için harekete geçti.
ABD Savunma Bakanlığına bağlı Savunma İnovasyon Birimi (DIU) ve Hava Kuvvetleri Silahlanma Direktörlüğü ortaklığında başlatılan Kurumsal Test Aracı (ETV) projesi ile 4 şirkete ucuz ve üretilebilirliği yüksek seyir füzesi tasarlama görevi verildi.
Savunma İnovasyon Birimi tarafından 3 Hazir 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Anduril Industries, Integrated Solutions for Systems, Leidos Dynetics ve Zone 5 Technologies şirketlerine ABD Hava Kuvvetleri için düşük maliyetli, uzun menzilli ve üretilebilirliği yüksek seyir füzesi prototiplerini geliştirme görevi verildiği duyuruldu.
Yedi ay içinde, görev yükleri, sensörleri ve diğer teknolojileri test etmek için kullanılabilecek ve uygun maliyetle yüksek oranlarda üretilebilecek protoiplerin ABD Hava Kuvvetleri tarafından test edilmeye başlanacağı belirtildi
Programa 100’ün üzerinde şirketin başvurduğu ve Savunma bakanlığı ile Hava Kuvvetleri yetkilileri tarafından yapılan ayrıntılı incelemeler sonucu 4 şirketin seçildiği açıklandı.
Test faaliyetlerinin ardından Savunma İnovasyon Birimi ve Hava Kuvvetleri Silahlanma Direktörlüğü, hızlı bir şekilde üretime alınabilecek bir versiyona doğru gelişmeye devam etmek için en az bir prototip seçecek.
ABD Hava Kuvvetleri satın alma, teknoloji ve lojistikten sorumlu sekreter yardımcısı Andrew Hunter yaptığı açıklamada, “Savunma İnovasyon Birimi ile ortak olmaktan heyecan duyuyoruz, Kurumsal Test Aracı projesi ilgili zaman çizelgesinde üretilebilecek test yetenekleri için uygun fiyatlı tasarımlar oluşturmak ve geliştirmek amacıyla sivil endüstriden gelecek vaat eden fikirlerden yararlanma fırsatı sunuyor.” dedi.
Savunma İnovasyon Birimi tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Kurumsal Test Aracı projesinin alt sistem yükseltme testi için modülerlik sergileyen kurumsal bir test aracı için ticari ve çift kullanımlı teknoloji çözümlerinin tanımlanmasına ve prototiplenmesine yardımcı olacağı, aynı zamanda uygun fiyatlı, yüksek oranlı üretim için de bir temel görevi göreceği belirtildi.
Gelecekteki tasarım iyileştirmelerini ve alt sistemlerin hızlı entegrasyonunu sağlamak için prototipler açık sistem mimarisi referansını kullanacağı, birden fazla fırlatma yöntemiyle birden fazla sayıda konuşlandırılarak savunma yapan herhangi bir düşman için büyük bir ikilem yaratacağı ifade edildi.
Üreticilerin tedarik zinciri darboğazlarını azaltmak ve maliyetleri düşük tutmak için mümkün olan her durumda ticari kullanıma hazır (COTS) bileşenleri kullanacağı ve aynı zamanda seri üretim yaklaşımları için modern tasarımdan yararlanacağı dile getirildi.
Üretilecek seyir füzesinin istenilen görevler için gereğinden fazla gelişmişliğe sahip olmamasının sağlanacağı ve pahalı malzeme kullanımını en aza indirerek istenildiğinde çok yüksek hızlı üretimin mümkün olacağı vurgulandı.
ABD Hava Kuvvetleri Silahlanma Direktörlüğü ETV Program Yöneticisi Cassie Johnson açıklamsında, “Savaşçılarımıza saygın bir yetenek kazandırmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Silahlanma Müdürlüğü, son derece yetenekli eski ürünlerimize bağlı kalırken, açıklığı daha geleneksel olmayan havacılık şirketlerini içerecek şekilde genişletmenin birim başına maliyet hedeflerimizi, proje zaman çizelgemizi ve üretim miktar hedeflerimizi gerçekleştirmede en iyi şansı sunduğuna ikna olduk.” ifadelerini kullandı.
Hedef 150 bin dolar maliyetli seyir füzesi
ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Labaratuvarının yaptığı açıklama göre proje ilk etapta yaklaşık 900 km menzile sahip, yüksek ses altı hızda uçan ve toplu siparişlerde birim başına 150 bin dolar maliyet hedefi olan bir seyir füzesi tasarlamak.
Bu gibi bir seyir füzesine, gelecekte Pasifik’te Çin’e karşı yaşanabilecek, on binlerce hedefin hassas bir şekilde ve ekonomik bir şekilde imha edilmesinin gerekebileceği potansiyel çatışmalarda özelikle ihtiyaç duyulacağı ifade edildi.
Projede, Savunma Bakanlığı Savunma İnovasyon birimi ve Hava Kuvvetleri Silahlanma Direktörlüğüne ek olarak ava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), Özel Harekat Komutanlığı (SOCOM), Deniz Hava Sistemleri Komutanlığı (NAVAIR) ve ABD Hint-Pasifik Komutanlığı’nın (USINDOPACOM) da yer aldığı belirtildi.
Savunma İnovasyon Birimi Direktörü Doug Beck projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu proje, stratejik etki elde etmek için gerekli odaklanma, hız ve ölçek ile savaşçılara yönelik yenilikçiliği teşvik etmek amacıyla Hava Kuvvetleri ile nasıl yakın bir ortaklık kurduğumuzun harika bir örneğidir. Havadaki basit, uygun maliyetli ve hızla ölçeklenebilir otonom sistemlere yönelik kritik operasyonel ihtiyacı karşılamak için birlikte ticari teknolojinin gücünden yararlanıyoruz.” dedi.
Beck açıklamasının devamında, “Savunma İnovasyon Birimi, güvenilir ticari özerkliğin benimsenmesi, ölçeklendirilmesi ve düşman sistemlere karşı koyma yeteneğimizin geliştirilmesi de dahil olmak üzere, Savunma Bakanlığı içindeki özerkliği hızlandırmaya yönelik bir dizi girişimi sürdürmeye kararlıdır.” İfadelerini kullandı