Almanya Eurofighter Typhoon tedarik ediyor!
Berlin Hükümeti, Airbus’dan 20 adet daha Eurofighter Typhoon savaş uçağı sipariş etmeyi planlıyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Berlin’de düzenlenen ve 5 – 9 Haziran arasında gerçekleşen ILA Berlin Hava Gösterisi’nin açılışına katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştirilen Olaf Scholz açıklamasında, Almanya’nın 20 adet daha Eurofighter Typhoon savaş uçağı sipariş edeceğini duyurdu.
Olaf Scholz konuşmasında, “Almanya ve Avrupa’da güçlü bir havacılık endüstrisi istiyoruz. Buna savunma sanayinde planlama güvenliği de dahildir. Bu nedenle, bu yasama döneminde 20 Eurofighter’ın daha satın alınması da dahil olmak üzere güvenilir siparişler sağlıyoruz.” dedi.
Scholz sipariş edilecek 20 Eurofighter Typhoon savaş uçağının şu anda yapım aşamasında olan 38 uçağa ek olarak alınacağını da sözlerine ekledi.
Alman Hava Kuvvetleri envanterinde halihazırda 138 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının bulunduğu belirtiliyor. Alman hava Kuvvetlerine göre bu uçaklar “Hava Kuvvetlerinin gerekli silahlı kuvvetler yetenek profiline ve ilgili İttifak taahhütlerine gelecekteki katkısını sağlamada temel bir unsur” olarak nitelendiriliyor.
Eurofighter Typhoon savaş uçakları, Almanya ve İspanya’dan Airbus, Birleşik Krallık’tan BAE Systems ve İtalya’dan Leonardo şirketlerinin oluşturduğu uluslararası bir konsorsiyum tarafından, Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya’dan oluşan dört uluslu bir ortak program kapsamında üretiliyor.
Airbus CEO’su Michael Schoellhorn Almanya’nın 20 adet daha Eurofighter Typhoon savaş uçağı alması ile ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, haberin “sektör için oldukça cesaret verici” olduğunu ve geliştirilen Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS) isimli altıncı nesil savaş uçağı uçmaya hazır olana kadar şirketin Eurofighter Typhoon savaş uçağı üretiminde sürekliliği sağlayacağını söyledi.
Schoellhorn, 20 Eurofighter Typhoon savaş uçağının ilave iki yıllık üretime eşit olacağını ve hattın 2032 yılına kadar açık kalacağını belirtti. Ayrıca ister diğer Avrupa ülkelerinden veya yurt dışından daha fazla siparişin gelebileceğini ifade etti.
Schoellhorn bir grup gazeteciye, “Artık başka cephelerde de çalışıyoruz. İspanya ve İtalya daha fazla Eurofighter düşünüyor, yurt dışından ilgilenen ülkeler var.” dedi.
Ayrıca Airbus’ın BAE Systems ile birlikte Eurofighter Typhoon savaş uçaklarını Suudi Arabistan’a satmak amacıyla bir ihracat kampanyası başlattığını da söyledi. Suudi Arabistan’ın daha fazla Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alması Alman hükümeti tarafından yasaklanmıştı, ancak Almanya ocak ayında bu engeli kaldırdı.
Airbus’ın yeni Wingman insansız savaş uçağını sergiledi
Olaf Scholz daha sonra Airbus standında bulunan 1:1 ölçekteki yeni Wingman insansız savaş uçağı konsept tasarımını inceledi.
Airbus tarafından 3 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Berlin’deki Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı ILA’da insanlı savaş uçaklarına eskortluk edecek ve gerektiğinde pilotlar için riskli görülen görevleri üstelenebilecek yeni bir “Wingman” insansız savaş uçağı konsept tasarımının sergileneceği duyurulmuştu.
Mevcut konsepte dayanarak Wingman’ın, mevcut insanlı savaş uçaklarının yeteneklerini, silah ve diğer sistemlerini taşıyabilen mürettebatsız platformlarla artırması amaçlanıyor.
Airbus açıklamasında, insansız savaş uçağının keşif, elektronik taarruz, hassas güdümlü mühimmat ve füzeler ile hava veya yerde bulunan hedeflere saldırmak gibi çok geniş çaptaki görevleri gerçekleştirebileceğini ifade etti.
İnsansız savaş uçağının otonom olarak çalışacağı ancak Eurofighter gibi güncel bir savaş uçağındaki bir pilot tarafından komuta edileceği belirtildi.
Pilotların, Wingman insansız savaş uçağı sayesinde taktiksel görevlerin insansız sistemlere devredilmesinin sunduğu korumadan ve daha az riske maruz kalma avantajından yararlanırken, her zaman nihai karar verme otoritesi olacakları vurgulandı.
Sistemin ayrıca düşman hava gücünün karşısına olabildiğince yüksek sayıda platform çıkarmayı ve muharebe kütlesini düşük maliyetli bir şekilde artırmayı hedeflediği de ifade edildi.
Birden çok Wingman insansız savaş uçağının birlikte görev yapabileceği ve birbirleriyle iletişim kurarak bir bütün halinde hareket edebileceği belirtildi.
Airbus Defence CEO’su Michael Schoellhorn Wingman insansız savaş uçağı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Alman Hava Kuvvetleri, Geleceğin Muharebe Hava Sistemi’nin 2040 yılında faaliyete geçmesinden önce, insanlı savaş uçaklarıyla birlikte uçan ve onların görevlerini destekleyen insansız bir uçağa olan ihtiyacını açıkça ifade etti.” dedi.
Schoellhorn açıklamasının devamında, “Bunun yanıtı Wingman konseptimizdir. Almanya’da yapılan bu yeniliği daha da ileri taşıyacak ve ince ayar yapacağız, böylece sonuçta Alman Hava Kuvvetlerine, etkisini en üst düzeye çıkarmak ve savaş filosunun gücünü 2030’lu yıllarda çoğaltmak için ihtiyaç duyduğu performansa sahip, uygun fiyatlı bir çözüm sunabiliriz.” ifadelerini kullandı.