Türkiye, sınır komşusu Gürcistan’ın savunma gücünü artırmak için adımlar atmaya devam ediyor!
Kısa bir süre önce Azerbaycan ve Türkiye ile yaptığı tatbikat ile gündeme gelen Gürcistan, Türkiye’den aldığı askeri araç ve ekipmanlar ile yeniden gündeme geldi. Bu kapsamda Türk savunma sanayii de Gürcistan’ın savunması için gerçekleştirdiği teslimatlara bir yenisini daha ekledi.
BMC tarafından üretilen, Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) grubunda yer alan BMC Vuran, Türkiye’nin müttefiki olan ülkeler tarafından yakın ilgi görüyor. Gürcistan da TTZA tipi araç ihtiyacı hususunda BMC Vuran’ı tercih etti.
Teslimat törenine Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze ve Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay katıldı. Bakan Burchuladze, tören sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Gürcistan’ın stratejik ortağı olduğunu vurgulayarak, savunma sanayi iş birliğinin önemine dikkat çekti. Büyükelçimiz Orbay da iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin güçlenerek devam edeceğini ifade etti.
Bu teslimat ile Türk şirketleri, imzalar atıldıktan sonra 2 yıl gibi kısa bir süre içinde teslimat gerçekleştirebilme hızına sahip olduğunu bir kez daha gösterdi.
BMC VURAN ÖZELLİKLERİ
TSK Envanterine 2020 yılında giren BMC Vuran, 9 kişilik personel kapasitesi, monokok tipte zırhlı kabiniyle en yüksek seviyede koruma sağlamasının yanı sıra 4X4 çekiş sistemi sayesinde başarılı manevra kabiliyetiyle de ön plana çıkıyor.
Kendine özel V tabanına ve STANAG 4569 koruma seviyesine sahip olan VURAN, şok emici koltukları, silah istasyonu ve acil çıkış kapağı ile yolcuları için mayına ve balistik tehditlere karşı yüksek koruma sağlıyor. Araçta ayrıca özel görüş sistemleri, otomatik yangın söndürme sistemi, merkezi lastik şişirme özelliği gibi özelliklerin yanı sıra uzaktan kumandalı otomatik silah istasyonu gibi sistemler yer alabiliyor.
Araç, 110 kilometre hıza ulaşabilirken, 800 milimetre derinlikteki sudan geçebiliyor, 400 milimetre yükseklik engelini aşabiliyor ve yüzde 60 eğimde tırmanabiliyor.
BMC VURAN’A YERLİ MOTOR
İhracat başarılarıyla adından söz ettiren Vuran, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yürütülen Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Motoru projesi kapsamında geliştirilen 400 beygir gücündeki 97 TUNA motorlarını da kullanmaya başladı.
Kabul faaliyetleri başlayan yerli motorlu VURAN’ların 50’si Kara Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine sunulacak. Bu teslimatın ardından Jandarma Genel Komutanlığına 40 araç teslim edilecek. Motorların 7’si de yedek olarak kullanıcılara verilecek. Aktif olarak kullanılan araçlarda, 375 beygir gücüne sahip Cummins ISL9E3 8,9lt motorunu kullanıyor.
TUNA’nın farklı kara aracı projelerinde kullanılmasına yönelik olarak da SSB ile BMC Power arasında görüşmeler yürüttüğü biliniyor.