Rusya’nın en yeni hava savunma sistemi Kırım’a konuşlandırıldı!
Rus ordusu, önemli tesisleri kapsamak üzere en yeni S-500 Prometheus hava ve füze savunma sistemlerini işgal altındaki Kırım yarımadasına konuşlandırdı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı Askeri İstihbarat Şefi Kirilo Budanov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kırım Yarımadası’ndaki zayıflayan hava savunma yeteneğini artırmak için S-500 Prometheus hava ve füze savunma sistemi konuşlandırdığını iddia etti.
Budanov açıklamasında, “Rusya Kırım’daki hava savunma sistemini güçlendiriyor. Şimdi S-500 unsurları ortaya çıktı. Daha önce hiç kullanmadıkları bu sitemin ilk deneme amaçlı kullanımı olacak.” dedi.
Budanov ayrıca gazetecilere Rusya’nın Kırım’daki kritik tesisleri ve yarımadanın Rusya anakarasıyla lojistik bağlantısını füze saldırılarından koruma girişimleri hakkında gazetecilere bilgi verdi. Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri lojistiğinin halen Kerç Köprüsü üzerinden gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.
Ukrayna için Kerç Köprüsünün hala meşru bir hedef olduğunu belirten Budanov, konuşmasında, “Kerç köprüsü her zaman Rus ordusu tarafından kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. Orada olduğu sürece de kullanılacak. Gemilerin ana yükü taşıdığı doğru ama aynı zamanda köprüden de geçiyorlar. Özellikle personeller için ana güzergâh bu.” ifadelerini kullandı.
Rusya ilk S-500 sistemini 2024 yılında envantere alacağını açıklamıştı
Eski Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın yakın zamanda S-500 uzun menzilli savunma sistemleri ile çok sayıda S-300V4, Buk-M3 ve Tor-M2U uzun ve orta menzilli hava savunma sistemini envantere alacağını açıklamıştı.
Sergey Şoygu 23 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin yıl sonuna kadar 2 farklı konfigürasyonda S-500 hava savunma sistemini envanterine katacağını, bunun yanı sıra S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U ve yeni nesil radar sistemlerinin de yıl sonuna kadar Rusya Silahlı Kuvvetleri envanterine gireceğini duyurmuştu.
Savunma Bakanı Sergey Şoygu konuşmasında, Rusya’nın Batı ülkelerinden gelen tehditlere yanıt olarak Rus savunma sanayisinin üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik planlarını açıklamış ve Rus savunma sanayisi tarafından geliştirilen silah sistemlerinin geliştirme sürelerinin kısaldığına dikkat çeken Şoygu, daha önce beş ila sekiz yıl süren projelerin dört ila yedi ay içinde tamamlandığını söylemişti.
Shoigu ayrıca Pantsir alçak irtifa hava savunma sistemlerinin tedarikinin 2024 yılında ikiye katlanacağını da duyurdu.
Envantere girecek S-500 hava savunma sitemlerinin balistik füze savunması ve hava soluyan hedeflere karşı uzun menzilli hava savunması gerçekleştirecek iki faklı konfigürasyonda olacağı ifade ediliyor.
Prometheus hava savunma sistemi olarak bilinen S-500, Almaz-Antey Hava ve Uzay Savunma Kurumu tarafından geliştiriliyor. Sistemin kıtalararası balistik füzeleri engellemek ve alçak dünya yörüngesindeki uyduları vurmak için tasarlandığı belirtiliyor. Rusya’nın yeni S-500 hava savunma sistemlerini bir an önce envantere alarak NATO ve ABD’ye karşı stratejik caydırıcılık sağlamayı amaçladığı iddia ediliyor.
2010 yılında tasarımına başlanan sistemin seri üretimi, geliştirme ve seri üretime alınma sürecinde yaşanan gecikmelerin ardından geçtiğimiz yıl başlamıştı.
S-500 hava savunma sisteminin 2018 yılında gerçekleştirilen testinde yaklaşık 482 kilometre uzaktaki bir hedefin başarıyla imha edildiği açıklanmış ve bu testin şimdiye kadar gerçekleştirilen en uzun menzilli karadan havaya hava savunma füzesi testi olduğu belirtilmişti.
Ayrıca 15 Kasım 2021’de gerçekleştirilen uydusavar füze testinde yörüngede imha edilen Rus uydusu Kosmos-1408’in de S-500 hava savunma sistemi tarafından imha edildiği iddia edilmişti. Sistemin 1982 yılında yörüngeye fırlatılan Rus elektronik sinyal istihbaratı (ELINT) uydusu Kosmos-1408’i 77N6 füzesini kullanarak alçak dünya yörüngesinde imha ettiği iddiası dile getirilmiş, ABD Uzay Komutanlığı aynı gün yaptığı açıklamada, “5 Kasım 2021’de Rusya, uydu müdahalesi için doğrudan bir yörünge oluşturan bir füze testi gerçekleştirdi. Füze, Rus uydusu Kosmos-1408’e çarptı ve alçak Dünya yörüngesini enkazla doldurdu.” ifadelerini kullanmıştı.
ABD, gerçekleştirilen uydusavar füze testini kınamış ve “Bu sistemler stratejik istikrara ve dolayısıyla her ülkeye ciddi bir tehdit oluşturuyor.” açıklamasını yapmıştı.
2009 yılında üretimine başlanan ve ilk prototipi 2012 yılında tamamlanan S-500 Prometheus hava savunma sistemi 2012 – 2016 yılları arasında bir dizi geliştirme testine tabi tutuldu. 2016 yılında ilk prototipler Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilen bir test sırasında sistemin ilk defa hipersonik hedeflere karşı başarılı bir angajman gerçekleştirdiği açıklandı.
Rusya savunma bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre sistem Arkhangelsk bölgesindeki Chizha test sahasında gerçekleştirilen test sırasında Rus Deniz Kuvvetlerine ait bir balistik füze denizaltısından ateşlenen R-29RMU Sineva kıtalararası balistik füzesini başarıyla imha etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 28 Haziran 2021’de yaptığı açıklamada aralarında Sarmat kıtalararası balistik füzesi, Zircon gemi tabanlı hipersonik füze ve S-500 Prometheus hava savunma sistemlerinin de bulunduğu yeni silah sistemlerinin yakında muharebe görevine alınacağını açıklamıştı.
Ukrayna – Rusya Savaşı nedeniyle Rus savunma endüstrisine uygulanan yaptırımlar nedeniyle sistemlerin üretiminde ve envantere alınmasında gecikmeler yaşandığı ifade ediliyor.