Rusya – Ukrayna savaşının başlamasından sonra Romanya, Batı ülkelerinin desteğini alarak Ukrayna’nın desteklenmesindeki rolünü artırdı.
Ukrayna’nın komşusu olan ülke, Sovyet mirası savaş uçaklarının yerini F-16’lar ile değiştirip hava üslerinin kapasitesini artırmanın yanı sıra, gelecekte Ukrayna’ya NATO ülkelerine vereceği bu alandaki destek ile adından sıkça söz ettirecek.
Ülkenin başkenti olan Köstence’nin kuzeyinde, Ukrayna sınırına yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta bulunan Mihail Kogălniceanu hava üssünde genişleme ve modernizasyon çalışmalara başladı. Çalışmalara ilişkin duyuru, Romanya Savunma Bakanı Angel Tîlvăr tarafından 11 Haziran’daki yeni pistin temel atma töreni esnasında yapıldı.
Mihail Kogălniceanu üssü, 2000’li yılların başından itibaren ABD ve NATO müttefiklerinin kuvvetlerini barındırmasıyla biliniyor. Üssüne genişletilmesine ilişkin çalışmalar, Rusya’nın Ukrayna’ya kapsamlı bir işgal için saldıracağına ilişkin haberlerin yayılmaya başladığı yıllarda onaylandı.
Üssün komutanı olan Rumen Hava Kuvvetleri Albayı Nicolae Cretu: ‘’Romanya’nın buradaki yeteneklerimizi genişletmeye karar vermesinin nedeni, Rusya’nın 2008’de Gürcistan’ı ve daha sonra 2014’te Kırım’ı işgal etmesidir’’ dedi.
Hava üssü, Rusya’nın Kırım’ı ilhakına NATO’nun tepkisi olarak 2014 yılında Gelişmiş Hava Polisliği (eAP) misyonuna ev sahipliği yapmaya başladı. Sırasıyla Birleşik Krallık, Kanada, İtalya İspanya, Almanya ve Finlandiya envanterindeki uçakların bir kısmıyla hava polisliği misyonlarına katılıyor.
Albay Cretu, üs için yapılan planların 2018 yılından bu yana onaylandığının altını çizdi. Aynı yıl hava üssü, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’nın komutası altına alındı. ABD’ye ait kara, hava ve deniz piyadelerine ait birlikler de bu yılda üssü kullanmaya başladı. Rusya – Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ABD ve İtalya’ya ait birer havadan erken uyarı uçağı pisti kullanıyor.
Söz konusu çalışmalar kapsamında yeni bir pist, kontrol ve koruma kulesi ve ek hangarlar inşa edilecek. Genişletme maliyetinin 2,5 milyar avro, (2,7 milyar ABD doları) olacağı tahmin ediliyor.
Hava üssünün konumu, son yıllarda hem Romanya hem de NATO müttefikleri açısından son derece stratejik olduğunu kanıtladı. Rumen Albay Cretu, üssün Irak savaşı sırasındaki faaliyetlerini örnek gösterdi. Rumen medyası, Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nünkine benzer büyüklükte bir askeri tesisin inşasını içerdiğini dile getirse de Albay Cretu, bunu şimdilik doğrulamadı. Rumen medyasına göre 50 bin ABD ve NATO personeline ev sahipliği yapacak, 2800 hektarlık bir alanı kapsayan küçük bir şehir kurulacak.
Karadeniz’e doğrudan erişimi ve Ukrayna topraklarına yakınlığı göz önüne alındığında üssün gelecekteki NATO faaliyetleri için çok daha önemli hale geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Üste şu anda Rumen 861. Avcı Filosu ve 572. Helikopter Filosu konuşlu bulunuyor.