Yunan ordusu, son yıllarda Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD ile yoğun bir işbirliği yürüterek silahlanmaya devam ediyor. Bu süreçte neredeyse tamamen ABD envanterinin bir parçası olan Yunan ordusu, şimdi de ABD’deki tesislerde yedek olarak duran M2A2 Bradley ZMA’ları almaya hazırlanıyor.
Bradley ZMA’ların tedariki için görevlendirilen Yunan ordusu komisyonu, ilk olarak Mississippi’deki Camp Shelby tesislerine giderek 62 adet araç seçti. Daha sonra Teksas’a geçen komisyon, BAE Systems’in Teksas’taki tesislerini ziyaret etti. Buradaki incelemeler sırasında 102 araç daha seçti.
Seçilen araçlar Yunan ordusu envanterine eklendiği zaman yaklaşık 41’er araçtan oluşan 4 tane M2 Bradley ZMA taburu oluşturulacak. ABD ordusunda tabur başına 31 M2 Bradley tipi araç bulunuyor. İhtiyaç seviyesine göre araçların geri kalanı M113 ZMA’lar ile tamamlanıyor. Yunan ordusu ise ağırlıklı olarak M2’leri konuşlandırmayı seçti. Daha önce konu ile ilgili çıkan haberlerde Yunan ordusunun 350 adet M2 Bradley alacağı öne sürülüyordu.
Tesislerde yıllardır hareket etmeden bekleyen M2A2 Bradley araçlarının, Yunan ordusunun ihtiyaçları dahilinde M2A3 ve A4 seviyesine yükseltilmesi gerekiyor. Söz konusu araçların bakım, onarım ve yükseltmeleri ABD ile Yunanistan’da gerçekleştirilecek. Yunan ordusunun gelecekte Bradley tipi araçlardan da belli bir miktarda yedek olarak alması bekleniyor.
Daha önce Hırvatistan ordusu da ABD’den yaklaşık 196 milyon dolara 89 adet Bradley ZMA almaya karar vermişti. Araçlar 2023 yılının son aylarında teslim edilmeye başlandı.
Bradley Zırhlı Muharebe Aracı Özellikleri
Bradley ZMA, BAE Systems Land & Armaments tarafından üretilen, Amerika Birleşik Devletleri’ne ait paletli bir zırhlı muharebe aracıdır. Adını ABD’li ünlü bir asker olan General Omar Bradley’den almıştır. Bradley ZMA’lar, düşman birliklerini ve zırhlı araçları bastırmak için koruma ateşi sağlarken, piyadeleri zırh korumalı ve ateş destekli taşımak için tasarlanmıştır. Bradley araçları, 1980’li yıllar itibariyle ABD başta olmak üzere müttefik ülkeler tarafından kullanılmaktadır.
Bradley’ler ilk olarak ortaya çıktığında RPG tipi roketatar ve tanksavar silahlara karşı yetersiz olabileceği düşünüldü. Kısa süre içinde A2 varyantı geliştirildi. Bu varyant, 30 milimetre mermilere ve roketlere karşı korumalı yeni bir zırha sahipti.
M2A2 varyantı Bradley ZMA’da ana silah sistemi olarak M242 25mm Bushmaster topu, ikincil silah olarak da M240C 7.62mm makineli tüfek bulunur. Ayrıca ihtiyaca göre iki adet TOW ATGM füzesi yerleştirilebilir. Azami 482 kilometre menzili bulunan Bradley, maksimum 60 kilometre hıza çıkabilir. Araç, 3 kişilik mürettebata sahiptir ve 6 personel taşıyabilir. Körfez Savaşı esnasında aktif olarak kullanılmıştır.
M2A3 varyantı Bradley araçları da 2000 yılında ortaya çıkmış, kontrol ve hedefleme sistemleri tamamen dijitalleştirilmiştir. Araçlarda hem pasif hem de reaktif olmak üzere bir dizi zırh (ERA) iyileştirmesinin yanı sıra, iyileştirilmiş yangın söndürme sistemleri ve KBRN ekipmanları eklenmiştir.
Ana silah sistemi olarak M2A2 ile aynı olan A3 varyantında taretin ön kısmına, ana silahın her iki yanında dörder adet olmak üzere toplam sekiz adet sis bombası fırlatıcı monte edilmiştir. A3 varyantı, tamamen amfibi özelliklidir ve suda maksimum 6,4 kilometre hızla hareket edebilir.
Dönemin en gelişmiş savaş araçlarından biri olan M2 Bradley araçları, yapısal bazı sorunlara sahipti. Örneğin donanım ve ekipmanlar artınca, süspansiyonlara ek yük biniyor, bu da aracın hem hareket kapasitesini azaltıyor hem de yere yaklaştırıyordu. Dolayısıyla operasyona gidiş ve dönüşlerde el yapımı patlayıcılara karşı oldukça savunmasız kaldı.
M2A4 Bradley araçları, Irak Savaşı boyunca alınan dersler neticesinde ortaya çıkmıştır. Kaynaklara göre geliştirilmiş aktarma organları, daha güçlü bir motor, yeni dijitalleştirilmiş elektronikler, yeni bir yangın söndürme sistemi ve yeni bir elektronik harp paketi ile donatılmıştır. Süspansiyon sistemi ve ağır torsiyon çubukları ise tamamen yenilenmiştir. İlk M2A4 modelleri Nisan 2022’de sahaya çıktı. Nisan 2024’te ABD Ordusu, araca entegre Iron Fist aktif koruma sistemine sahip M2A4E1 Bradley’yi tanıttı.
Yunan ordusu envanterindeki Zırhlı Muharebe Araçları
Yunan ordusu, envanterinde farklı ülkelerden tedarik ettiği ZMA’ları aktif olarak kullanıyor. Hizmette olan başlıca ZMA’lardan biri; son dönemde Ukrayna’ya gönderilmesi gündemde olan, bir zamanlar Doğu Almanya stoklarından satın aldığı, 144 adet Sovyet mirası BMP-1 araçlarıdır. Bir diğer araç, NATO ülkeleri tarafından yaygın olarak kullanılan M113’tür. Bu araçlardan yaklaşık 2000 adet bulunuyor. Yunan Araç Endüstrisi (ELVO) tarafından yurt içinde geliştirilen bir ZMA olan Leonidas-2 de ordu tarafından kullanıyor. Bu araçlar, Avusturya menşeili Steyr 4K 7FA zırhlı personel taşıyıcısını temel alıyor. Yunan ordusu envanterinde 40 adet Alman yapımı Marder 1A3 zırhlı muharebe aracı da bulunuyor.